Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami też jest tak, że okresowo zleceń nie jest mniej, a po prostu jest więcej pisaczy bez stałego zatrudnienia. Wówczas po pojawieniu się prostego/dobrze płatnego zlecenia jest ono wybierane dosłownie w 5 minut. Ciężko tutaj zgadywać bez wglądu do statystyk serwisu.

Zgodnie z treścią ustawy zmieniającej przepisy podatkowe od lipca: 

" art. 30 w ust. 1 pkt 5a otrzymuje brzmienie:

„5a) z tytułu, o którym mowa w art. 13 pkt 2 i 5–9, jeżeli kwota należności określona w umowie zawartej z osobą niebędącą pracownikiem płatnika nie przekracza 200 zł – w wysokości 12% przychodu;”

Pytanie:  jak to wpływa na już wypracowane, ale jeszcze niewypłacone przez GoodContent kwoty? Warto czekać z wypłatą do przyszłego miesiąca?

W dniu 29.06.2022 o 09:02, Bogdan12 napisał:

Zgodnie z treścią ustawy zmieniającej przepisy podatkowe od lipca: 

" art. 30 w ust. 1 pkt 5a otrzymuje brzmienie:

„5a) z tytułu, o którym mowa w art. 13 pkt 2 i 5–9, jeżeli kwota należności określona w umowie zawartej z osobą niebędącą pracownikiem płatnika nie przekracza 200 zł – w wysokości 12% przychodu;”

Pytanie:  jak to wpływa na już wypracowane, ale jeszcze niewypłacone przez GoodContent kwoty? Warto czekać z wypłatą do przyszłego miesiąca?

Liczy się data wypłaty, a nie sam czas gromadzenia środków. Jak wypłacasz w czerwcu, to jeszcze wg starych zasad. Czy się opłaca czekać? To już zależy od Ciebie i Twojej ogólnej sytuacji finansowo-zarobkowej. Bardziej zasadne pytanie to, do jakiego stopnia w ogóle opłaca się realizować zlecenia na GC przy rosnących wymogach, obecnych stawkach i obowiązujących przepisach rozliczeniowych.

52 minuty temu, Cola1258 napisał:

Ostatnio jest dużo zleceń, które trzeba realizować zgodnie z wytycznymi stron takich jak contadu i surferseo. Podejmujecie się takich zleceń? Według mnie stawki nie są adekwatne do wymagań. Co Wy o tym myślicie?

Nie podejmuję - nie za te kwoty, zwłaszcza gdy mam pogodzić jakość merytoryczną, łatwość czytania i poprawny styl z masą powtórzeń konkretnych słów w konkretnych odmianach. 

Edytowane przez gosia-gosia

11 minut temu, retep86 napisał:

Jakie stawki nie są adekwatne do wymagań według Ciebie? A jakie już są okej?

A czytałeś te wymogi i widziałeś stawkę za 1000 zzs? Jeśli jesteś zlecającym, to podziel jeszcze tę kwotę na pół, bo piszący otrzyma z tego, co płaci zamawiający mniej więcej 60%. Przykładowo - 24 zł wydane przez zlecającego na tekst to 13,09 zł dla piszącego. I bynajmniej nie jest to cena za precla 1000 zzs :D

Teraz, gosia-gosia napisał:

A czytałeś te wymogi i widziałeś stawkę za 1000 zzs?

Nie jestem copywriterem więc nie wiem jakie są te wymogi. Wiem jakie ja mam wymogi jak coś zlecam, dlatego jestem ciekaw jakie kwoty są adekwatne, a jakie nie. Tak jak pisałem wcześniej, na GC rzadko coś dodaje, bo precle były gównianej jakości tłumaczone bez sensu, a AI robi to często lepiej niż copywriterzy z GC. Teraz wszystkie teksty preclowe lecą u mnie przez AI, bo tekst lepszy i dużo, dużo tańszy.

12 minut temu, retep86 napisał:

Nie jestem copywriterem więc nie wiem jakie są te wymogi. Wiem jakie ja mam wymogi jak coś zlecam, dlatego jestem ciekaw jakie kwoty są adekwatne, a jakie nie. Tak jak pisałem wcześniej, na GC rzadko coś dodaje, bo precle były gównianej jakości tłumaczone bez sensu, a AI robi to często lepiej niż copywriterzy z GC. Teraz wszystkie teksty preclowe lecą u mnie przez AI, bo tekst lepszy i dużo, dużo tańszy.

Przepraszam Cię, ale research rynku płac przy zleceniach danego rodzaju też kosztuje. Popatrz sobie, ile wołają agencje marketingowe za konkretne rodzaje tekstów.

I niestety - właśnie to, o czym piszesz, że zlecający teksty nie ma pojęcia o copywritingu stanowi tu spory problem :( To tak jakbym ja się mieniła szefem brygady budowlanej i zaczęła mieć wymagania wobec podwładnych, bo kiedyś robiłam babki z piasku :D. Warto jednak poznać choć trochę  pewne zasady, które obowiązują copywriterów, aby wiedzieć, czego wymagać, bo mało który zlecający uwierzy piszącemu na słowo, że ma kosmiczne wymagania przy proponowanych stawkach. Wystarczy samemu napisać dany tekst wg własnych wymogów, aby zobaczyć, z czym się ma do czynienia od strony osób realizujących teksty.

A swoją drogą, co znaczy lepszy precel? :D Czego Ty od precla wymagasz - tak z ciekawości? Czyżby wartości merytorycznej, podziału na akapity i śródtytułów?

53 minuty temu, gosia-gosia napisał:

Popatrz sobie, ile wołają agencje marketingowe za konkretne rodzaje tekstów.

Wiem ile wołają agencje i mają przebitkę dość dużą, ale co to ma wspólnego? Każdy ustala kwoty jaką agencja sobie ustala, to jej indywidualna sprawa, jeśli ma klientów, którzy są zadowoleni z ceny i usługi to czemu to chcesz krytykować i masz z tym problem?

W każdej branży, w każdym biznesie działa mniej więcej taka sama zasada. Taniej kupujesz/zlecasz, drożej sprzedajesz i na tym zarabiasz.

Jeśli osoby zlecające wymagałyby zbyt dużo, to copywriterzy nie pisaliby tekstów i trzeba by było zmniejszyć wymagania lub zwiększyć stawkę. Jeśli wrzucam zlecenie i ludzie się o to zlecenie biją, to znaczy, że wymagania dla dużej części osób są okej i stawka też im pasuje. Tobie oczywiście może nie pasować, więc nie piszesz zleceń na GC, ale każdy ma inne preferencje i stawki, które go zadowolą. Osoba z biednego rejonu Polski, jak zarobi 3,5k na czysto, jest szczęśliwa, w Warszawie ciężko będzie się utrzymać.

53 minuty temu, gosia-gosia napisał:

Wystarczy samemu napisać dany tekst wg własnych wymogów, aby zobaczyć, z czym się ma do czynienia od strony osób realizujących teksty.

Sam testowałem takie rozwiązanie i uwierz mi przy lepszych tekstach, które kiedyś zlecałem, byłbym w stanie zarobić. Ja osobiście tekstów nie lubię pisać, nie mam do tego talentu, więc tę część przy moich projektach zlecam. To samo jest w każdej agencji. Są copywriterzy, są seowcy, managerowie itd.

Co znaczy lepszy precel? Ano to, że tekst jest poprawny gramatycznie, a nie "Kali jeśli, Kali pić" bo tak translator przetłumaczył. Nie wymagam wartości merytorycznej, jak ktoś doda akapity i śródtytuły to będzie okej. Jak już pisałem, AI robi to po prostu lepiej niż copywriterzy, tworzy akapity, śródtytuły, listy, więc nie zlecam już od jakiegoś czasu tekstów preclowych w GC.

I nadal nie wiem jakie stawki nie są adekwatne do wymagań.

Edytowane przez retep86

47 minut temu, retep86 napisał:

Wiem ile wołają agencje i mają przebitkę dość dużą, ale co to ma wspólnego? Każdy ustala kwoty jaką agencja sobie ustala, to jej indywidualna sprawa, jeśli ma klientów, którzy są zadowoleni z ceny i usługi to czemu to chcesz krytykować i masz z tym problem?

W każdej branży, w każdym biznesie działa mniej więcej taka sama zasada. Taniej kupujesz/zlecasz, drożej sprzedajesz i na tym zarabiasz.

Jeśli osoby zlecające wymagałyby zbyt dużo, to copywriterzy nie pisaliby tekstów i trzeba by było zmniejszyć wymagania lub zwiększyć stawkę. Jeśli wrzucam zlecenie i ludzie się o to zlecenie biją, to znaczy, że wymagania dla dużej części osób są okej i stawka też im pasuje. Tobie oczywiście może nie pasować, więc nie piszesz zleceń na GC, ale każdy ma inne preferencje i stawki, które go zadowolą. Osoba z biednego rejonu Polski, jak zarobi 3,5k na czysto, jest szczęśliwa, w Warszawie ciężko będzie się utrzymać.

Sam testowałem takie rozwiązanie i uwierz mi przy lepszych tekstach, które kiedyś zlecałem, byłbym w stanie zarobić. Ja osobiście tekstów nie lubię pisać, nie mam do tego talentu, więc tę część przy moich projektach zlecam. To samo jest w każdej agencji. Są copywriterzy, są seowcy, managerowie itd.

Co znaczy lepszy precel? Ano to, że tekst jest poprawny gramatycznie, a nie "Kali jeśli, Kali pić" bo tak translator przetłumaczył. Nie wymagam wartości merytorycznej, jak ktoś doda akapity i śródtytuły to będzie okej. Jak już pisałem, AI robi to po prostu lepiej niż copywriterzy, tworzy akapity, śródtytuły, listy, więc nie zlecam już od jakiegoś czasu tekstów preclowych w GC.

I nadal nie wiem jakie stawki nie są adekwatne do wymagań.

Wszystko poniżej 12-15 pln netto za 1000zzs w przypadku pisania tekstów stricte pod SEO z jakiegoś Surfera lub innego narzędzia tego pokroju jest nieśmiesznym żartem. Takie zadanie jest po prostu zbyt czasochłonne. Widziałem zlecenia, w których wymogiem było osiągnięcie 80-90 content score w Surferze, a stawka wynosiła 5-7 pln. Dziwi mnie tylko, że ktoś to faktycznie pisze.

Ludzie na rynku biorą często po 20 pln wzwyż. Jednak zwracam tutaj również uwagę na to, że niektóre teksty nie wymagają konkretnej wiedzy ani nawet jakiegoś dłuższego researchu. Dlatego rozumiem, że czasami stawki lekko poniżej 15 pln mogą być akceptowalne dla niezbyt trudnych zleceń nawet pod SEO. No ale to, co od jakiegoś czasu widywałem na GC, gdy tam zaglądałem, to był żart. Kilka lat temu, gdy regularnie tutaj pisałem, to widywałem zwykłe treści na strony bez większych wymagań ze stawkami 7-9 pln. Ale to bardziej wina piszących a nie zleceniodawców. Tak naprawdę to oni napędzają tę spiralę, tworząc treści w cenie 2-5 pln. 

Przecież to normalne, że przedsiębiorcy zapłaciliby więcej, gdyby musieli. Na GC ludzie im pokazali, że nie trzeba.

Edytowane przez sxld
  • Like 1

Widzę w finansach, że zmiany weszły w życie i obejmują również te teksty, które jeszcze nie są rozliczone (rozliczone przez klienta, ale czekające na wypłatę z konta). Sprawiedliwie, bo nie tak dawno była sytuacja, kiedy to trochę traciliśmy i obejmowało to teksty napisane nieco wcześniej.

Edytowane przez Matthew1991

8 godzin temu, Matthew1991 napisał:

Widzę w finansach, że zmiany weszły w życie i obejmują również te teksty, które jeszcze nie są rozliczone (rozliczone przez klienta, ale czekające na wypłatę z konta). Sprawiedliwie, bo nie tak dawno była sytuacja, kiedy to trochę traciliśmy i obejmowało to teksty napisane nieco wcześniej.

Czemu sprawiedliwie? To jest po prostu zmiana stawki podatkowej w gospodarce. To nie ma nic wspólnego z wolą właścicieli GoodContent :D