Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Totallolli napisał:

Wchodzę dziś na Goodcontent przy okazji kontaktu od stałego klienta, a tam dostępne 3 (słownie; trzy) zlecenia, z czego dwa absolutnie nieakceptowalne ?

Gdzie te czasy, gdy na GC regularnie wisiało po kilkanaście stron zleceń...

Niestety te czasy chyba się już skończyły i to kilka dobrych miesięcy temu.. czas się zwijać i poszukać lepszych możliwości.?

23 godziny temu, Totallolli napisał:

Wchodzę dziś na Goodcontent przy okazji kontaktu od stałego klienta, a tam dostępne 3 (słownie; trzy) zlecenia, z czego dwa absolutnie nieakceptowalne ?

Gdzie te czasy, gdy na GC regularnie wisiało po kilkanaście stron zleceń...

Ostatnimi czasy, nawet przy kilku stronach zleceń, rośnie odsetek tych nie do przyjęcia.

• 2 tygodnie później...

Niestety idzie recesja więc następne parę lat będzie tak wyglądało. Nawet jak jest parę stron zleceń, to takich które można na szybko napisać i dostać dobrą stawkę jest niewiele, a gdy się już pojawią rozchodzą się na pniu. Taką moją delikatną sugestią w kierunku właściciela GC czyli Whitepress, byłoby lepsze skupienie się na reklamie i marketingu, zamiast mieszania w systemie naliczania podatków, tak by copywriter czasem nie powąchał nawet złotówki należnego mu zwrotu. W ten sposób i zleceń będzie więcej i mniejsza ilość copy odejdzie na własne podwórko

W dniu 22.12.2022 o 21:11, Cola1258 napisał:

Niestety te czasy chyba się już skończyły i to kilka dobrych miesięcy temu.. czas się zwijać i poszukać lepszych możliwości.?

Przed świętami jeszcze jakieś zlecenia były, a teraz tylko jedno, samotne zlecenie za śmieszną kwotę... Polecacie jakieś strony zamiast goodcontent? Szczególnie zależy mi na możliwości pisaniu tekstów w innych językach

Ostatnio z uwagi na brak zleceń na GC i TB w wolnym czasie piszę sobie na Giełdę Tekstów. Można tam też wrzucać teksty w innych językach. Tyle że jest dość loteryjnie jeśli chodzi o zarobki, jeden tekst sprzeda się po kilku dniach, drugi na ten sam temat po kilku miesiącach. Są jeszcze strony takie jak Arkana Treści, tyle że tam też posucha jeśli chodzi o ilość zleceń, a jak są to stawki takie sobie. Nie ma jednak jak łapać prywatne zlecenia i rozliczać przez useme. W ten sposób najwięcej w tym roku zarobiłem, choć nie najłatwiej. I jeszcze na wiosnę będzie na mnie czekał bonus w postaci zwrotu podatku z US.

• Like 1

12 godzin temu, Mariusz_K napisał:

Ostatnio z uwagi na brak zleceń na GC i TB w wolnym czasie piszę sobie na Giełdę Tekstów. Można tam też wrzucać teksty w innych językach. Tyle że jest dość loteryjnie jeśli chodzi o zarobki, jeden tekst sprzeda się po kilku dniach, drugi na ten sam temat po kilku miesiącach. Są jeszcze strony takie jak Arkana Treści, tyle że tam też posucha jeśli chodzi o ilość zleceń, a jak są to stawki takie sobie. Nie ma jednak jak łapać prywatne zlecenia i rozliczać przez useme. W ten sposób najwięcej w tym roku zarobiłem, choć nie najłatwiej. I jeszcze na wiosnę będzie na mnie czekał bonus w postaci zwrotu podatku z US.

A jak wygląda rozliczanie na giełdzie tekstów? Podobnie jak na goodcontent jest możliwość pracy na umowę o dzieło?

19 minut temu, Mariusz_K napisał:

Tak samo jak na GC umowa o dzieło, tylko że masz prawo do kwoty wolnej od podatku i po rozliczeniu PIT dostaniesz zwrot jak nie zarobiłaś w roku łącznie więcej niż 30 tyś zł. Z GC zwrotu nie ma, bo taki model rozliczania wybrali, ale i tu i tam jest o dzieło.

czyli rozumiem że nie ma tam żadnego dodatkowego rozliczania, tylko pit?

46 minut temu, gosia-gosia napisał:

Mają chyba dość jasno napisane FAQ - polecam lekturę.

Cytat

"Chcesz dołączyć do naszej społeczności i stać się pisarzem na Giełdzie? Wyślij nam próbki swoich tekstów (...)  Spośród wszystkich zgłoszeń wybierzemy 10 najlepszych pisarzy, którym założymy konto na Giełdzie Tekstów" 

Jak na portal tego typu - niezbyt przyjazne podejście.

W dniu 5.01.2023 o 11:14, Bogdan12 napisał:

Jak na portal tego typu - niezbyt przyjazne podejście.

Na priv wysłałam link do FAQ bo wbiłam się na temat o sposobach rozliczania, nie o sposobie dołączania. Nigdzie nie będzie super. Na GC teoretycznie wciąż dość łatwo się dostać, tylko co z tego, jak jest mało zleceń z rozsądną proporcją wynagrodzeń do wymogów

Edytowane przez gosia-gosia

• 3 tygodnie później...

Może moja odpowiedź będzie banalna, ale czas jest tak, że sprawdzają się najprostrze rozwiązania. Zobacz czy jakiś tekst nie został cofnięty do poprawy w "Aktualnie realizowany".

Ja kiedyś nie mogłem zarezerwować żadnego tekstu i zastanawiałem się dlaczego. Okazało się, że jeden tekst wisi mi do poprawy :)