Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Mam pytania od strony copy:

1. Co jeżeli depozyt nie został wpłacony? Jest jakieś ryzyko, że za teksty nie dostanę kasy, lepiej czekać z przesłaniem tekstów?

2. Czy muszę czekać na akceptację próbnego tekstu? Co jeżeli zleceniodawca wybrał mnie do napisania tekstów, wysłałam mu próbny tekst i go nie zaakceptował - czy może on cofnąć chęć realizacji (zlecenie jest oznaczone jako nieaktualne)? 

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

@CheNelly

1. Radzimy poczekać, aż depozyt zostanie wpłacony - to od tego momentu liczony jest czas na wykonanie zlecenia. Jednocześnie wpłata będzie potwierdzeniem zainteresowania zlecającego.
  2. W takim wypadku zleceniodawca powinien niezwłocznie akceptować/zgłosić do poprawki tekst próbny. Wydaje mi się, że najlepiej będzie, gdyby skontaktowała się Pani z nim za pośrednictwem wiadomości prywatnych. Status "Nieaktualne" świadczy o tym, że nie poszukuje już copywriterów do wykonania tego zlecenia.
Z poważaniem, 
Bartłomiej Tokarski 
GoodContent.pl 

Zgłosiłam się do jednego ze zleceń, ale chyba bardziej mi odpowiada forma platformy taka, że "wchodzę i biorę", przy tym czekaniu to nieraz zapomina się, że się zgłosiło chęć do wykonania. Tak mam czasami na freelancer. org. No zobaczymy:)

Jestem Marta i nie mam 22 lat:)

Wg mnie do poprawy jest coś z wiadomościami i terminami realizacji.... Wybrano mnie do zlecenia bodajże 27.10, depozyt wpłacono 29.10, a jest tylko ta pierwsza informacja, chociaż wyżej Pan twierdzi, że czas realizacji liczy się od czasu wpłacenia depozytu.

Poza tym nie zaakceptowano tekstu próbnego, nadal czekam na akceptację a lada moment minie termin... pisałam raz już do zleceniodawcy i chyba wiadomości nie otrzymał, dzisiaj napisałam znowu. Trudno mi się połapać w tych wiadomościach, kiedy muszę coś znaleźć w wiadomościach to trzeba się trochę naszukać. Może to tylko moje wrażenie, ale może info o tym gdzie się zgłosiłam powinno być oddzielnie od wiadomości o tym, że zostałam wybrana i od innych wiadomości na priv.

Edytowane przez CheNelly

, na szczęście udało mi się skontaktować z zleceniodawcą i omówić kwestię terminu oraz tekstów, ale na przyszłość przydałaby się miejsce do ustalenia terminu, bo już sama zgłupiałam w pewnym momencie na kiedy mam wykonać teksty i który termin się liczy - wybrania, wpłacenia depozytu, czy akceptacji tekstów.

Może gdyby po wysłaniu próbki tekstu i braku odpowiedzi wysłane zostałoby do zleceniodawcy przypomnienie, że termin realizacji liczy się od terminu akceptacji próbki, to bardziej by to ich motywowało do sprawdzenia próbki? :) 

Poza tym dodanie próbki bez jej akceptacji nie blokuje możliwości wysłania tekstów ze zlecenia, a z drugiej strony piszecie na stronie :

Abyś mógł jak najlepiej zrozumieć potrzeby zleceniodawcy, prześlij próbkę tekstu o tematyce podobnej do właściwej! 
Kiedy zostanie ona zaakceptowana, możesz zacząć przesyłać właściwe teksty przy użyciu przycisku "Dodaj tekst".
Pamiętaj o:
1. Przesłaniu tekstów do akceptacji przy użyciu zielonego przycisku,
2. Przesłaniu obowiązkowej próbki tekstu

Może to tylko moje zdanie, ale trochę to wprowadza zamieszania i o ile zleceniodawca jest na bieżąco i szybko go można złapać na platformie w razie wątpliwości, to jednak kiedy wynikają sytuacje takie jak moja nie wiadomo co robić :) A przecież czas to pieniądz, poza tym większe zlecenia trzeba zacząć pisać odpowiednio wcześniej i nie można czekać w niepewności, bo stresuje się zarówno copy, jak i zleceniodawca, który być może też nie wie jaki termin obowiązuje :) 

Dobry wieczór,

@CheNelly, bardzo dziękuję za odpowiedź i za zwrócenie uwagi na ten problem! :)

W ciągu kilku godzin zostanie wprowadzony pakiet aktualizacji (przygotowywany przez ostatnie tygodnie), dzięki czemu już nigdy więcej nie powinno być problemu z terminami :)

O konkretnych zmianach będziemy informować przy użyciu newslettera.

Z poważaniem,
Bartłomiej Tokarski
Zespół GoodContent.pl 

Edit moich wrażeń;) Jest dobrze. Fajne stawki, które sama negocjuję, zleceniodawcy oczekujący wyższej jakości. Realizuję dwa zlecenia i kontakt ze zleceniajacymi jest szybki i bezproblemowy. Duuuża konkurencja dla textbookers.

Jestem Marta i nie mam 22 lat:)