Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, WsparcieSEO napisał:

Szczerze? Najlepsza platforma, pisze tutaj od wielu lat (jak ktoś nie umie 10 tekstów retuszować przy użyciu AI w ciągu niecałej godziny gdzie zarabia 30zl na czysto niech nie marudzi)

To jest bardzo życzeniowe myślenie. Prowadziłem dzienniki pracy za lepszych czasów GC i nigdy nie ustawisz sobie wszystkiego pod siebie. Nigdy nie będziesz miał takiej ciągłości, żeby powiedzieć "usiądę sobie na godzinę i zrobię zlecenia A,B,C,(...)". To jest luksus zarezerwowany dla zleceń prywatnych, a nie strony głownej.

Ilu was tam siedzi AI'owców, którzy obrabiają 10 tekstów w niecałą godzinę? Aaaaleee tam musi być ssanie na teksty, że każdy z AI siedzi, tekst co 5/6 minut wypuszcza i jeszcze jest co robić. Chyba, że matrixa się udało przerwać i podażą popyt stymulujecie. 

Może na GC nie ma już nieuczciwej konkurencji zaklepującej teksty, może AI wyczynia tam cuda i każdemu pasuje płacenie za pośrednictwo z chatgpt, może opisy niskopłatnych zleceń to już nie jest "garbage fire" i odwieczna interpretacja, ale to co piszesz to fikcja/dowód anegdotyczny albo Ci się posty pomyliły i miała być reklama MLM albo jakiejś kryptowaluty.

W dniu 31.08.2023 o 00:50, Mariusz_K napisał:

Bo taniochę wykonuje dziś chatgpt za darmo, a droższych z którymi AI nie da sobie rady też jest mało, bo każdy oszczędza.

Pamiętam jak jeszcze nawet konta na GC nie miałem i dopiero szukałem z czym ten cały copywriting się je. To była końcówka 2019/początek 2020 i już wtedy można było znaleźć blogi na blogspocie z "botami" które same pisały teksty i rzekomo miały 60-70% skuteczność.

Pełnokrwiste AI to to na pewno nie było, baa to mógł być (pewnie był) pospolity scam, ale jakoś tak utkwiło mi to w głowie i gdy tylko zaczęło być głośno o GPT, od razu myślałem o wpływie tej "technologii" na GC. 

W dniu 31.08.2023 o 11:02, Daria123 napisał:

Otóż to, jak zleceniodawca nie otrzyma tekstu przez 3, 5 czy 7 dni to sam zreflektuje się, że coś jest nie tak. Takim zachowaniem sami sobie szkodzimy. Ja w pełni rozumiem, że zleceń jest tyle co kot napłakał, jednak czy warto chwytać się wszystkie za 2,3 czy 5 zł? 

Zostaw to w sferze pobożnych życzeń. Pomysł jest dobry, ale za pośrednictwem tego forum docierasz tak naprawdę do % copywriterów działających na platformie. Właśnie dlatego tak ciężko cokolwiek zmienić, bo po prostu ciężko jest się zorganizować.

4 godziny temu, Djsputnik napisał:

Szczerze, jeżeli 30 zł na czysto na godzinę to dla Ciebie dobry zarobek dla copy to znaczy, że nie masz zbyt dużego doświadczenia w tym zawodzie i prawdopodobnie nigdy nie realizowałeś tekstów za normalną stawkę XD 

Doświadczenie i umiejętności, a niskie zarobki to tak nie do końca kontradykcja.

Copywriter nie musi tylko umieć pisać (and beyond) ale musi umieć się sprzedać. Sprzedać siebie jako copywritera, nie szampon w opisówce. Wiadomo, że to jest niesłychanie ważna umiejętność, ale podstawowa materia pozostaje ta sama, pisanie. 

Widziałem białe kruki za miedziaki z GC, widziałem dyletantów na Useme z dwucyfrową stawką, widziałem wypociny renomowanych Cope-why-there'ów - dzisiejszy copywriter ma więcej wspólnego z influencerem niż z faktycznym pisarzem i jakoś zawsze mnie mierzi traktowanie stawek jako wyznacznika umiejętności. Biorę 10 losowych ludzi z tego wątku, którzy tworzą wyłącznie (sic!) dla GC za głodowe stawki, zestawiam ich z 10 losowymi etatowcami/JDG, którzy kasują XX/1000zzs i mam bardzo zbliżone rezultaty. Dość powiedzieć, że swego czasu funkcjonowali pośrednicy, którzy zamawiali teksty na GC, a później popychali je dalej z większą przebitką. 

Tutaj wychodzi po prostu stara dobra zasada, że coś jest warte tyle, ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
6 godzin temu, KacperS napisał:

Zero zleceń i słabe stawki - wszystko po staremu!

Logicznie to się nie spina ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 1 miesiąc temu...
3 godziny temu, Djsputnik napisał:

Brawo, brawo! Niezła prowokacja ;) Bardzo dużo wnosisz do dyskusji swoją merytoryczną i pełną poszanowania dla cudzej pracy wypowiedzią ? Nie pozdrawiam ;)

Nie wiem jak ocenić to, że wstawiam zlecenie na napisanie artykułu eksperckiego na prawie 200 PLN i potem dostaję tekst napisany przez Sztuczną Inteligencję. Przecież takie coś mogę samemu stworzyć w ChatGPT. Gdzie logika i rachunek zysków i strat. Kolejne zlecenie jakie wstawiłem to było zredagowanie tekstu i w zleceniu miałem odnośnik do dokumentu Google z włączonym widżetem Revision History. Chciałem wiedzieć jak copywriter pisze ten tekst co by mi dało pewność, że to nie jest kopiuj/wklej z chatgpt. Kilka osób podejmowało wyzwanie, jedna wkleiła tekst z chatgpt i byłem zmuszony odrzucić tekst. Druga podjęła się tego zadania i wykonała tak jak prosiłem. Oczywiście to był test, stawka marna bo chciałem coś sprawdzić, czy w ogóle da się na tej platformie jeszcze znaleźć osoby, z którymi idzie współpracować czy są tam wyłącznie osoby, które nie traktują zleceniodawcy poważnie. Sam prowadziłem małą działalność w redagowaniu tekstów i chciałem to sobie jakoś zautomatyzować przy pomocy GC. Nic na to nie poradzę, stawki jakie są takie są, każdy chce ciąć koszty. To nie jest caritas. Wiele osób oburza się, że stawki są niskie, ja też do tych osób należałem i moje odejście z GC było dość emocjonujące, ale postanowiłem że zbadam w czym jest problem. I tutaj Wam opisuję, bo widzę, że ludzie którzy korzystają z serwisu nigdy chyba nie zlecały żadnej pracy drugiej osobie. Zleceniodawca oprócz wynagrodzenia copywritera ma jeszcze do opłacenia podatki i prowizję dla GC i to nie jest jakaś mała danina, ale dość pokaźna część kosztu wstawienia zlecenia. Na ten moment w serwisie dziennie przewija się ponad 400 osób, czyli 95% to są pewnie puste przebiegi osób, które logują się w serwisie, żeby sprawdzić i utwierdzić się w przekonaniu, że jak zleceń nie było tak nie ma. Mogę tylko stwierdzić, że sam zacząłem interesować się tym typem zarabiania pieniędzy dość późno, bo dopiero jak rozpoczął się kryzys pandemiczny, czyli powiedzmy od połowy 2020 roku, ale były to w tamtym czasie fajne zarobki i dawało mi to jakiś komfort psychiczny, ale czasy się zmieniły. Mamy 2023 rok, pełzający kryzys, rozwój sztucznej inteligencji. Kapitalizacja OpenAI z czegoś wynika, i ten kapitał który pozwalał Wam, drodzy copywriterzy zarabiać na tekstach takich jak uzupełnianie stron różnego typu tekstami roboczymi czy tworzenie stricte tekstów pod seo już się skończył i nigdy nie wróci. Można jeszcze próbować się oszukiwać, ale niestety jest to wyłącznie ten sam krzyk rozpaczy, jakie przeżywały ludy neolityczne, które spotkały białego człowieka w XIX wieku, który fazę neolityczną zakończył w swoim rozwoju 4500 lat przed XIX wiekiem n.e.

Jak dla mnie teraz GC ma potencjał, ale powinien przejść gruntowne zmiany. Można np. dodać zlecenia dla programistów w takiej formule jak było to z tekstami seo, ale tutaj jest sporo do zainwestowania i pytanie czy będą chętni. Na pewno sztuczna inteligencja na ten moment jeszcze nie jest tak dobra w programowaniu jak w pisaniu tekstów. Obecnie sam korzystam z chatgpt do tworzenia różnych treści i jestem pod takim wrażeniem jej pracy, że stwierdzam czasami, że sam lepiej bym tego nie napisał. Ale, wszystko fajnie, jeżeli kosztuje mnie to okrągłe ZERO, bo z płatnej wersji jeszcze nie korzystałem, ale pewnie i to się zmieni.

Osobom, które tutaj ubolewają nad zmianami jakie zaszły na GC pozostaje tylko życzyć rychłego pójścia po rozum i szybkie przebranżowienie się. Świat nie stoi w miejscu i trzeba się cały czas rozwijać. Na pewno takie portale jak GC i im podobne ucywilizowały trochę tematykę pracy zdalnej w latach 2010 - 2020, bo wiele razy człowiek słyszał, o kimś kto został wykorzystany i oszukany na pisaniu tekstów i nie otrzymał ani złotówki za swoją pracę. Kiedyś w Polsce istniała prężna blogosfera, istniały takie portale jak blox.pl. Gdzie one teraz są? Ostatnio czytałem książkę "Bloger", Tomka Tomczyka. Jest tam sporo ciekawych spostrzeżeń, które mogły by się przydać tym którzy narzekają na to, że nie ma dla nich zleceń. Skoro jesteś dobry w pisaniu to dlaczego wciąż piszesz na cudze konto. Mi osobiście już się nie chce pisać na jedno kopyto to samo na cudzy rachunek i naprawdę doświadczyłem w tym temacie czegoś w rodzaju wypalenia zawodowego. Ale znalazłem sobie tysiąc lepszych zajęć, zwłaszcza, że zacząłem tam pisać w trakcie koronahistierii, kiedy to warto było siedzieć po prostu na życi. Te czasy już minęły. Wolę pisać dla siebie w tematyce, która mnie realnie interesuje. Oczywiście kwestią przewodnią odejścia z GC był też drastyczny spadek stawek za napisane teksty. Zatem, zamiast wylewać tutaj swoje żale jeden z drugim pora zacząć myśleć o rozwoju własnej marki w branży copy i przejść na własną domenę i brać za teksty stawki rynkowe albo całkowicie porzucić copy i zabrać się za coś innego. Może to być blog, może to być programowanie (w sumie jak masz doświadczenie w copy to możesz łatwo ogarnąć, że programowanie jest całkiem podobne pod wieloma względami), to może być własny e-commerce (może uda Ci się stworzyć polski odpowiednik Amazona skoro wystarczy stworzyć tylko listę produktów, które Ci się nie popsują w ciągu rocznego czy 10 - letniego magazynowania), a może to być start up w zupełnie odjechanej dziedzinie jak zarządzanie odpadami, bo we współczesnym świecie to jest właśnie główny problem, wyczerpywanie się złóż surowców naturalnych przy równoczesnym wzroście problemu zaśmiecenia i kosztów odbioru odpadów. Jest naprawdę gigantyczna ilość dróg działania i naprawdę nie warto marnować swoich zasobów intelektualnych na wylewanie gorzkich żalów, że kiedyś to było. Reszta to teoria martwego konia. Kiedy Indianin zasypia na koniu i po przebudzeniu się stwierdza, że koń jest martwy to po prostu z niego zsiada.

Hmmm, ale jaki jest przekaz tego przydługiego postu ?  Konie zostały zastąpione "koniami" mechanicznym, sztuczna inteligencja pomaga w pracy człowieka o ile będzie miała odpowiednie materiały do nauki. ChatGPT, to kolejny etap rozwoju AI, która zaszła pod strzech.

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

6 godzin temu, Mion napisał:

Hmmm, ale jaki jest przekaz tego przydługiego postu ?  Konie zostały zastąpione "koniami" mechanicznym, sztuczna inteligencja pomaga w pracy człowieka o ile będzie miała odpowiednie materiały do nauki. ChatGPT, to kolejny etap rozwoju AI, która zaszła pod strzech.

No jakiś przekaz jest. Wiedza, doświadczenie, jak to wygląda z innej perspektywy. Taka sytuacja. A ty komentujesz, bo reklamujesz swoją stopkę czy jak? Odniosłeś się do ostatniego zdania mojej wypowiedzi, a jak ktoś przeczyta całość to pewnie coś dla siebie wyłuska i uzna, że w roku 2023 lepiej zainwestować w stworzenie własnej marki copy niż siedzieć i zastanawiać się dlaczego nie ma zleceń dla anonimów. Może jakieś zlecenie Ci wpadnie na taki serwis. Pisz, komentuj. CONTENT IS KING. ?

• Haha 1

38 minut temu, ombudsman napisał:

A ty komentujesz, bo reklamujesz swoją stopkę czy jak? [..] a jak ktoś przeczyta całość to pewnie coś dla siebie wyłuska i uzna, że w roku 2023 lepiej zainwestować w stworzenie własnej marki copy

Może zacznij od zapoznania się z regulaminem forum w kwestii cytatów.

Dlaczego nie ma i nie będzie zleceń? To proste: od kilku miesięcy świat poszedł znacznie do przodu, a mozolną pracę człowieka, czyli pisanie tekstów, można teraz zrealizować za pomocą narzędzi takich jak ChatGPT 4, szybciej,  taniej i na dowolny temat. We współczesnym SEO treści to nie wszystko i nie zmieni tego nawet najlepszy copywriter.

Ale spoko " Może jakieś zlecenie Ci wpadnie" ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3 godziny temu, ombudsman napisał:

A ty komentujesz, bo reklamujesz swoją stopkę czy jak?

Z całą pewnością z tego żyje @Mion  :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 4 tygodnie później...

Straszne tam powyżej wysrywy gościa który dopiero się zarejestrował i napisał cztery posty, zupełnie jakby zmiany w świecie copywritingu czy w ogóle internetu były końcem świata. A ja teraz kruzuję sobie po mieście z mobilnym billboardem i nie narzekam na życie. Na GC zaglądam, czy raczej ogólnie do copywriterki wracam, jak wpadnie jakieś zlecenie prywatne. Na GC udało mi się złapać zleceniodawcę, który wrzuca mi trochę lużnych tekstów blogowych i opisów produktów, z których miesięcznie mam dodatkowego niemalże tysiaczka na rękę. Jakby jeszcze mająca ludzi w rzyci administracja nie jebała nas już od dwóch lat ryczałtowym rozliczaniem podatku, to po pitach dałoby się jeszcze wyciągnąć trzynastą i czternastą pensję w ramach zwrotu nadpłaty. Ale co zrobisz jak cię w czterech literach mają, uciekasz albo obniżasz loty. Szkoda że TB zdycha, ale tak szczerze traktując pisanie jako dodatek mogę mieć to gdzieś.

Niemniej faktem jest, że obserwujemy raczej zmierzch pracy zdalnej w ogóle. Copy mają coraz mniej roboty to fakt, ale co mają powiedzieć graficy. Ich AI za chwilę całkowicie wytnie, a tu już straty są sporo większe - ludzie poświęcali lata na studia w tym kierunku, potem budowali portfolio zasuwając za grosze, a tu cyk rok może dwa i będą niepotrzebni. Najdłużej imho zejdzie z wyrzuceniem z rynku programistów, ale jako że AI już potrafi proste programy pisać to też tylko kwestia czasu. Czasy takie, że coraz bardziej w cenie będzie praca, która w dłuższej perspektywie nie będzie mogła zostać wykonywana przez sztuczną inteligencję. Co zrobić, tymczasem ja ogarniam się i lecę, bo zaraz trzeba wyjeżdżać na miasto.

Edytowane przez Mariusz_K
literówki

• 3 miesiące temu...

Ulala, co tu się wydarzyło xD

Po raz pierwszy od jakiegoś roku wchodzę na portal, by przekonać się, czy coś zmieniło się w kwestii dostępności zleceń (szybka odpowiedź dla innych zainteresowanych - Nie). Widzę na liście trzy zamówienia, klikam w pierwsze lepsze z nich bo wiadomo, że potrafią zniknąć w ułamek sekundy, okazuje się, że klient wymaga napisania tekstu po włosku (za 3 zł/1000zzs), rezygnuję i znikają mi dwa pozostałe zlecenia, choć do realizacji było po kilka tekstów. Jak się okazało, w profilu mam 100% porzuceń, co zablokowało mi do nich dostęp, bo klienci mogą teraz ustalić sobie, że nie chcą powierzać tekstów osobom, które mają więcej niż 5% porzuconych. Paranoja, biorąc pod uwagę, jak mało jest obecnie dostępnych tekstów xD.

Pozostaje chyba tylko pogratulować WhitePress doszczętnego zruinowania niegdysiejszego hegemona na rynku portali dla copy. Kto wie, może o to właśnie chodziło, skoro mają swoje Content Premium. Kryzys kryzysem, ale na takim UseMe zlecenia na teksty pojawiają się bez przerwy.

Dla mnie to raczej na pewno definitywny koniec przygody z tym portalem, w sumie szkoda, bo jak zaczynałem pisać kilka lat temu to spokojnie i ze 2-2.5 tysiąca szło tu zarobić. A i wartość takich pieniędzy była wówczas zupełnie inna, i tematy tekstów jakieś ciekawsze niż na konkurencyjnych portalach (choć potem GoodContent zmienił się w SEOcontent) więc sentyment pozostanie. Ostatnim osobom które jeszcze tu piszą doradzam ostrożność, może być tak, że w skali miesiąca trzydzieści tekstów napiszecie z oceną od klienta "5", a potem zrezygnujecie z opracowania jednego i stracicie dostęp do tego, co jeszcze z listy zleceń pozostało. Moim zdaniem to już naprawdę nie ma sensu. 

• Thanks 1

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.04.2024 o 13:26, BonoLabrador napisał(a):

Widzę na liście trzy zamówienia,

I będzie ich coraz mniej za sprawą cudownego  ChatGPT 4, który przy odpowiedniej obsłudze "napisze" szybciej, przeważnie lepiej no i taniej  🤠