Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Herkules napisał:

I mają rację, niestety nie polecam copy tej platformy, jestem w stanie udowodnić, że tekst jaki dodałem do SPRAWDZENIA, trafił z czasem do klienta, ot to taka nowostka przy ilości tam tysięcy nas ;)

No niestety interesy Copy nie są chronione praktycznie na każdej platformie znaleźć można takie sytuacje. Przykre, bo to na nas zarabiają takie platformy.

• Like 1

Zastanawiam się nad powrotem na rynek copy, a ponieważ koleżanka odradza mi GT, to myślę nad (ponownym) spróbowaniem swoich sił tutaj, ale nieco przeraża mnie wpis z FAQ: Możesz zlecić każdy rodzaj tekstu po dowolnej cenie

Ta "dowolna" cena to obecnie 2zł brutto za 1000zzs, co daje 1,26zł netto (na rękę już po odjęciu VAT, prowizji i 9% podatku, tak? czy coś źle liczę?)

Czy zamierzacie ją podnieść w najbliższej przyszłości?

Szczególnie interesuje mnie to w kontekście paniki na rynku copy związanej ze zmianą kosztów z 50 na 20%. W takim wypadku z wypracowanej złotówki brutto i waszej prowizji copy dostaje dosłownie grosze za swoją pracę. Przy progu 2zł brutto zarobki są mizerne przy 50% kosztach, a gdy te spadną do 20%, to nawet na waciki nie starczy. Jest mało prawdopodobne, wręcz niemożliwe, aby zleceniodawcy zlecający teksty po 2zł brutto nagle docenili pracę copywriterów, dostrzegli różnicę w ich zarobkach i sami z siebie podnieśli stawki, więc czy wy jako zarządcy serwisu macie zamiar w tej kwestii interweniować?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Dzień dobry,

@sindirus, cały czas monitorujemy sytuację i myślimy nad modyfikacją kwoty minimalnej, ale to raczej w dłuższej perspektywie. Na razie chcielibyśmy zostawić wolną rękę obu stronom - proszę pamiętać, że na platformie ok. 90% zleceń realizowanych jest powyżej stawki minimalnej :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

To się samo pewnie unormuje jeśli dla zleceniodawców wejdzie opcja podnoszenia kwoty po dodaniu zlecenia nawet kiedy zostało kilka niezrealizowanych tekstów z początkowych kilkudziesięciu (chyba, że już weszła, bo kiedyś była o tym mowa?). Wtedy copy będą sami wybierać teksty zaczynając od droższych (tak jak i teraz) i stawki automatycznie pójdą w górę.

A ja mam pytanie z innej beczki - dałoby się wprowadzić jakąś wyszukiwarkę zleceniodawców? Chodzi mi o to, że da się co prawda posortować listę zleceń według zleceniodawców, ale jeśli np. pamiętam nazwiska kilku osób, dla których szczególnie miło się pisze, to chciałabym mieć możliwość wpisania ich w jakąś wyszukiwarkę, żeby po wyszukaniu lista zleceń zawęziła się tylko do zleceń od danej osoby.

Dzień dobry,

@bagienka, co do wyszukiwarki zleceniodawców - można filtrować zlecenia według nazwisk przy użyciu wyszukiwarki zaznaczonej na tym screenshocie: https://i.snag.gy/ckDI2P.jpg

@kluskaKRK, już pracujemy nad rozwiązaniem tego problemu :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

@bagienka, każdemu może się zdarzyć :D

Mam niestety trochę mniej radosne wiadomości... Otóż współpracujące z nami biuro rachunkowe podjęło (po intensywnych konsultacjach z zaprzyjaźnionymi księgowymi z innych instytucji) jednomyślną decyzję, że niestety od 2018 r. umowy o dzieło nie będą już podpadać pod 50% koszty uzyskania przychodu, a pod 20% :(

Skutkuje to niestety zwiększeniem realnego podatku z 9% do 14% od całości podstawy.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

A to co widzimy w finansach to są żarty jakieś? Z tego co wiem 2018 rok rozpoczął się 4 dni temu, a wszystkie teksty od ostatniej wypłaty mam rozliczone już po mniejszej stawce po zmianie. To jedna sprawa, a druga jest taka, że prawo nie działa wstecz, więc jeśli rozliczyło się teksty po jakiejś stawce i taka była podana na początku stycznia, to nawet te 4 dni powinny być rozliczane normalnie. 

Reasumując wczoraj miałem na koncie 702 złote z groszami, rozliczyło mi teksty wieczorem i w nocy za ponad 40 złotych, a mam na koncie 710 złotych po wszystkich zmianach :) Rozumiem, że będzie to naprawione?

Ja też byłam w dużym szoku jak weszłam w zakładkę finanse a tam zobaczyłam znacznie mniejsza sumę niż wczoraj.. oczywiście też uważam ze prawo nie powinno działać wstecz. I wobec tego, chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby podwyższenie stawek dla zleceniodawcy, bo nie wiem czy copy chcieliby pisać po tak niskiej stawce jaka teraz jest.