Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego z tego miejsca możemy tylko wystosować apel o zsolidaryzowanie się wszystkich copywriterów: nie bierzcie zleceń za głodowe stawki!

Apel naiwny, bo copywriterzy widocznie nie bardzo się cenią. Umiejętność fajnego pisania nie jest raczej powszechna, więc jeśli ktokolwiek widzi w niej szansę na "dorobienie", a nie główne źródło zarobku, to już myślą swoją dopuszcza się bezeceństwa. A później ma to odzwierciedlenie w renomie tej branży. Ostatnio pani dentystka spytała, co robię zawodowo. "Piszę teksty do internetu" - odparłem. Zapytała więc... "i tylko to?" 

Nie wyobrażam sobie najbardziej podrzędnego zawodu, przy którym padłoby takie pytanie. Gdybym odpowiedział, że np. czyszczę kible, to raczej by nie padło. 

Czy będzie ostatecznie wprowadzony obowiązek uzasadniania odrzucenia tekstu? Przez pół roku trafił mi się chyba trzeci odrzucony i to jest naprawdę mocno frustrujące, kiedy spędzi się na pisaniu dwie godziny, wszystko jest wedle wskazówek ze zlecenia i nic z tego ostatecznie nie wynika. Jeśli coś jest naprawdę nie tak a nie jest to tylko rozmijanie się ze zleceniodawcą w kwestii wyobrażenia na dany temat, to jednak chciałabym wiedzieć co było jego zdaniem źle, żeby móc wyciągać jakieś wnioski na przyszłość. Takie "nie bo nie" niewiele wnosi.

• Like 1

Przed chwilą, bagienka napisał:

Czy będzie ostatecznie wprowadzony obowiązek uzasadniania odrzucenia tekstu? Przez pół roku trafił mi się chyba trzeci odrzucony i to jest naprawdę mocno frustrujące, kiedy spędzi się na pisaniu dwie godziny, wszystko jest wedle wskazówek ze zlecenia i nic z tego ostatecznie nie wynika. Jeśli coś jest naprawdę nie tak a nie jest to tylko rozmijanie się ze zleceniodawcą w kwestii wyobrażenia na dany temat, to jednak chciałabym wiedzieć co było jego zdaniem źle, żeby móc wyciągać jakieś wnioski na przyszłość. Takie "nie bo nie" niewiele wnosi.

Też za tym jestem i wiele widziałem już powtórek z tego postulatu. Taki pomysł miałby jeszcze inną zaletę, gdyby uzasadnienie odrzutu musiałoby dobić do jakiegoś minimum znaków. Wtedy zleceniodawca miałby chwilę na zastanowienie, czy warto pisać długie uzasadnienie i czy aby na pewno fajnie jest odrzucać czyjąś pracę, czy nie lepiej te wskazówki wypisać oddając tekst do korekty. 

W zasadzie to nie wiem czy zleceniodawca widzi, ile czasu na pisanie poświęcił copywriter. Z tego co wiem z kontaktu ze zleceniodawcami, nie widzą oni nawet poprawnej kwoty netto, która skapnie copywriterowi. Dostałem zrzut ekranu. Kwota była wyższa niż faktycznie. Dodałbym jeszcze - tak na marginesie - opcję zarezerwowania drugiego tekstu, gdy jeden jest w trakcie korekty. Na korektę mamy w końcu dobę, zlecenia potrafią zniknąć w kilka sekund po wystawieniu. 

• Like 1

Ja z punktu widzenia kupującego chciałbym mieć możliwość zablokowania np wszystkich osób co mają x (albo x%) odrzuceń w moich tematach.

Odnośnie niskich cen.. jak ludzie nie będą brać to klienci sami podniosą. Tak działa wolny rynek.

Edytowane przez jachu

Dzień dobry,

Zgadza się, niestety od jakiegoś czasu borykamy się ze spowolnionym działaniem systemu sprawdzającego unikalność - mamy problemy z dostępnością dobrych proxy, ale w ciągu kilku dni wszystko powinno wrócić do normy :)

@TaaJew, zdecydowanie mi to nie wisi :D

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

@aragornik, już od dłuższego czasu próbujemy się rozprawić z problemem przedłużającego się sprawdzania tekstów - wydaje się, że jesteśmy już bardzo blisko rozwiązania, także prosiłbym o jeszcze trochę cierpliwości :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

@GoodContent.pl @GoodContent.pl 

Od godziny szóstej czekam na odpowiedź na wiadomość co do unikalności tekstu. To tekst, którego więcej niż połowa powstała zupełnie samodzielnie, długi na ponad 10.000 znaków. W którym - w części wzorującej się na tekstach bazowych - nawet dwa słowa nie zostały powielone, nie tylko pod względem kolejności. Tak samo było z poprzednim. Dwa teksty z rzędu odrzucone jako rzekomo nieunikalne. To pomyłka systemu. Byłem w rozjazdach i sądziłem, że gdy po tylu godzinach wrócę, będę miał co najmniej jakąś odpowiedź...