Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ruszamy z krótką (bo trwającą 48 godzin) akcją - każdy, kto przy dokonywaniu wpłaty do depozytu użyje kodu "PIO", OTRZYMA 50 ZŁOTYCH ZNIŻKI NA ZAKUP TEKSTÓW!

Bez kwoty minimalnej zamówienia!

Przykładowo, jeśli zamówisz teksty za 40 złotych - nie płacisz nic!

Odbiór zniżki możliwy tylko do godziny 23:00 w piątek (20.11).

Zapraszam do przetestowania usług naszych prawie 400 copywriterów :D

Z poważaniem,
Bartłomiej Tokarski
GoodContent.pl 

Coś ostatnio mam zastój. Mam pytanie do Pana Bartka- ile czasu ma zleceniodawca na wyłonienie copywritera? Zlecenie może sobie wisieć jako aktualne, aż ktoś je wykona?

Realizujecie coś aktualnie? Ja mam zrobione dwa zlecenia i na razie nawet nie ma za bardzo do czego aplikować. Czekam aż się rozkręci, bo w końcu to młoda platforma. Trzeba reklamować wśród zleceniodawców:)

Jestem Marta i nie mam 22 lat:)

Dzień dobry,

@Inka22, zleceniodawca nie ma ograniczonego czasu na wybranie copywritera. Dodatkowo, ogłoszenie nie znika automatycznie po wybraniu pierwszego copywritera, jako że zleceniodawcy często szukają do jednego zlecenia kilku copywriterów pracujących równocześnie.

W przyszłym tygodniu na platformie powinna pojawić się większa liczba ogłoszeń, jako że zwiększamy wysiłki związane z reklamowaniem wśród zleceniodawców :)

Z poważaniem,
Bartłomiej Tokarski
GoodContent.pl 

Dzień dobry Pani Mileno,

Jako że jesteśmy VATowcami, musimy odprowadzać tenże podatek od kwoty tekstów.

Umowy o dzieło nie pozwalają na przerzucenie rozliczenia ewentualnego VATu na zleceniobiorcę.

Gdyby była Pani płatnikiem VAT (najpierw musiałaby Pani być oczywiście przedsiębiorcą), faktury opiewałyby na kwotę niepomniejszoną o VAT.

Jest to standardowy schemat :)

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski

GoodContent.pl

A po co podajecie kwoty brutto? Nie łatwiej netto? I wtedy jeśli wystawia Wam ktoś fakturę kto jest podatnikiem vat dolicza go do faktury, a jeśli nie jest zostaje mu wypłacona kwota netto minus zaliczka na podatek, minus Wasza prowizja.

Dodatkowo macie słabą księgowość bo odliczanie tak podatku Vat od osoby która nie jest jego podatnikiem nie jest dozwolona (jeśli dobrze zrozumiałem Wasz schemat rozliczeń) . Zawierając umowę o dzieło mnie nie obchodzi czy Jesteście podatnikiem vat czy nie. Możecie odliczyć sobie jedynie zaliczkę na podatek dochodowy.

EDIT: Ponadto w Waszym regulaminie widzę coś takiego:

Po zaakceptowaniu przez Zleceniodawcę wyników pracy Copywritera, na wskazane przez Copywritera Administrator przelewa kwotę odpowiadającą wartości zlecenia, pomniejszonej o prowizję (15%) i zaliczkę na podatek dochodowy w ciągu 3 dni roboczych.

Gdzie tam mowa że też wartość VAT odliczacie ?

Edytowane przez Finan
  • Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Moim zdaniem nie mają prawa odliczać od zleceń podatku vat bo niby z jakiej racji? Zarobiłaś na podstawie umowy o dzieło np. 100 zł od tego mają prawo odliczyć swoją prowizję plus zaliczkę na podatek dochodowy.

Z jakie racji vat? Przecież jak np. ja jestem zlecającym tekst, (a nie prowadziłbym działalności) mogę zażądać od nich faktury, wtedy wystawiają mi fakturę i tak na prawdę ja płacę ten VAT jako klient (zamawiający), a oni jeszcze raz tą kwotę chcą odzyskać od zleceniobiorcy?

VAT nie płaci tak na prawdę firma, a osoba/firma kupująca coś w danej firmie. Nawet kupując chleb płacimy jednocześnie vat, dana firma jest tak na prawdę pośrednikiem w przekazaniu podatku do US.

Dobry wieczór,

@Finan, w panelu copywritera staramy się wszędzie podawać kwoty netto, a nie brutto - aby nie wprowadzać zbędnego zamieszania.

Robimy dokładnie tak, jak Pan to opisał poniżej - oczywiście jeśli dana osoba wystawia faktury (prowadzi firmę):

"I wtedy jeśli wystawia Wam ktoś fakturę kto jest podatnikiem vat dolicza go do faktury, a jeśli nie jest zostaje mu wypłacona kwota netto minus zaliczka na podatek, minus Wasza prowizja."

Jednocześnie proszę o zapoznanie się z podpunktem 10 regulaminu:

Administrator rozlicza się z Copywriterem za zrealizowaną Kampanię (na jej kwotę netto, czyli bez podatku VAT, po potrąceniu prowizji w wysokości 15%) na podstawie umowy o dzieło, zawieranej w momencie zgłoszenia chęci wypłaty środków.

Tak jak Pan wspomniał, od umów o dzieło nie ma możliwości "doliczenia" VATu, dlatego też musi on zostać potrącony wcześniej.

Dla lepszego wytłumaczenia - załóżmy, że dane zlecenie opiewa na 123 złote. Od tej kwoty musimy zapłacić 23% VATu, dlatego też zostaje nam 100 złotych.

Jeśli copywriter miałby otrzymywać umowy o dzieło od kwoty brutto, to wtedy my musielibyśmy przekazać (łącznie) na konto Urzędu Skarbowego (w ramach zaliczki na podatek dochodowy copywritera) i bezpośrednio do copywritera 123*0,85 = 104,55 złotych.

Wtedy otrzymujemy 100 złotych za zlecenie, a wypłacamy 104,55 złotych.

Gdyby rozliczenia były prowadzone bezpośrednio (z pominięciem naszej platformy) między zleceniodawcą a copywriterem na zasadzie umowy o dzieło, wtedy wartość zlecenia byłaby mniejsza od podatku VAT. Niemniej jednak, to my niejako pośredniczymy w tej transakcji - wystawiając faktury VAT zlecającym i rozliczając się z copywriterami. Jesteśmy płatnikiem VAT, dlatego też musimy odprowadzić ten podatek do Urzędu Skarbowego.

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski

GoodContent.pl

Tak jak Pan wspomniał, od umów o dzieło nie ma możliwości "doliczenia" VATu, dlatego też musi on zostać potrącony wcześniej.

Co Ty za głupoty piszesz? Przecież już ten VAT Wam zapłacił ten co zlecił jakiś tekst, Wy jesteście tylko pośrednikiem w jego odprowadzeniu do US. Z takim liczeniem jak widzę to pierwsza kontrola US i firma  przestanie istnieć.

Zleceniodawca Wam płaci 123 zł z vat = zostaje Wam 100 zł (23 zł vat) = od tego odejmujecie 15% (Wasza prowizja) = minus zaliczka na podatek dochodowy = ostateczna kwota jaką wypłacacie zleceniobiorcy.

Edytowane przez Finan

Dobry wieczór,

@Finan, zgadza się - podatek ten jest już zawarty w cenie tekstu, dlatego jest on pokryty przez zleceniodawcę.

My musimy z tego podatku się rozliczyć (zapłacić w Urzędzie Skarbowym), dlatego też nie możemy go przekazać na konto copywritera.

Taka zasada jest legalna, jako że została do niej sporządzona interpretacja prawna.

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski

GoodContent.pl

@Finan, jest dokładnie tak, jak Pan pisze poniżej - wygląda na to, że doszło do zwykłego nieporozumienia :)

Zleceniodawca Wam płaci 123 zł z vat = zostaje Wam 100 zł (23 zł vat) = od tego odejmujecie 15% (Wasza prowizja) = minus zaliczka na podatek dochodowy = ostateczna kwota jaką wypłacacie zleceniobiorcy.

Wtedy umowa o dzieło sporządzana jest na 100*85%=85 złotych brutto, a od tego potrącana jest zaliczka na podatek dochodowy.

Opisany przeze mnie przypadek miał pokazać, jak nie funkcjonujemy :)

Z poważaniem,
Bartłomiej Tokarski
GoodContent.pl 

Chyba rozumiem.

Podajecie cenę brutto którą otrzymujecie od zleceniodawcy?

Jeśli tak to się zgadza bo od tego musicie odjąć kwotę vat i wychodzi cena netto dla zleceniobiorcy - Wasza prowizja - zaliczka na podatek dochodowy.