Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Just now, Najna said:

1. Nowe progi raczej zniechęcą copywriterów. Próg dla osoby dobrze piszącej, ale nie "idealnej" w opinii Zleceniodawców jest mały.

2. Skoro Zleceniodawcy mają oceniać jakość za pieniądze, które płacą, to proponuje ich bardzo solidnie uświadomić. Na portalu pełno jest ogłoszeń 4 zł/netto. 1000zzs  i ktoś zamawia "artykuł." Śmiać się chce. W takiej sytuacji, do każdego Zlecenia powinien być opis jakiej jakości może się spodziewać i ile za to może zapłacić minimum. Moje propozycje (ceny są podane cenami netto, które wpłyną do autora po uwzględnieniu prowizji 17%):

• do 3 zł precel
  • do 6 zaplecze
  • do 8 bliżej nieokreślone "teksty"
  • do 11 opisy produktów
  • do 15 artykuły
  • wszystko wyżej artykuły eksperckie.

Dodatkowo, zamówienie precla to maks 1000 znaków a zaplecza 2000 znaków.

Każda ocena poniżej 5 powinna być pisemnie uzasadniona przez zleceniodawce, tak aby copy mógł się odwołać. Tok myślenia zleceniodawców często jest błędny. "Wycofywane powinny być również oceny poniżej 5 z uzasadnieniem "Czego mi tu zabrakło". Czego? No słucham... Płacą jak za błoto a chcą złoto. I na koniec jest zdziwienie. 

Oceny na pewno wprowadzą stres, zwłaszcza, że jak widać prowizja jeszcze wzrośnie. No nie powiem, niemiła niespodzianka na początek dnia :)

Z wprowadzeniem pisemnego uzasadnienia ocen może być problem, skoro do tej pory nawet odrzucanie tekstów nie musiało być uargumentowane :P

Nie no, jestem naprawdę rozczarowany tym mailem, który dostałem.

Po pierwsze, jakim cudem za zaakceptowany tekst mogę dostać ocenę 1??? To niedorzeczne. 

Po drugie, tytuł maila. Coś w stylu: "niższa prowizja dla najlepszych". Ja bym to nazwał: "Na 99% wyższa prowizja dla Nas, tak po prostu, bez powodu" :) Niektórzy będą mieli pobierane 30% prowizji. 30%... to już jest po prostu przegięcie. 15% to i tak sporo, a jeszcze drugie 15% dorzucić, to naprawdę klasa.

Po trzecie, w tym momencie wyszedł brak poszanowania dla copywriterów. To na nas zarabia platforma, bo to my piszemy teksty, a nie zleceniodawcy. Oprócz tego, jeśli coś jest zgłaszane w drugą stronę, to odzew jest dość słaby, albo nic nie zostaje zmienione, tak jak w przypadku błędów w opisach zleceń, itd. Jeśli ktoś nie umie sformułować zlecenia  po polsku to nie życzę sobie, żeby taka osoba mnie oceniała, proste. Nie jestem pewien, że dostanę od takiego kogoś obiektywną ocenę.

Po czwarte, jeśli takie rzeczy wejdą w życie na stałe, to faktycznie słabo. Z uwagi na ludzką psychikę, ponieważ ludzie będą pisać zestresowani, gdyż widnieć będzie nad nimi widmo ocen. W końcu od tego zależą nasze zarobki. Znając ludzką naturę szybciej zleceniodawca wystawi ocenę 3 lub 4, bo tak, niż 5. Wiem to z doświadczenia, tak jest na innych platformach. Uwaga - bywa i tak, że zleceniodawca potrafi napisać na priv, że świetny tekst i zaprasza do współpracy, a nie da oceny 5, tylko 4, co w tym przypadku już wpływa na mniejsze zarobki. Z tego powodu na takich platformach zakończyłem działalność, co z tego, że mam mega procent zaakceptowanych tekstów, skoro oceny mogą wszystko zepsuć.

No i na koniec, jeśli mamy być oceniani, to chcę oceniać także zleceniodawców za:

a) sformułowanie zlecenia, czy wszystko jest wypisane, czy jest po polsku, itd.

b) szybkość zaakceptowania tekstu (jeśli ktoś nie akceptuje go sam, to dostaje 1),

c) rzetelność wystawianych ocen i ich uzasadnienie (jeśli nie ma uzasadnienia to dostaje 1),

d) kontakt z nim (jeśli nie odpisuje na żadne wezwania to dostaje 1).

I wtedy równomiernie, działa taka skala ocen. Ktoś kto ma najniższą skalę w ogóle nie może zlecać tekstów, itd. Wtedy każdy solidnie przyłoży się do swojej pracy i oceny będą bardziej obiektywne.

Z tym dostępem do lepiej płatnych zleceń to też słabo. Oceny decydują o tym, kto może pisać, a kto nie. Jeśli ktoś się na kogoś po ludzku uweźmie, to nie będzie mógł pisać dużych zleceń. Wszędzie są takie sytuacje, w szkole, w pracy, gdzie szef jest cięty na kogoś, a ten ktoś nie może zmienić pracy z jakiegoś powodu, itd. 

Aha, no i co z tym błędem w średniej ocen i 1 za odrzucone teksty sprzed wielu miesięcy. Niedługo wypłacam pieniądze i nie chcę mieć przez to prowizji 30%.

Edytowane przez Matthew1991

15 minut temu, kluskaKRK napisał:

Oceny na pewno wprowadzą stres, zwłaszcza, że jak widać prowizja jeszcze wzrośnie. No nie powiem, niemiła niespodzianka na początek dnia :)

Z wprowadzeniem pisemnego uzasadnienia ocen może być problem, skoro do tej pory nawet odrzucanie tekstów nie musiało być uargumentowane :P

Rozwiązanie jest proste. Brak możliwości zaakceptowanie tekstu bez wystawienia oceny -> brak możliwości akceptacji bez uzasadnienia dla ocen poniżej 5. ;)

3 minutes ago, Najna said:

Rozwiązanie jest proste. Brak możliwości zaakceptowanie tekstu bez wystawienia oceny -> brak możliwości akceptacji bez uzasadnienia dla ocen poniżej 5. ;)

Chodziło mi o to, że platforma raczej nie będzie chętna na takie rozwiązanie. Było już wielokrotnie poruszane na forum odrzucanie tekstów bez podania przyczyny. Nie padła żadna odpowiedź ze strony platformy, więc wątpię, aby nagle wprowadzili uzasadnianie wystawionych ocen.

3 minuty temu, kluskaKRK napisał:

Chodziło mi o to, że platforma raczej nie będzie chętna na takie rozwiązanie. Było już wielokrotnie poruszane na forum odrzucanie tekstów bez podania przyczyny. Nie padła żadna odpowiedź ze strony platformy, więc wątpię, aby nagle wprowadzili uzasadnianie wystawionych ocen.

Szczerze? Ja też wątpię. Platforma na tym straci. Wiele copy nie będzie chciało współpracować na takich warunkach. Odejdą. Za dużo stresu, zdenerwowania. Zostaną tylko ci, którzy dorabiają do kieszonkowego, na studiach i tak dalej. W ten sposób platforma raczej nie będzie mogła się pochwalić, że można zdobyć u niej "good content". Skoro większość copy będzie miało ocenę poniżej 4, to gdzie tu tworzenie dobrego contentu? Strzał w kolano ;) Bo nie chce mi się wierzyć, że bardziej doświadczeni copy będą pisali artykuł za 4 zł netto i się stresowali, że Zleceniodawca też uzna to za dobry artykuł. A cena preclowa...

No ja pewno jak większość osób na dzień dobry mam ocenę 1 (za kilka odrzuconych tekstów). Jeśli teraz dostosować to do nowych zasad to zostanie mi zabrane jeszcze raz tyle prowizji co do tej pory ?:D Fakt, że GC nie jest dla mnie głównym źródłem zarobku, ale jednak warto mieć te kilka stówek dodatkowo.

swiatla.auto.pl - zapraszam

Skuteczne pozycjonowanie - rozwiń swój biznes dzięki promocji w Google

26 minutes ago, aragornik said:

No ja pewno jak większość osób na dzień dobry mam ocenę 1 (za kilka odrzuconych tekstów). Jeśli teraz dostosować to do nowych zasad to zostanie mi zabrane jeszcze raz tyle prowizji co do tej pory ?:D Fakt, że GC nie jest dla mnie głównym źródłem zarobku, ale jednak warto mieć te kilka stówek dodatkowo.

Obecnie mam prowizję na poziomie 21% bo do średniej wliczono nie wiem czemu wybrane teksty z przeszłości (chyba losowo wybrane), w tym oczywiście te odrzucone (a więc ocena 1) .... Można liczyć na odpowiedź ze strony platformy? Uważam, że to mocno nie w porządku :(

Edytowane przez kluskaKRK

U mnie tylko odrzucone zostały ocenione :D Mam ocenę 1.04, bo teraz dopiero jedna osoba zaakceptowała tekst i dała 5. Reszta to odrzucone teksty z przeszłości za 1.

Btw, jeśli ma być dostęp do lepiej płatnych zleceń to uważam, że na takich zasadach: Dostęp mają ci copywriterzy, którzy mają stosunek zaakceptowanych tekstów do odrzuconych na poziomie np. około 80 procent. To jest wyznacznik naszych umiejętności, a nie oceny. Jeśli ktoś ma 1500 zaakceptowanych i 20 odrzuconych to chyba umie pisać, tak samo 100 zaakceptowanych i 1 odrzucony. 

I jeszcze jedno, jeśli tak się zdarzy, że nie będę w grupie najlepszej, czyli będę miał średnią nieco poniżej 4.8 to nie będę mógł dostawać prywatnych zleceń, których teraz kilka dostaję? To by już było niepoważne, bo piszę dla kogoś on jest zadowolony ze współpracy, a nie będę mógł tego robić dalej, bo będę miał zbyt niskie oceny od innych osób.

No i ostatnia kwestia. Jeśli nawet będę pisał dobrze płatne teksty i np. dla jednej osoby napiszę ich pięć i dostanę za każdym razem 4, a dla drugiej osoby jeden tekst i dostanę 5, to wtedy będę czekał nie wiadomo ile na tekst od tej drugiej osoby, bo pisanie dla Pana z oceną 4 nie będzie dla mnie opłacalne. No czy to nie jest absurdalne? :) 

Edytowane przez Matthew1991

Just now, Matthew1991 said:

A u mnie tylko odrzucone zostały ocenione :D Mam ocenę 1.04, bo teraz dopiero jedna osoba zaakceptowała tekst i dała 5. Reszta to odrzucone teksty z przeszłości za 1.

Btw, jeśli ma być dostęp do lepiej płatnych zleceń to uważam, że na takich zasadach: Dostęp mają ci copywriterzy, którzy mają stosunek zaakceptowanych tekstów do odrzuconych na poziomie np. około 80 procent. To jest wyznacznik naszych umiejętności, a nie oceny. Jeśli ktoś ma 1500 zaakceptowanych i 20 odrzuconych to chyba umie pisać, tak samo 100 zaakceptowanych i 1 odrzucony. 

I jeszcze jedno, jeśli tak się zdarzy, że nie będę w grupie najlepszej, czyli będę miał średnią nieco poniżej 4.8 to nie będę mógł dostawać prywatnych zleceń, których teraz kilka dostaję? To by już było niepoważne, bo piszę dla kogoś on jest zadowolony ze współpracy, a nie będę mógł tego robić dalej, bo będę miał zbyt niskie oceny od innych osób.

No i ostatnia kwestia. Jeśli nawet będę pisał dobrze płatne teksty i np. dla jednej osoby napiszę ich pięć i dostanę za każdym razem 4, a dla drugiej osoby jeden tekst i dostanę 5, to wtedy będę czekał nie wiadomo ile na tekst od tej drugiej osoby, bo pisanie dla Pana z oceną 4 nie będzie dla mnie opłacalne. No czy to nie jest absurdalne? :) 

Zgadzam się w 100% z akapitem drugim.  Oceny nie są tak miarodajne, jak procent zaakceptowanych tekstów. Dla mnie  zleceniodawcy po prostu nie powinni akceptować kiepskich tekstów i tyle. Z ocenami wszyscy wiemy jak to jest.

Też mnie interesuje kwestia zleceń prywatnych lepiej płatnych. Do tej pory otrzymywałam takie regularnie - czy teraz będzie  to zablokowane, jeśli moja średnia będzie poniżej 4.8? (nie wiem czy wyższa w ogóle będzie do osiągnięcia)

Rzeczywiście niektórzy zleceniodawcy mogą mieć w zwyczaju dawanie np. oceny 4. Wówczas copywriterzy będą ich zlecenia omijać z daleka, bo już taka ocena mocno obniża średnią :(

No i już. Aktualnie pobierana prowizja 30%, bo oczywiście złapało mi 2 odrzucone teksty sprzed roku, kiedy zaczynałem swoją pracę dla tego portalu. Tak to ma działać? Wątpię.

Cytat

" będzie motywujące dla copywriterów, jeśli chodzi o doskonalenie swojego kunsztu

O tak, najbardziej motywuje mnie jak ciągnie się za mną drobna wpadka w tak rozwojowej branży. Jeśli już system ocen ma być wymierny i obrazować nasze umiejętności (czego wcale nie będzie robił, o czym pięknie piszą moi poprzednicy, a także napiszę jeszcze ja) to powinien brać pod uwagę nasze oceny z maksymalnie pół roku wstecz. Jaki sens ma ocenianie początku działalności niektórych osób, które startowały z tego portalu, a słowo precel oznaczało tylko "bułeczkę" sprzedawana na krakowskim rynku.

Wymierne oceny
Mam teraz prowizję 30% za 2 teksty na 1 z zeszłego roku i jeden tekst na 5 z wczoraj. Przepraszam? Czy to kpina? Czy osoby doświadczone, które mają prawie 1000 tekstów na koncie (a wiem, że to i tak promil tego co mają najlepsi), przez te parę odrzuconych tekstów, które musiały się przydarzyć, gdyż nikt nie jest idealny, maja nie mieć dostępu do najlepszych tekstów, podczas gdy przyjdzie ktoś nowy napisze tekst 2zł/1000 i dostanie 5 i będzie mógł pisać wszystko? No niee...
Jeśli już mamy wprowadzać takie zasady, dajcie nam czas na rozpęd i wprowadzenie ograniczeń i regulacji po kilkunastu ocenach. Niech to będzie już te 10 czy 15 ocenionych tekstów, po których dopiero to jesteśmy klasyfikowani.

Dużo lepszą metodą jest to co podał Matthew wyżej odnośnie stosunku odrzuconych do zaakceptowanych. ( Miałem o tym pisać, ale wyskoczyło w trakcie, że nowy post i patrzę... o ktoś ma podobne zdanie). W dalszym ciągu rozbudowałbym to o okres, który jest analizowany.
W przypadku jaki mamy obecnie to jest kpina z nas i zleceniodawców, a nie poważny portal.

Progi

Z całym szacunkiem, ale jeśli mamy dbać o jakość, to ktoś kogo ocena buja się w granicach 1-2 powinien nie mieć możliwości pisanie innych tekstów niż precle, ew. nie móc pisać w ogóle, jeśli chce tu ktoś w ogóle zadbać o jakość. Tymczasem na razie widzę tu dbanie o kieszeń... Tak samo z górnymi progami. Poprzednie były jak dla mnie dużo bardziej optymalne. Teksty ocenione na 4,5 nie są już dobrej jakości? Już pomijam te prowizje, bo każdy chce zarobić, ale w dalszym ciągu to co się tu odwaliło uznaję za skok na kasę, a nie próby uczynienia portalu bardziej profesjonalnym.

Oceny

Oceny nigdy nie będą wymierne na takim portalu. Mamy tu setki osób, które poszukują tanich tekstów o bardzo niskiej jakości. Wstawienie oceny niższej niż 5 za tekst 1zł/1000zzs to będzie dla nich strzał w stopę, bo nikt nie będzie chciał wtedy tego pisać. Niewiele się w tym wypadku zyskuje, wiele traci. Tak więc precle i seo będzie leciało z automatu 5, co przełoży się na tak realistyczną ocenę autora, że równie dobrze będzie można układać tarota, żeby sprawdzić czy dany copy napisze dobry tekst.

Wstępna ocena

Wiem, powtarzam się... Jednak uważam to co się stało za nienormalne. Te jedyneczki na start to naprawdę jakiś chory pomysł. Niebawem będę miał akceptowane konkretne teksty i na każdym stracę po 3-4zł, bo takie było widzimisię admina lub niedoróbka programisty.
Nie lepiej byłoby zastosować system, który przykładowo daje nam 5 na start i za każdy odrzucony tekst z przeszłości zabiera 0,05 od tej oceny. Ustawić na nim także jakąś wagę, tak by pierwsza lepsza otrzymana nowa ocenia nie bujnęła nim na drugą stronę szali, ale by porządnie nim wstrząsnęla i można pisać.

Mam to nieszczęście, że z powodu pewnych warunków, GC stało się dla mnie jednym z głównych środków zarobku, ale no jeśli tak to ma wyglądać, to nie zostanie na tym serwisie pies z kulawą nogą.

Tak więc podsumowując. Zmiana wprowadzona w nocy, pisana na kolanie, bez jakichkolwiek konsultacji społecznych (bo zleceniodawca tak chce, to nie jest wytłumaczenie. Niedługo to zleceniodawca sam będzie sobie to pisał jak tak dalej pójdzie.) Nie. To nie jest dobre.

No i zapomniałem o jednej kwestii przez to wzburzenie. Jak będzie wyglądała sprawa z tekstami przyjmowanymi automatycznie? Raz, gdy działałem na podobnym portalu, ale w innej branży, to ktoś "ze sztabu" wprowadził, że zlecenia przyjmowane automatycznie były oceniane na 5 w 10-stopniowej skali. Mam nadzieję, że przynajmniej w tej kwestii, ktoś poszedł po rozum do głowy i ocen nie będzie, a nie skończy się jak tam, że oprócz bzdurnego systemu ocen mamy jeszcze loterię, czy ktoś to przyjmie czy dostaniemy ocenę z przypadku :D

• Thanks 1

Dzień dobry,

Jak najbardziej rozumiem, że wprowadzone zmiany mogą budzić Państwa obawy - chciałbym od razu zaznaczyć, ja też nie zamierzam "robić" Państwu "pod górkę".

Zależy mi na tym, abyśmy przez najbliższy tydzień obserwowali sytuację z ocenami - może się na przykład okazać, że ocenę 5 można dostać bardzo łatwo, a sami zleceniodawcy nie są srodzy w ich przyznawaniu. Nie widzę też powodu, dla którego mieliby zaniżać te oceny, skoro od strony programistycznej żadna nie jest wybrana domyślnie, a sami zleceniodawcy nic by nie zyskali na zaniżaniu ocen. Co więcej, mogliby tylko stracić chętnych do realizacji.

Jeśli zaś chodzi o oceny tekstów sprzed kilku miesięcy, to proszę się nie obawiać. Zostały one już wycofane.

Tak jak wspomniałem, zmiany te nie mają kształtu ostatecznego - ba, nie wykluczam nawet wycofania się z nich, jeśli Państwa obawy się potwierdzą.

Wiadomo, to dzięki Państwu ta platforma ma szansę istnieć, a raczej nie lubię sobie strzelać w kolano ;)

Proszę tylko o wstrzymanie się z wydawaniem wyroków na to rozwiązanie - chociaż na tydzień :)

Po tym czasie sytuacja się wyklaruje, a wtedy zobaczymy, co będziemy z tym robić - bo to Państwo współtworzą tę platformę.

27 minut temu, kluskaKRK napisał:

Też mnie interesuje kwestia zleceń prywatnych lepiej płatnych. Do tej pory otrzymywałam takie regularnie - czy teraz będzie  to zablokowane, jeśli moja średnia będzie poniżej 4.8? (nie wiem czy wyższa w ogóle będzie do osiągnięcia)

To też oczywiście zaraz przekażę do dopracowania - zlecenia prywatne będą widoczne niezależnie od oceny.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl