Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Copywriterzy, nie przejmujcie się tym, że ktoś Wam nie daje dostępu do zleceń za całe 8 zł brutto za 1000 zzs :D na podstawie jakichś absurdalnych wytycznych stworzonych w oparciu o widzimisię kilku sfrustrowanych klientów, ocen sprzed kilku lat.

Po prostu nie piszcie tekstów na GC, nawet nie tykajcie ich kursorem. Przerzućcie się na inne serwisy, poszukajcie agencji i klientów indywidualnych :)

Pozdrawiam wszystkich rozczarowanych piszących.

Też niestety jestem rozczarowana współpracą z jednym i drugim portalem (GoodTranslate). No tym drugim, zostałam właśnie zablokowana ze względu na zbyt "niską jakość". Zastanawiam się, jakiej jakości oczekuje osoba zlecająca tłumaczenie z polskiego na angielski, ponad strony tekstu pisanego językiem specjalistycznym i oferująca za to 25zł brutto... Do tego limit czasowy jedna godzina (zdarzyło się też 15 minut!), więc nie ma czasu żeby coś sprawdzić lub zweryfikować. Ja z pewnością odrobię swoją lekcję i popracuję nad warsztatem, a właścicielowi życzę powodzenia w szukaniu specjalistów, którzy zgodzą się na takie warunki.

Co do GoodContent dotychczas byłam w miarę zadowolona, to fakt, że stawki są wręcz głodowe, ale jeśli podpasował mi temat to pisywałam czasem arytkuły. Żaden z nich nie został nigdy odrzucowny, jedyna sytuacja odrzucenia miała miejsce w zleceniu na wymyślenie nazwy. Co swoją drogą też mnie zdenerwowało, rozumiem, że nazwa się nie spodobała, ale spełniła podane kryteria więc należy się zapłata. Ale nie - zleceniodawca pewnie otrzyma ze sto nazw do wyboru, a zaakceptuje jedną - i zapłaci za to wszystko 80 groszy. Niestety straciłam już zapał do pisania i działania w myśl zasady "klient nasz pan".

• Like 1
  • Thanks 2

3 minutes ago, Kaja78 said:

Też niestety jestem rozczarowana współpracą z jednym i drugim portalem (GoodTranslate). No tym drugim, zostałam właśnie zablokowana ze względu na zbyt "niską jakość". Zastanawiam się, jakiej jakości oczekuje osoba zlecająca tłumaczenie z polskiego na angielski, ponad strony tekstu pisanego językiem specjalistycznym i oferująca za to 25zł brutto... Do tego limit czasowy jedna godzina (zdarzyło się też 15 minut!), więc nie ma czasu żeby coś sprawdzić lub zweryfikować. Ja z pewnością odrobię swoją lekcję i popracuję nad warsztatem, a właścicielowi życzę powodzenia w szukaniu specjalistów, którzy zgodzą się na takie warunki.

Co do GoodContent dotychczas byłam w miarę zadowolona, to fakt, że stawki są wręcz głodowe, ale jeśli podpasował mi temat to pisywałam czasem arytkuły. Żaden z nich nie został nigdy odrzucowny, jedyna sytuacja odrzucenia miała miejsce w zleceniu na wymyślenie nazwy. Co swoją drogą też mnie zdenerwowało, rozumiem, że nazwa się nie spodobała, ale spełniła podane kryteria więc należy się zapłata. Ale nie - zleceniodawca pewnie otrzyma ze sto nazw do wyboru, a zaakceptuje jedną - i zapłaci za to wszystko 80 groszy. Niestety straciłam już zapał do pisania i działania w myśl zasady "klient nasz pan".

ja w zleceniach na nazwę nie biorę udziału nigdy. To w rzeczywistości kupę kasy kosztuje, a tutaj ktoś daje złotówkę czy dwie i oczekuje kilkudziesięciu propozycji, z których wybiera jedną :D szkoda czasu i nerwów.

• Thanks 1

Just now, WDK2 said:

No i się zaczęło, 4 od gościa, który w dodatku wydaje się, że nawet tych artykułów nie czyta, bo akceptuje długie teksty z prędkością karabinu maszynowego, wlepiając każdemu taką samą ocenę niezależnie od jakości tekstu :P

dokładnie!  i pewnie takich klientów więcej będzie. Kilka czwórek i już średnia leci na łeb na szyję, a z nią prowizja rośnie. Poziom 4.8 jest niemożliwy niemal do osiągnięcia.

Zauważcie też, że jesteśmy osobami, które dla tego serwisu napisały tysiące tekstów. Naprawdę ogrom contentu. W normalnej pracy, nawet takiej na zasadzie freelancu, im dłuższy staż pracownika, tym większe są jego zarobki. A tutaj? Po kilku latach pisania tekstów, które i tak są po baaaardzo niskiej cenie, zamiast działać na plus do wykonawców, GC obniża ich zarobki o nawet 30 procent prowizji. I to jeszcze pod przykrywką "niższej prowizji dla najlepszych copywriterów!" :D

• Like 1

GC ma paskudną opinię wśród piszących. Niestety stawki są bardzo często uwłaczające, a wymagania z kosmosu. Zleceniodawcy bardzo często nie mają żadnego szacunku dla piszących. Zwracają się do nich ja do wyrobników. Masz kawałek suchego chleba i się kuźwa ciesz...

• Like 1