Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, Anna Wyrzykowska napisał:

@kluskaKRK 8 też nie. Zwłaszcza jak ktoś ma wymagania z kosmosu i plus stawka brutto. B)

Zawsze to jakiś kompromis - gdyby i taka stawka okazała się być niewystarczająca, będziemy modyfikować :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

No właśnie akurat ja mam zażalenie odnośnie pewnego Pana, który to właśnie wystawia czwórki w sposób nałogowy, bez czytania tekstu i oferuje właśnie 8zł/1000 ;)

Osobiście dalej jestem zdania, że najlepszym sposobem byłoby dopuszczanie ludzi do zleceń lepiej płatnych w sposób następujący:
Po rejestracji otrzymujesz dostęp do zleceń do kwoty załóżmy 5zł brutto/1000. W miarę nauki warsztatu za każdy przyjęty tekst dostawali punkt, a za tekst nieprzyjęty np. -10 punków. Po osiągnięciu pewnego progu otwierałyby im się zlecenia płatne nieco lepiej. I tak dalej i tak dalej.
Można to także zrobić adaptując obecny system ocen i przyznawać punkty za konkretną oceną, a za ocenę 1 i 2 punkty ujemne :)
System podany przez Pana Bartłomieja również wydaje się w porządku. Trzeba tylko przemyśleć sprawę jak uzyskać w takim przypadku oceny, jeśli dostęp do lepszych teksów będzie zależał od ocen, których nie będziemy mogli zdobyć, bo nie mamy dostępu do tekstów ;P

Osobiście do tekstów próbnych jestem nastawiony bardzo ambiwalentny sposób. W teorii system wygląda fajnie, ale połowa osób po wystawieniu takiego tekstu nigdy więcej nie wchodzi na stronę, a reszcie napiszesz np. pierwsze dwa akapity i nic, bo okazuje się, że ktoś wysłał cały tekst. A wysyłanie całego tekstu to dla mnie loteria w stylu - poświęcę godzinę i nic z tego nie będzie, bo nie dostanę nawet szansy na korektę, bo czyjś tekst będzie nieco lepszy. I w taki sposób nie mam ani godziny, ani pieniędzy.

W każdym razie ogromnie cieszy mnie chęć zmian obecnego systemu, w którym oceny są często nieadekwatne do umiejętności piszącego. Byłbym w stanie nawet przeżyć te progi, tylko gdyby nie były aż tak drastyczne. Bo utrata 6% zarobków przez to, że trzej zleceniodawcy dla których dużo piszę wystawiają mi cały czas 4, niezależnie od tekstu, jest dość bolesna  ;p

3 minutes ago, WDK2 said:

Osobiście dalej jestem zdania, że najlepszym sposobem byłoby dopuszczanie ludzi do zleceń lepiej płatnych w sposób następujący:
Po rejestracji otrzymujesz dostęp do zleceń do kwoty załóżmy 5zł brutto/1000. W miarę nauki warsztatu za każdy przyjęty tekst dostawali punkt, a za tekst nieprzyjęty np. -10 punków. Po osiągnięciu pewnego progu otwierałyby im się zlecenia płatne nieco lepiej. I tak dalej i tak dalej.
Można to także zrobić adaptując obecny system ocen i przyznawać punkty za konkretną oceną, a za ocenę 1 i 2 punkty ujemne :)
System podany przez Pana Bartłomieja również wydaje się w porządku. Trzeba tylko przemyśleć sprawę jak uzyskać w takim przypadku oceny, jeśli dostęp do lepszych teksów będzie zależał od ocen, których nie będziemy mogli zdobyć, bo nie mamy dostępu do tekstów ;P

Nie wiem czy Twoja propozycja nie jest zbyt skomplikowana :)

Ja na razie jestem za zaproponowanym przez Pana Bartłomieja systemem. Uzyskanie oceny 3,5 w przypadku tekstów o stawce 8 zł brutto/1000 zzs już realne jest. Zawsze można to też dopracować "w praniu".

Na razie dla mnie priorytetem jest usunięcie tego systemu oceniania :P

Przed chwilą, kluskaKRK napisał:

Ja na razie jestem za zaproponowanym przez Pana Bartłomieja systemem. Uzyskanie oceny 3,5 w przypadku tekstów o stawce 8 zł brutto/1000 zzs już realne jest. Zawsze można to też dopracować "w praniu".

Na razie dla mnie priorytetem jest usunięcie tego systemu oceniania :P

Zgadzam się :-)

PS. mam pytanie tak na marginesie, jak się wstawia emotikony do czyjejś odpowiedzi typu ,,like", ,,thanks" :P ja chyba tego nie mam.. może dlatego, że jestem oznaczona w sekcji ,,nowi forumowicze" :P

Lepiej by było, gdyby dostęp do droższych zleceń zależał od ilości zaakceptowanych tekstów. Można wprowadzić dodatkowy warunek na przykład zaakceptowanych tekstów powyżej 6,00 zł brutto. Dzięki temu odsieje to początkujących, ale nie zaszkodzi doświadczonym copywriterom.

Właśnie dostałem 4 za zaakceptowany tekst z zaproszenia prywatnego od klienta, dla którego pisze od kilku miesięcy. I teraz nie mogę nawet zobaczyć go na liście, bo tekst był droższy od 8.00 zł. :lol2:

Na żadnym portalu oceny nie działają dobrze, tylko za każdym razem prowadzą do mniejszych lub większych patologii. :rtfm:

• Like 1

4 minutes ago, Nocturne said:

Lepiej by było, gdyby dostęp do droższych zleceń zależał od ilości zaakceptowanych tekstów. Można wprowadzić dodatkowy warunek na przykład zaakceptowanych tekstów powyżej 6,00 zł brutto. Dzięki temu odsieje to początkujących, ale nie zaszkodzi doświadczonym copywriterom.

Właśnie dostałem 4 za zaakceptowany tekst z zaproszenia prywatnego od klienta, dla którego pisze od kilku miesięcy. I teraz nie mogę nawet zobaczyć go na liście, bo tekst był droższy od 8.00 zł. :lol2:

Na żadnym portalu oceny nie działają dobrze, tylko za każdym razem prowadzą do mniejszych lub większych patologii. :rtfm:

tak jak pisałam wcześniej - klienci dla zasady dają czwórki. Zaraz nie będzie nikogo, kto by mógł pisać teksty w wyższej kwocie :D

Wydaje mi się, że w najlepszym wypadku będzie w takim razie:

1. Wycofanie uzależnienia stawek prowizji od ocen - wracamy do stałej prowizji dla wszystkich.
  2. Pozostawienie oceniania tekstów tylko w zleceniach o budżecie większym niż 8 zł brutto/1000 znaków ze spacjami.
  3. Oceny te nie będą wpływały na prowizję, tylko na możliwość realizacji zleceń o budżecie większym niż 8 zł/1000 zzs.
    1. Jeśli po pierwszych 10 ocenionych tekstach (w lepiej płatnych zleceniach) średnia ocen będzie wynosić więcej niż 3,8, to dalej będzie możliwość realizacji tych lepiej płatnych zleceń.
    2. Jeśli z kolei po pierwszych 10 ocenionych tekstach średnia ta wyniesie mniej niż 3,8, to tracona jest możliwość realizacji wspomnianych zleceń.

Co sądzą Państwo o takim rozwiązaniu?

Sam nie jestem przekonany do rozwiązania opartego o teksty próbne z uwagi na to, co napisał @WDK2 - w pełni się zgadzam.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Brzmi całkiem ok, ale czy będzie możliwość odzyskania szansy na pisanie tych lepszych tekstów, jeśli komuś się z jakiegoś powodu nie powiedzie? Bo mimo wszystko każdy będzie się rozwijał, a pozostawienie autorów, którym na początku powinęła się noga, ale znacząco się poprawili od tego czasu, z samymi mało wartującymi tekstami będzie nieco słabe ;(