Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie, że słucha się naszej opinii i system ocen zniknie w związku z pobieraną prowizją.

Co do tych lepiej płatnych zleceń. Brzmi to dość sensownie, ale w praktyce znów różnie może wyjść. Ja jestem zdania, że skoro ktoś ma opcję zablokowania zleceń dla danej osoby, to może z niej skorzystać, gdy ktoś mu nie podpasuje i problem z głowy. Ja mam swoją czarną listę wypisaną w notatniku, niektórzy mnie zablokowali z tego co się dowiadywałem, więc sprawa sama się rozwiązuje. Po prostu zleceniodawcy też muszą angażować się w to co robią, a nie oczekiwać tego od nas lub od platformy.

@Matthew1991, zgadzam się, ale nie w pełnej rozciągłości.

Już wyjaśniam - chodzi o to, że stali klienci (wystawiający dużo zleceń) faktycznie mogą posiłkować się blokowaniem niektórych copywriterów czy innymi zabiegami, ale co z klientami, którzy chcą zlecić łącznie 1-2 teksty (przez całą ich obecność na platformie)?

Wtedy nie mają ani czasu, ani chęci, ani (co najważniejsze) potrzeby tworzenia czarnych list i tym podobnych - im zależy tylko na tekście wysokiej jakości, bez zbędnego zamieszania :) To właśnie głównie do takich klientów skierowane są aktualne zmiany.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

No tak, to rzuca inne światło. Faktycznie takie sytuacje też się zdarzają. 

Mnie cieszy to, że słucha się naszych słów i nie jesteśmy odstawiani na boczny tor. Zmiany, które wejdą już są dobrym kompromisem, a te lepiej płatne zlecenia każdy przeżyje, jeśli nie uda mu się ich zdobyć. Miejmy nadzieję, że obie strony podejdą do tego rzetelnie i każdy będzie zadowolony. 

41 minutes ago, GoodContent.pl said:

W takim razie wszystko mamy uzgodnione - dziękuję! :)

Przekazuję właśnie wytyczne programiście, więc w ciągu kilku dni zostaną wprowadzone poprawki.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Super, że udało się osiągnąć porozumienie :)

W przypadku lepiej płatnych tekstów - jeśli komuś się powinie noga,  sprawa zawsze jest do rozwiązania, ale to już kwestia indywidualna :)

5 godzin temu, WDK2 napisał:

Osobiście do tekstów próbnych jestem nastawiony bardzo ambiwalentny sposób. W teorii system wygląda fajnie, ale połowa osób po wystawieniu takiego tekstu nigdy więcej nie wchodzi na stronę, a reszcie napiszesz np. pierwsze dwa akapity i nic, bo okazuje się, że ktoś wysłał cały tekst. A wysyłanie całego tekstu to dla mnie loteria w stylu - poświęcę godzinę i nic z tego nie będzie, bo nie dostanę nawet szansy na korektę, bo czyjś tekst będzie nieco lepszy. I w taki sposób nie mam ani godziny, ani pieniędzy.

W każdym razie ogromnie cieszy mnie chęć zmian obecnego systemu, w którym oceny są często nieadekwatne do umiejętności piszącego. Byłbym w stanie nawet przeżyć te progi, tylko gdyby nie były aż tak drastyczne. Bo utrata 6% zarobków przez to, że trzej zleceniodawcy dla których dużo piszę wystawiają mi cały czas 4, niezależnie od tekstu, jest dość bolesna  ;p

Mam podobne nastawienie do tekstów próbnych. Zlecenia, gdzie trzeba je pisać wiszą czasem na liście baaardzo długo. I co, jak wyślę tekst próbny to tak długo mam czekać, bo aż tyle czasu ktoś potrzebuje na wybór i dowiedzieć się, że nie zostałam wybrana? Poświęcam czas, w którym mogłabym napisać coś za kasę i często nic z tego nie mam... 

Z ocenianiem tekstów się zgodzę, ale pragnę zauważyć, że często w opisach zleceń są błędy, co świadczy tylko o tym, że ktoś zleca pisanie copywriterom, bo sam nie umie pisać. Jak ktoś taki może oceniać nas, osoby piszące zawodowo? Wystawi copywriterowi 3 podczas, gdy sam nie napisałby lepiej... to jest bolesne...

6 godzin temu, Anna Wyrzykowska napisał:

@GoodContent.pl Ja proponuję podnieść stawki. Jak człowiek ma w perspektywie godziwe pieniądze, to się bardziej stara. Jak to mówią jaka płaca, taka praca...

Ooo, zgadzam się, przydało by się... Nie mówię, żeby wszystkim od razu stawki podwyższać, ale np. wraz z wydłużaniem się stażu pisania. Byłaby to znakomita motywacja.