Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie odnośnie tej podwyżki prowizji - czy obowiązuje ona odnośnie tekstów napisanych, czy zaakceptowanych od 02.01.2018? 

Mam trochę tekstów, które napisałam przed Nowym Rokiem, ale zleceniodawca ociągał się do ostatniej chwili z akceptacją - czy wobec tych tekstów ma zastosowanie podwyżka prowizji, czy też można liczyć na zwrot?

Dobry wieczór,

@Justyna88 - już się tym zająłem :) 
Jeszcze raz bardzo przepraszam za całe zamieszanie.

@ladyhaunted - oczywiście tak nie powinno być (w końcu lex retro non agit) - czy mogłaby Pani przesłać maila w tej sprawie? Od razu się tym zajmiemy :)

@plamster i @WDK2 - jeśli chodzi o zmianę stawki minimalnej, to muszę przyznać, że po konsultacjach zarówno z częścią copywriterów, jak i zleceniodawcami zmiana stawki minimalnej nie ma większego sensu. Zostajemy przy braku regulacji rynku - i tak zdecydowana większość (blisko 95%, a w niektórych miesiącach nawet 98-99%) wystawianych jest po stawce powyżej 2,7 zł brutto/1000 znaków ze spacjami, dlatego też tak naprawdę zmiana tej stawki miałaby wpływ na bardzo niewielką część. Proszę zrozumieć, że taka zasada "wolnego rynku" to nasz wyróżnik, dzięki któremu znaleźliśmy miejsce na rynku - konkurencja działa w zupełnie inny sposób, a ja wolałbym nie rezygnować z naszego "wyróżnika". Dodatkowo, sugerowane przez nas stawki nawet za stawki najniższej jakości dolną granicę widełek mają powyżej 2,7 zł brutto/1000 znaków ze spacjami :) Na naszej platformie tak czy tak lwia część zleceń nawet na te najprostsze teksty wyceniana jest powyżej 2,7 złotych brutto/1000 znaków ze spacjami. 

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Nie zgodzę się, że to jest tak wysoka wartość (95-99%). Z obecnie dostępnych np. zlecenia o numerach: 48753, 48516, 48493, 42255, 48498, 48504 oraz jeszcze kilka innych, to stawki bardzo niskie za proponowaną ilość znaków. 

Sugerowane stawki to jedno, a nie wszyscy się do nich stosują :) Często widzę zlecenia w których wartość jest niższa niż 2,7 brutto/1000 znaków. Z pewnością odstrasza to nowych copywriterów.

To Pan jest administratorem i to Pana decyzja, ale skoro zapowiada się zmianę, to taka powinna nastąpić. Nie nastąpiła, za to copywriterom uderzono po kieszeni podwyższoną prowizją. Zleceniodawcy są na dużo lepszej pozycji, m.in. w związku z powyższym postem. 

Najbardziej chodzi o to, że w razie czego "cierpią" copywriterzy. Wiadomo, że podniesiona prowizja to niewielka zmiana na minus - podniesienie stawki minimalnej niewiele by dało na plus, ale już za sam gest byłoby to cieplej odbierane przez piszących. 

Dobry wieczór,

@Matthew1991, zgadzam się z Panem - nie mówię, że ta stawka nie zostanie nigdy podniesiona, na pewno będę miał to na uwadze.

Wartość 95% czy więcej na pewno nie ma zastosowania w przypadku aktualnie oczekujących zleceń. Trzeba pamiętać o tym, że zlecenia o wyższych stawkach znacznie szybciej "znikają", w związku z czym nie może Pan ich uwzględnić w statystyce :) Jeśli zaś chodzi o ogół zleceń, to prowadzone przez nas statystyki wskazują jednak na 95% lub więcej.

Dziękuję za przedstawienie Pańskiego punktu widzenia! :) Cieszę się, że możemy nawiązać dialog! Co prawda trochę to sztucznie brzmi, ale ja naprawdę się cieszę ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Dzień dobry

@WDK2, na razie niestety musimy zająć się innymi, pilniejszymi kwestiami :( 

Teksty próbne również wykorzystywane są niezwykle rzadko, dlatego też jeśli ktoś nie chce ich realizować, wystarczy omijać ten ok. 1% zleceń

Niemniej jednak, jest to temat, którym również na pewno będziemy się w przyszłości zajmować :) 

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Edytowane przez GoodContent.pl
  • Like 2