Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

22 minutes ago, GoodContent.pl said:

Mam na myśli to, żeby zlecenia powyżej 9 zł brutto/1000 zzs były dostępne tylko dla tych copywriterów, którzy mają maksymalnie X% odrzuconych tekstów o budżecie powyżej 9 zł brutto/1000 zzs? 

To byłoby najlepsze rozwiązanie, tylko potrzebna jest droga powrotu po ewentualnym spadku. Na przykład jak stracisz dostęp, to musisz mieć X zaakceptowanych trochę tańszych tekstów, powiedzmy z przedziału 6-8,99 zł brutto/1000 zzs.

• Thanks 1

Sprawa nie jest na pewno prosta do rozwiązania. Teraz sama nie wiem - zostawić obecny stan rzeczy (przynajmniej można po utracie dostępu do lepiej płatnych zleceń do nich powrócić) czy przejść na nowo zaproponowaną opcję.

Zastanawia mnie tylko kwestia odpływu z platformy zleceniodawców, którzy oczekiwali lepszej jakości tekstów.

1. Mają opcję odrzucenia tekstu, jeśli nie spełnia wymagań (wiem - nie każdemu chce się przesiewać teksty i czekać na ten właściwy).

2. Jest mało popularna opcja zlecania tekstów próbnych, po których w założeniu można stwierdzić czy pasuje im dany styl pisania czy nie.

Dzień dobry,

@kluskaKRK, o tych kwestiach wielokrotnie rozmawiałem ze zleceniodawcami - tutaj właściwie przytoczyła Pani najczęstszą odpowiedź, że nie każdemu chce się czekać na bardzo dobry tekst, który się "trafi", albo i nie...

Z kolei jeśli chodzi o teksty próbne, to znacząco wydłużają one realizację zlecenia.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Just now, GoodContent.pl said:

Dzień dobry,

@kluskaKRK, o tych kwestiach wielokrotnie rozmawiałem ze zleceniodawcami - tutaj właściwie przytoczyła Pani najczęstszą odpowiedź, że nie każdemu chce się czekać na bardzo dobry tekst, który się "trafi", albo i nie...

Z kolei jeśli chodzi o teksty próbne, to znacząco wydłużają one realizację zlecenia.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Rozumiem. Tylko, że tekst próbny wystarczyłoby w mojej opinii zlecić raz - potem można już wybrać sobie copywritera i jemu zlecać kolejne teksty. No ale cóż ze zleceniodawcami różnie bywa :)

Ja właśnie wpadłem także na pomysł, żeby np. po utracie możliwości pisania drogich tekstów następuje ban czasowy i dana osoba np. przez miesiąc nie może pisać lepiej płatnych tematów.  Po tym czasie, o ile pozostaje aktywnym copy, dostaje drugie życie i może próbować znowu. Ale po przemyśleniach pomysł @Nocturne wydaje mi się lepszym.

@kluskaKRK, mało kto tak postępuje - zazwyczaj klienci szukają co najmniej kilku copywriterów :)

Wiadomo, każdy specjalizuje się w czym innym.

Czyli generalnie wspomniane rozwiązanie jest lepsze niż aktualne oceny? :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Ponawiam prośbę o możliwość zgłaszania zleceń, które są źle napisane (nieprecyzyjne opisy, nieadekwatne wymagania, zbyt niska stawka w porównaniu do długości tekstu i wymagań itd) oraz które są nierealne do wykonania. Np. pojawiło się takie zlecenie: nr 49711, gdzie gość chce ileś tam opisów na strony i długość wszystkich opisów łącznie ma wynosić 62,4 tys. znaków. Do tego pisze, że max 5 dni na realizację podczas gdy my mamy 6 godzin. No ludzie to jest jakaś paranoja! Zleceniodawcy kompletnie nie mają pojęcia o warunkach naszej pracy, ile mamy czasu itd! 10 tys. znaków ledwo da się napisać w 6 godzin, a co dopiero to! W ogóle takie zlecenie nie powinno zostać przyjęte!  

Edytowane przez KamiX

@Nocturne, a jak dokładniej miałoby to działać?

Przykładowo, dany copywriter "wypada" poza maksymalną ilość odrzuceń tekstów powyżej 9 zł brutto/1000 zzs - co potem się dzieje?

Dopiero od tej chwili musi napisać np. 10 tekstów o budżecie od 6 do 9 złotych (przy czym maksymalnie jeden może zostać odrzucony), żeby została mu przywrócona możliwość realizacji najdroższych zleceń (liczona jako jeden dodatkowy zaakceptowany tekst powyżej 9 zł brutto/1000 zzs)? 

@KamiX, w takim wypadku najlepiej zwrócić się bezpośrednio do zleceniodawcy - on może wtedy zmodyfikować zlecenie. Zgłaszanie tego do nas wydłużyłoby znacznie cały proces, bo my musielibyśmy przekazać sugestie otrzymane od copywritera zleceniodawcy. Można zrobić to bezpośrednio :) 

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

2 minutes ago, GoodContent.pl said:

Dopiero od tej chwili musi napisać np. 10 tekstów o budżecie od 6 do 9 złotych (przy czym maksymalnie jeden może zostać odrzucony), żeby została mu przywrócona możliwość realizacji najdroższych zleceń 

Tak, liczone od momentu zablokowania dostępu. Nowi użytkownicy bez historii też mogliby  w ten sposób odblokowywać najdroższe teksty.  Napisanie kilku średnio-drogich zaakceptowanych tekstów nie jest bardzo dokuczliwe, a odsieje tych, którzy chcieliby wskoczyć z zapleczowych od razu na specjalistyczne. Bo zgaduje, że oni są największym problemem.

15 minutes ago, GoodContent.pl said:

(liczona jako jeden dodatkowy zaakceptowany tekst powyżej 9 zł brutto/1000 zzs)? 

:pytajnik:

• Like 1

@Nocturne, załóżmy taką sytuację (zakładając, że aby realizować zlecenia droższe niż 9 zł brutto/1000 zzs, należy mieć nie więcej niż 10% odrzuconych):

1. Dany copywriter ma (mówimy o tekstach powyżej 9 zł/1000 zzs) 90 tekstów zaakceptowanych i 10 odrzuconych (czyli 10% odrzuconych),
  2. Pisze jeszcze jeden tekst za 10 zł brutto/1000 zzs,
  3. Zleceniodawca odrzuca ten tekst,
  4. Teraz copywriter ma 90 tekstów zaakceptowanych i 11 odrzuconych (czyli 10,9% odrzuconych) - traci dostęp do zleceń powyżej 9 zł brutto/1000 zzs,
  5. Odblokowuje sobie ponownie dostęp do najlepszych zleceń, bo napisał 10 tekstów za 7 zł/1000 zzs (wszystkie zaakceptowane),
  6. I tu pytanie - co się dzieje z tym progiem 10%? Przecież cały czas ma 90 tekstów zaakceptowanych i 11 odrzuconych (powyżej 9 zł/1000 zzs), co sumuje się do 10,9% odrzuconych (więc teoretycznie wciąż nie powinien mieć dostępu do zleceń powyżej 9 zł/1000 zzs)... 

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski