Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

21 minutes ago, PaulMott said:

Dokładnie też widziałem takie zagrożenie, że tak restrykcyjny system doprowadzi w konsekwencji do sytuacji, że coraz więcej lepszych zleceń będzie czekało, ale może o to chodzi...

No ja się nie dziwię, że ludzie omijają pewnych zleceniodawców. Napisałam jakiś czas temu trzy teksty po 3500 zzs każdy za kwotę 8 zł netto każdy (zawrotne pieniądze :P). Teraz za każdy z nich otrzymałam ocenę 4. Teksty w mojej opinii niezłe jako, biorąc pod uwagę stawkę za ich napisanie. Nie były też określone jako eksperckie czy specjalistyczne.  Teraz nie obniżyło mi to oceny z uwagi na wprowadzenie 4,75 x liczba zrealizowanych tekstów, ale normalnie zanotowałabym poważny spadek średniej. Logiczne jest więc, że raczej już nie chciałoby mi się realizować tekstów dla tego zleceniodawcy, który chyba za założenia daje same czwórki. :)

Dodam, że za teksty lepiej płatne (powyżej 9 zł netto/1000 zzs) dostaję piątki od wielu zleceniodawców, no więc.... :)

Edytowane przez kluskaKRK

57 minut temu, kluskaKRK napisał:

Dodam, że za teksty lepiej płatne (powyżej 9 zł netto/1000 zzs) dostaję piątki od wielu zleceniodawców, no więc.... :)

Tylko najpierw albo trzeba uzyskać do nich dostęp albo go utrzymać, żeby mieć szansę dostawać za nie 5 ;)

Czy będzie coś robione z tymi ocenami? Zleceniodawcy wystawiają sobie 4 lub 3, a nie mają żadnych uwag do tekstów, bo nie zgłaszają ich do poprawy, normalnie je akceptują. A średnia leci, bo jak widać zleceniodawcy płacący 3 zł/1000 zzs mają wielkie wymagania (o których nie piszą i tak w zleceniu).

Just now, Kaja78 said:

Dołączam się do pytania. Wśród ocen za słabo płatne teksty - zgodnie z przewidywaniami - dominują nieuzasadnione 3 i 4.

Ciekawy jest dla mnie fakt, że na konkurencyjnym portalu, gdzie zakres ocen jest od 1 do 6 dominują zdecydowanie 6. 5 zdarzają się rzadko, a pozostałe oceny w zasadzie wcale (przynajmniej w moim przypadku).

Just now, Kaja78 said:

Ja myślę,  że dla zleceniodawców 4 to jest dobra ocena, 3 to "może być". Tylko, że trudno zabłysnąć w tekście na 1500 znaków, jeszcze naszpikowanym słowami-kluczami, których nie da się wstawić żeby zachować poprawność. 

No wszystko ok tylko powinni brać pod uwagę jaki rodzaj tekstu zlecają i za jaką stawkę. Oczywistym jest,  że precla za 2 złote nikt nie będzie tu pisał godzinę, bo to się po prostu nie opłaca. Tymczasem mam wrażenie, że Ci którzy płacą mniej mają większe wymagania niż Ci co płacą więcej. Tak wnioskuję po ocenach  :P

6 minut temu, kluskaKRK napisał:

No wszystko ok tylko powinni brać pod uwagę jaki rodzaj tekstu zlecają i za jaką stawkę. Oczywistym jest,  że precla za 2 złote nikt nie będzie tu pisał godzinę, bo to się po prostu nie opłaca. Tymczasem mam wrażenie, że Ci którzy płacą mniej mają większe wymagania niż Ci co płacą więcej. Tak wnioskuję po ocenach  :P

Właśnie dlatego, że na GC nie ma wyraźnego podziału na rodzaje tekstów jak u konkurencji, to tego typu ocenianie po prostu się nie sprawdza - przynajmniej od strony copy. Powiedzmy, że na GC dostanę 4 za tekst na poziomie precla; czy to będzie ocena mówiąca coś o moich tekstach na wyższym poziomie?

No wiadmomo, że powinni - ale nie są ;D Ja się pisaniem zajmuję dorywczo, raczej nie porywam się na duże zlecenia i wolę skrobnąć kilka szybkich tekstów. Ale to niesamowicie frustrujące - nie rozumiem dlaczego tekstu się nie zgłasza do poprawy, skoro coś jest z nim nie tak.

Strona już działa, ale rzeczywiście były problemy :)@Kaja78 pisalem już dzisiaj z Panem Bartłomiejem na ten temat i podsyłalem mu już tego zleceniodawcę (Twój opis wskazuje jednoznacznie o kogo chodzi :)) Tam tróje ładowane są non stop więc ja ze znajomym odpuściliśmy całkiem tego zleceniodawcę. Nie będziemy za 3,50 znosić czyichś fanaberii.

• Thanks 1