Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Możecie mi pomóc odpowiedzieć na jedną kwestie? Chodzi mi o to że na GC panuje ta magiczna bariera 9zł/brutto i trzeba mieć iles tam tekstów. Tak się składa że nawet tego jeszcze nie zrobiłam ,ale chciałabym się dowiedzieć jak wygląda takie przeciętne zlecenie, czyli jaka tematyka, liczba znaków i kwota :D Jak na razie nie mogę sama sprawdzić. Fajnie by byłó gdyby ktoś mógł wklejić opis zlecenia tak jak kolega/koleżanka wyżej. Dzięki Wam z góry :) Pytam tak z ciekawości po prostu.

3 godziny temu, Emi93 napisał:

Hej. Możecie mi pomóc odpowiedzieć na jedną kwestie? Chodzi mi o to że na GC panuje ta magiczna bariera 9zł/brutto i trzeba mieć iles tam tekstów. Tak się składa że nawet tego jeszcze nie zrobiłam ,ale chciałabym się dowiedzieć jak wygląda takie przeciętne zlecenie, czyli jaka tematyka, liczba znaków i kwota :D Jak na razie nie mogę sama sprawdzić. Fajnie by byłó gdyby ktoś mógł wklejić opis zlecenia tak jak kolega/koleżanka wyżej. Dzięki Wam z góry :) Pytam tak z ciekawości po prostu.

To zależy ;) Trochę nie rozumiem pytania. Zlecenie, jak zlecenie. Masz właśnie przykład powyżej. Teksty płatne powyżej 9 zł brutto za 1000 znaków ze spacjami znajdziesz w różnorodnej tematyce, z różnymi wymaganiami. Czasem oczekiwania są mniejsze niż przy tekstach tańszych, czasem zaś trzeba stworzyć stricte ekspercki tekst z przypisami itp.

@Justyna88  No właśnie chodzi mi o kwestie, czy jeśli uzyskam dostęp do tych 9 zł/brutto, to czy moge się spodziewać tekstów bardziej konkretnych niż te co teraz widze poniżej 9 zł/brutto ;) W związku z tym, jeśli takie istnieją, to czy można spodziewać się zleceń np 15zł brutto za 1000 znaków i jak często się zdarzają ;) Nie ukrywam że ciekawi mnie, to czy są tam bardziej ambitne teksty, a co za tym idzie czy stawki też są o wiele lepsze.

Edytowane przez Emi93

10 godzin temu, marek_____ napisał:

Mam nadzieję, że w miarę szybko wprowadzicie tą giełdę tekstów, bo ta u konkurencji się jakoś nie sprawdza. Przez 3 miesiące sprzedałem tam ledwie 6 tekstów za minimalną stawkę.

To i tak nieźle.

7 godzin temu, CzasemSeCośNapiszę napisał:

To i tak nieźle :) moimi wypocinami jeszcze nikt nie był zainteresowany! Dzisiaj to wszędzie jakaś posucha. Klienci zaczęli chyba sami pisać teksty  :P 

Do giełdy trzeba mieć cierpliwość. Ja musiałam sporo czekać na sprzedanie się pierwszych tekstów. Dodam, że ja piszę ambitniejsze teksty niż precle i też je nieco wyżej wyceniam. Precle się pewnie szybciej sprzedają niż takie ambitniejsze, ale ja wolę ambitniejsze pisać. No i trzeba naprawdę dużo zamieścić tekstów jak się chce, żeby się w miarę regularnie sprzedawały. Ja też nie mogę się doczekać giełdy na GC, no ale musimy być cierpliwi. 

Ja na GT napisałem na próbę 12 precli 1000zzs i 6 się sprzedało przez 3 miesiące, a 6 ciągle leży :). 1 sprzedałem za 2 zł a 5 za 1 zł, więc nie ma sensu. Wydaje mi się, że GC jest bardziej popularnym serwisem, dlatego ta giełda u nich może trochę lepiej działać. Poza tym jest parę fajnych pomysłów do wprowadzenia, których nie ma na GT, np. licytacja tekstu przez klientów.

1 godzinę temu, marek_____ napisał:

Poza tym jest parę fajnych pomysłów do wprowadzenia, których nie ma na GT, np. licytacja tekstu przez klientów.

O, fajny pomysł z tą licytacją. Pod warunkiem, że to copywriter wstawiając tekst do licytacji będzie ustalał cenę wywoławczą i termin zakończenia licytacji. 

Edytowane przez KamiX

Instrukcje dla zamawiających teksty powinny być chyba bardziej czytelne. Nie wiem w ogóle czy jakieś są patrząc na to, jakie zlecenia się pojawiają. Ktoś w ogłoszeniu wspomina o stawce 10 zł za 1000 znaków, tymczasem za cały tekst 5000 znaków daje 10 zł. Przecież to nie pierwsze takie zlecenie.

Gość maugosias
4 godziny temu, kluskaKRK napisał:

Ten Pan regularnie daje takie zlecenia - wymagania kosmiczne, ale i tak to ktoś z czasem pisze.....

Też właśnie przeczytałam te wymagania i chciałam wyrazić swoje... zdanie, ale widzę, że mnie ubiegliście :D

6 godzin temu, plamster napisał:

Nie rozumiem też sensu tych tesktów próbnych. Wiszą i wiszą nikt raczej nie chce ich robić...

Tak, są bez sensu dlatego miały być zlikwidowane, ale jakoś nadal są. Ważniejsze było zlikwidowanie oceniania tekstów. Teraz może się zajmą tekstami próbnymi.

9 godzin temu, CzasemSeCośNapiszę napisał:

Artykuły na 5k znaków o zdrowiu i chorobach. Za 6,60 zł. Kurtyna. 

5 tys. znaków 6,60? Dziwne... przecież w regulaminie jest, że minimalna stawka to 2zł, więc przy minimalnej stawce powinno być 10, a nie 6,60zł za tekst, co nie zmienia faktu, że to zdecydowanie za mało. Coś tu nie gra... Naprawdę jak się czegoś nie zrobi, to takie zlecenia ciągle będą się pojawiały, bo w końcu zawsze te teksty ktoś napisze. Powinien być podział na rodzaje tekstów i każdy zleceniodawca powinien w swoim panelu mieć opis każdego rodzaju (ile znaków i jakie wymagania może postawić dla danego rodzaju) i powinna być ustalona minimalna stawka dla każdego rodzaju, bo to jest porażka...

8 hours ago, KamiX said:

5 tys. znaków 6,60? Dziwne... przecież w regulaminie jest, że minimalna stawka to 2zł, więc przy minimalnej stawce powinno być 10, a nie 6,60zł za tekst, co nie zmienia faktu, że to zdecydowanie za mało. Coś tu nie gra...

Pan oferuje aż 2,3 zł za 1000 zzs, ale brutto :) po odjęciu prowizji, podatków itd, wychodzi te 6,6 zł za tekst :(