Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maugosias
1 godzinę temu, CzasemSeCośNapiszę napisał:

O nie! A Wy znowu te oceny? Przecież to się nie sprawdza i budzi tylko naszą frustrację :D. Jak w szkole, kurczaki, jak w szkole. Pan miał kaprys i dał 3 za precla.

Nie mogłam się doprosić uzasadnienia oceny 2 od pewnego klienta. Otrzymał ode mnie mnóstwo tekstów (średnio płatnych), a ocenił tylko jeden... i to na 2.

Może nieoceniane teksty niech otrzymują z reguły 5? Jak widać (na powyższym przykładzie ^^) klientom nie chce się oceniać większości tekstów, ale jak coś im w jednym nie spasuje (nie wiem co) to ładują dwóje i tróje. Litości, przeca to precle są.

Stąd właśnie oceny niższe od maksymalnej (WSZYSTKIE!!!) powinny być OBOWIĄZKOWO uzasadniane. Bez uzasadnienia system nie powinien przepuszczać oceny. 

Ale skoro już o uzasadnieniach mowa, miejmy i my - copy - szansę na zwracanie uwagi, że zleceniodawca ma wymagania nieadekwatne do rodzaju tekstów. Tekst preclowy mający mieć wartość merytoryczną - czy jedno nie wyklucza tu drugiego? I taka ocena ma oceniać piszących?

Już przecież była dyskusja, że oceny to zły pomysł. Wielu zleceniodawców ocenia nie wg jakości, ale wg swojego widzimisię. Oceny mogłyby wrócić, ale pod pewnymi warunkami:

1) zleceniodawca ma obowiązek uzasadnić ocenę niższą niż 5, a copywriter ma możliwość reklamacji oceny niekonkretnie uzasadnionej;

2) zleceniodawca będzie mógł odrzucić tekst tylko po zwróceniu go do poprawy i otrzymaniu nadal nie satysfakcjonującego po poprawie;

3) na początku wszyscy mają dostęp do wszystkich zleceń, również z najwyższymi stawkami, a możliwość pisania tekstów można stracić kiedy średnia spadnie poniżej 3,5. Średnia 4 i więcej to zbyt wysoko, bo wielu zleceniodawców wg swojego widzimisię wystawia za wszystkie teksty 4. 

4) zgadzam się z punktem dotyczącym tego, by oceniane były tylko teksty o stawkach 4 zł. i więcej, bo bez sensu jest ocenianie precli;

5) jeśli zleceniodawca nie będzie miał obowiązku oceniać tekstu, to za teksty nieoceniane powinna być automatycznie naliczana najwyższa nota. Owszem takie noty za nieocenione teksty mogłyby zawyżać średnią tym gorszym copy, ale jeśli zleceniodawcy zostaną dobrze poinformowani to powinni mieć tego świadomość i to powinno sprawić, że mimo braku obowiązku będą stawiali oceny;

6) za odrzucone teksty nie będzie naliczana żadna najniższa nota. 

• Like 1

Gość maugosias
14 minut temu, KamiX napisał:

5) jeśli zleceniodawca nie będzie miał obowiązku oceniać tekstu, to za teksty nieoceniane powinna być automatycznie naliczana najwyższa nota. Owszem takie noty za nieocenione teksty mogłyby zawyżać średnią tym gorszym copy, ale jeśli zleceniodawcy zostaną dobrze poinformowani to powinni mieć tego świadomość i to powinno sprawić, że mimo braku obowiązku będą stawiali oceny;

Ja bym proponowała, żeby te nieocenione teksty nie były w żadne sposób oceniane "z automatu", ale też nie powinny być brane pod uwagę do średniej, czy to jako ocenione na 5, czy też 0 (=brak oceny).

Zlecający mógłby mieć trzy dni robocze na ocenę zaakceptowanego tekstu - czy to przez siebie, czy to "z automatu" po 7 dniach braku reakcji z jego strony. Po tych trzech dniach wystawienie oceny byłoby niemożliwe.

Myślę, że jednak odpowiednio przemyślany system ocen będzie lepszy niż obecny. Zgadzam się z wymienionymi wyżej propozycjami:

- poprawa przed ostatecznym odrzuceniem tekstu,

- uzasadnienie oceny niższej niż 5,

- ocena przy zleceniach za 4 zł i wyżej,

- trochę niższa średnia uprawniająca do pisania lepiej płatnych zleceń, bo 4,75 to faktycznie wysoko. 

Nie rozumiem jednak oburzenia w związku z niektórymi słabo płatnymi zleceniami, do których załączono wysokie wymagania. Przecież nikt nie każe nam ich pisać! Urok GC polega na tym, że zleceniodawca może sobie wyznaczyć stawkę jaką chce, a copy decyduje czy mu to odpowiada. 

• Like 1
  • Confused 1

A ja myślę, że skoro GC i niektórzy starają się znaleźć jakiś magiczny złoty środek w postaci różnych konfiguracji systemu ocen, oznacza że po prostu system ocen się nie sprawdza. Jeśli byłby taki dobry, to nie musielibyście teraz kombinować jak to jakoś "ulepszyć". Zaczyna się wymyślanie na siłę jak to wszytsko ustawić, a to tylko spowoduje niezły bałagan. W ten sposób zniechęci się nowych zleceniodawców i piszących.

Obecny system jest jaki jest, ale po paru miesiącach praktyki wszystko by się samo dotarło. Ponadto GC  twierdzi, że chce być inny niż konkurencja. A u konkurencji istnieją oceny i stawki uzależnione od wysokości średniej. Widzę tu pewną niekonsekwencje. Nie bez powodu ludzie uciekają od TB.

Edytowane przez plamster
  • Like 1

Czy decyzja o stworzeniu czegoś w rodzaju "giełdy tekstów" wewnątrz serwisu już zapadła, to znaczy będzie to wprowadzone na pewno?

Jeżeli tak, to jaki jest przybliżony termin wprowadzenia tej funkcjonalności?

Czy będzie można sprzedawać tylko odrzucone teksty, czy też pisać teksty od podstaw z myślą o sprzedaży na giełdzie?

1 godzinę temu, marek_____ napisał:

Czy decyzja o stworzeniu czegoś w rodzaju "giełdy tekstów" wewnątrz serwisu już zapadła, to znaczy będzie to wprowadzone na pewno?

Jeżeli tak, to jaki jest przybliżony termin wprowadzenia tej funkcjonalności?

Czy będzie można sprzedawać tylko odrzucone teksty, czy też pisać teksty od podstaw z myślą o sprzedaży na giełdzie?

No raczej, że będzie można pisać własne teksty, o to chodzi w giełdzie, a możliwość trafiania tam tekstów odrzuconych byłaby miłym dodatkiem. Bez sensu by było gdyby tylko odrzucone teksty tam trafiały, bo przecież są osoby takie jak ja, które nie mają żadnych odrzuconych tekstów (na razie ;)). W takim przypadku giełda byłaby bez sensu. No, ale kiedy się tego doczekamy to nie wiem, skoro wciąż jest wałkowane jedno i to samo, a już dawno miały zniknąć chociażby teksty próbne i nadal są. ;)

Nie da się nic zrobić z takimi zleceniami jak nr 54190, 54191, 54192, itd.?

Dużo miejsca zabierają i mogłaby być jakaś sugestia, aby utworzyć jedno zlecenie, w którym będzie ileś tam tekstów do napisania (zależy kto ile zleca). Obecnie jest utworzonych pełno zleceń po jednym tekście i np. mi to przeszkadza w sprawnym poruszaniu się po zleceniach.

Gość maugosias
1 godzinę temu, Grazynagrazyna napisał:

Napisalam do GoodContent wieczorem. Kiedy moge spodziewac sie odpowiedzi?

W piątek wieczorem? Teraz jest weekend, poczekaj do poniedziałku. Ja nigdy nie czekałam długo - czasem odpisywali nawet po kilku minutach, jak napisałam w środku dnia roboczego.