Skocz do zawartości

nazwa domeny

zero3

Rekomendowane odpowiedzi

teza (wielokrotnie tu wypowiadana): nazwa domeny nie ma znaczenia w wynikach.

skad wiec taki wynik: kultura krakow

dodam, ze nigdzie w anchor text nie uzylem zadnego z tych slow.

dlaczego na wyzszej pozycji nie ma stron z tymi slowami w tytule i w wiekszej ilosci w tresci strony?

to z pewnoscia zupelnie 'smieciowe' wyniki, strony z adresami i katalogi, choc jest kilka z ta fraza w tytule, w zwiazku z tym czy google kieruje sie nazwa domeny, a moze po prostu linkami z adresem jako anchor text?

Nie wiem gdzie to wyczytałes....

tutaj

michal napisal:

bo slowo kluczowe w domenie, przynajmniej w Google, jest bardzo malym czynnikiem, jesli nie znikomym.

to mialem na mysli, jesli chcesz moge jeszcze poszukac, jestem pewien, ze bylo kilka razy.

Taka nazwa domeny sama w sobie raczej na niewiele się zdaje w pozycjonowaniu. Co innego jeśli do adresu prowadzą odnośniki w postaci adresu URL "www.slowo.kluczowe.pl" właśnie URL staje się anchorem a wyrazy oddzielone kropkami stają się słowami kluczowymi stąd pozycje.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

zero3

Sprostowanie do tego co zacytowales z mojego innego postu jest dokladnie tym co napisal Piotrek. :o

Taka nazwa domeny sama w sobie raczej na niewiele się zdaje w pozycjonowaniu. Co innego jeśli do adresu prowadzą odnośniki w postaci adresu URL "www.slowo.kluczowe.pl" właśnie URL staje się anchorem a wyrazy oddzielone kropkami stają się słowami kluczowymi stąd pozycje.

Napisałeś

"www.slowo.kluczowe.pl" właśnie URL staje się anchorem a wyrazy oddzielone kropkami stają się słowami kluczowymi stąd pozycje.

:o

... czyli jeśli nie mamy możliwośći dodania własnego anchoru w nazwie linku, wtedy słowa kluczowe w nazwie domeny się przydają.

Po drugie, strony w których istnieje słowo kluczowe w nazwie domeny są dodatkowo punktowane (co nie oznacza,że to są znaczne punkty) - jednym z argumentów tego jest to, że wyszukiwarki pogrubiaja czcionkę w nazwie domeny w wynikach poszukiwań jeśli zawiera ona dane słowo kluczowe - co oznacza, że nie olewają całkiem tego czynnika

Live Free or Die

pchel

rowniez napisalem tak

strony w których istnieje słowo kluczowe w nazwie domeny jest dodatkowo punktowane (co nie oznacza,że to są znaczne punkty)

dokladnie o to mi chodzilo, ze nie jest to czynnik, ktorym bym sie strasznie przejmowal.

jednym z argumentów tego jest to, że wyszukiwarki pogrubiaja czcionkę w nazwie domeny jeśli zawiera ona dane słowo kluczowe - co oznacza, że nie olewają całkiem tego czynnika

jak najbardzie pogrubiaja czcionke w wynikach wyszukiwania, ale jak to ma wplyw na pozycje tego nie wiem.

Mozna by w sumie zrobic jakis test, czyli linkowac do strony tylko z anchorami i wtedy sie zobaczy czy ma nazwa efekt jakis czy nie, ale nazwa domeny musi byc bardzo oryginalna.

witam!

co prawda nie znam się jeszcze na pozycjonowaniu (dlatego od pewnego czasu jestem tu biernym obserwatorem) to jednak w temacie domen pozwolę sobię nie zgodzić się z przedmówcami.

jeśli słowa kluczowe w nazwie domeny nie mają znaczenia albo mają marginalne znaczenie to jak wyjaśnić fakt, że w pierwszych wynikach googla ZAWSZE znajdują się domeny ze słowem kluczowym.

a nie zawsze ich merytoryczna zawartość zasługuje na tak wysokie pozycje.

przykładów można dać mnóstwo, ale pozwolę sobie podać dwa z własnego podworka:

1. loga.gsm.pl - 10 pozycja - słowa kluczowe "loga gsm" - 740.000 wyników

zaindeksowana na tej pozycji po dwóch dniach od dodania do wyszukiwarek i kilku katalogów

2. metallica.pl ok. roku temu na 9! pozycji w światowych zasobach.

ponad 2.000.000 wyników. żadnej treści - strona była w budowie!

zatem czy może nie jest tak, że wpływ dobrego doboru domeny jest bardzo istotny dla wysokiej pozycji w wynikach?

a w połączeniu z dobrym pozycjonowaniem i optymalizacją da efekty dużo bardziej zadowalajace niż w domenie bylejakiej?

pozdrawiam

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

jeśli słowa kluczowe w nazwie domeny nie mają znaczenia albo mają marginalne znaczenie to jak wyjaśnić fakt, że w pierwszych wynikach googla ZAWSZE znajdują się domeny ze słowem kluczowym.

Bez przesady, nie zawsze, ale muszę przyznać, że ostatnio zauważyłem, że słowa kluczowe w adresie mają jakby większe znaczenie. Nie byłem pewny i nadal nie jestem, czy nie jest to błędy wniosek.

Mozna by w sumie zrobic jakis test, czyli linkowac do strony tylko z anchorami i wtedy sie zobaczy czy ma nazwa efekt jakis czy nie, ale nazwa domeny musi byc bardzo oryginalna.

Przydałoby się. Już myślałem o jakimś teście na słowo w adresie, może zrobię.

Kilka przykładów potwierdzających znaczenie tych słów:

* naprawa komputera - słowa w adresie, 22 tys. wyników, nie linkuję pod tę frazę, 1. miejsce

* naprawa komputerów - 34 tys. wyników, linkuję pod te słowa, a miejsce dopiero 3.

* I oczywiście gghack - 1, 3 i 4 miejsce - spam ze słowem w adresie.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Nie ZAWSZE, zobacz slowo Computers, moj ulubiony przyklad. Polowa stron na pierwszej stronie wynikow, nie ma w nazwie computers, a 2-gie miejsce, Apple, nawet nie ma tego slowa na stronie, tylko w linkach. Zobacz wyniki na dalszych stornach i zobaczysz, mase stron z nazwa computes w domenie.

metallica.pl ok. roku temu na 9! pozycji w światowych zasobach.

ponad 2.000.000 wyników. żadnej treści - strona była w budowie!

Jezeli chodzi o szukanie w zasobach swiatowych to warto zajrzec na slowo metallica na google.com, bo w google.pl strony z regionu pl sa promowane wyzej niz w google.com.

zatem czy może nie jest tak, że wpływ dobrego doboru domeny jest bardzo istotny dla wysokiej pozycji w wynikach?

a w połączeniu z dobrym pozycjonowaniem i optymalizacją da efekty dużo bardziej zadowalajace niż w domenie bylejakiej?

Nie zupelnie. Plusem jest to, ze jest wiele miejsc w sieci, gdzie nie mozna umiescic linka z anchorem i wtedy url staje sie anchorem i jak zawiera slowa kluczowe to sa one traktowane jako anchor, co daje efekty.

Z moich obserwacji wynika, ze slowo w domenie jest bardzo malym czynnikiem w Google, o ile nie linkujemy do tej domeny poprzez url.

Już myślałem o jakimś teście na słowo w adresie, może zrobię.

Jezeli masz jakas domene, ktorej nazwa daje 0 wynikow w google, to mozna to zrobic. Test powinien wygladac tak:

1. zadnego linku do tego miejsca z samym url.

2. nazwa domeny nie moze sie pojawic na stronie.

3. Linki do tej strony z anchorem nie majacym zadnego podobienstwa do domeny.

3. Na forum podaj nazwe domeny, ale tak, zeby nie byla linkiem, czyli bez https:// i bez www.

Punkt 3 odpowie na pytanie, czy tekst na stronie liczy sie bardziej niz nazwa domeny.

jednym z argumentów tego jest to, że wyszukiwarki pogrubiaja czcionkę

W wynikach google wytłuszcza także słowa i frazy z meta description a moim zdaniem nie mają one wpływu na ranking...

przykład 1: fraza "BOWI Group - Bat na piratów" powinna wskazać stronę bowi.org.pl która ma taką frazę w description a nie wskazuje

przykład 2: fraza "Katalog stron tworzony przez Użytkowników" wskazuje właściwą stronę (ale dlatego że w title występuje taka fraza) a jak widać wytłuszcza frazę umieczoną w description

Nie twierdzę że URL nie ma kompletnie żadnego znaczenia bo to co się tam znajduje bierze udział w rankingu jednak uważam że jest to bardzo śladowy udział.

Google wyróżnia w URLu ciąg znaków a nawet jedną literkę co widać na przykładzie:

site:www.webwweb.pl w lub site:www.webwweb.pl web - wprawdzie słowa te występują w treści więc test nie oddaje w pełni problematyki jednak w kolejnym przykładzie klucz nie występuje w treści strony "site:www.webwweb.pl podkat" a mimo to strony zostały wyświetlone.

Jezeli masz jakas domene, ktorej nazwa daje 0 wynikow w google, to mozna to zrobic. Test powinien wygladac tak:

Myślałem o czymś takim:

Zrobię 3 strony, gdzie testowym słowem będzie: slowowdomenie

1.) Słowo TYLKO w adresie: 'www.rafal.waw.pl/testy / slowowdomenie/ , anchor dam jakis inny.

2.) Anchor + treść <h1>, adres inny

3.) Anchor + tytuł strony, adres inny

4.) może jeszcze jakieś kombinaje wypróbować?

Można jeszcze zrobić 'www.rafal.waw.pl/testy / slowowdomenie/ slowowdomenie.html

Niestety nie mogę robić subdomen.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

faktem jest, że wyraziłem się nieprecyzyjnie. miast "pierwsze" miało stać "czołowe". i jeśli za takie uznamy pierwszych 10-20 wyników to obecność 2-3 wyników w domenach kluczowych jest właściwie standardem. oczywiście przejrzałem "computers" już wczoraj (były nawet 3 wyniki domen kluczowych w 10) i inne popularne. dlatego też celowo podałem przykład metallica.pl - strona pusta, zaindeksowała się sama i to na 9 pozycji w światowym googlu. wiem, teraz to trudno zweryfikować (sytuacja sprzed ok. roku)

powtarzam: nie wiem w jakim stopniu słowa kluczowe w domenie pomagają w wysokim rankingu, moim skromnym zdaniem jest to jednak znaczenie niebagatelne (tymbardziej, że zwracacie uwagę na dziesiątki/setki przeróżnych czynników, z pewnością mniej istotnych).

z niecierpliwością czekam na testy, służę domenami, subdomenami jakby coś.

pozdrawiam

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

jest to jednak znaczenie niebagatelne

A moim zdaniem google trzyma się światowych standardów gdzie nazwa domeny jest taką samą identyfikacją korporacyjną jak nazwa firmy czy logotyp. Dlaczego zatem ktoś rejestrując domenę o nazwie coca-cola-cola.pl czy microsoft-soft.pl (załóżmy że to dystrybutor produktów) miałby właśnie dzięki temu DUŻO większe szanse na wyższe pozycje niż konkurencja?

Adres URL o charakterystycznych słowach kluczowych czy tworzenie subdomen typu klucz.domena.pl napewno warto posiadać ze względu na prostsze zapamiętywanie jednak moim zdaniem dla pozycjonowania samego w sobie ma śladowe znaczenie w porównaniu do skuteczności Anchor Textu czy <Title>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności