Skocz do zawartości

Atrybut alt czy dobrze wpisuję

Paulina891

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! 

Chciałam się coś dowiedzieć odnośnie "atrybutu alt". (jestem trochę zielona, coś tam czytam co powinno się znaleźć na stronie aby była bardziej wartościowa itp...)

Więc tak: 

Czytałam że warto aby zdjęcia które wrzucam do sklepu posiadały atrybut ALT. W systemie mojego sklepu jest odpowiednia zakładka, żeby to wpisać. Chciałabym żeby ktoś powiedział mi czy dobrze to wpisuję. (Dodam że prowadzę sklep z kosmetykami).

W zakładce jest coś takiego :

SEO Title: (wpisałam) : KREM DO TWARZY NA NOC Z EKSTAKTEM Z AWOKADO

SEO Description: Naturalny krem z ekstaktem z awokado, przeznaczony na noc. Krem intensywnie odżywia skórę twarzy, eliminuje oznaki stresu, doskonale nawilża skórę.

SEO keywords: krem do twarzy, naturalny krem do twarzy, kosmetyki babcia agafia, krem na noc receptury babci agafii, 

SEO Główny obraz (atrybut alt): krem_na_noc_ekstrakt_awokado_receptury_babci_agafii

Czy wszystko jest mniej więcej OK? 

2 pytanie: Dowiedziałam się, że żeby sprawdzić atrybut alt trzeba wejść potem na stronie w zdjęcie >>zbadaj element" i wyświetla się info. I teraz tak : widzę że tak jakby to co wpisałam w atrybucie ALT jest OK,  ale gdy patrzę na src to pokazuje mi się nazwa zdjęcia "487983478347598374 " (przykładowo) a ja je zapisywałam jako np. : "www.universalcosmetics.pl_krem_do_twarzy_receptury_babci_agafii"  Dlaczego nie wyświetla się tak? I dlaczego gdy jak pobieram to zdjęcie które rzekomo podpisywałam swoim opisem znowu zapisuje się jako "4382648236478364587" Próbowałam zapisywać np "krem-na-dzień-receptury-babci-agafii" ale też nic z tego.  Czy nie muszę podpisywać sensownie zdjęć ??

Pomóżcie biednej koleżance, która niedawno otworzyła sklep i raczkuje ;) 

Z góry dzięki!!!!! :)

a ja je zapisywałam jako np. : "www.universalcosmetics.pl_krem_do_twarzy_receptury_babci_agafii"  Dlaczego nie wyświetla się tak?

To jest problem skryptu z jakiego korzystasz. W chwili wysyłania pliku z Twojego dysku do sklepu, skrypt sam zmienia nazwę obrazu na 4382648236478364587.jpg. Wypadałoby to poprawić, bo spory błąd optymalizacyjny.

Przy okazji, powinnaś posługiwać się myślnikiem - , a nie podkreślnikiem _. 

Korzystasz z własnego oprogramowania, czy z SaaS? Wiem, że pliki obrazów w formacie 489486.jpg to m.in. problem RedCart'a.

SEO Główny obraz (atrybut alt): krem_na_noc_ekstrakt_awokado_receptury_babci_agafii

Nie, alt powinien mieć format ciągłego tekstu, bez żadnych myślników, podkreślników i innych znaczników specjalnych. Czyli w Twoim wypadku byłoby to po prostu "krem na noc ekstrakt awokado receptury babci agafi".

SEO keywords: krem do twarzy, naturalny krem do twarzy, kosmetyki babcia agafia, krem na noc receptury babci agafii, 

Znacznik keywords możesz sobie odpuścić, Google pomija go w kodzie.

SEO Title: (wpisałam) : KREM DO TWARZY NA NOC Z EKSTAKTEM Z AWOKADO

Wersalikami nie piszemy.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności