Skocz do zawartości

Budyypress i Wordpress - potrzebuję pomocy

rissah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam platformę elearningową, postawioną na wordpressie. Korzystam też z buddypress. Niestety ostatnio coś wywaliło mi się (prawdopodobnie permalinki). Szukałem w supporcie szablonu (płatny), na forach buddypress, niestety nic nie znalazłem

Może któryś z kolegów/koleżanek jest bardziej ogarnięty niż ja w tym temacie i pomógłby mi? Sprawa dla mnie bardzo pilna, mam już odpalone kampanie reklamowe, klienci wypytują, a tu przestało działać.

Pomoc oczywiście odpłatna. Stawka do uzgodnienia. Dostarczam wszelkie niezbędne dane (logowania, ftp itp.)

Problem rozwiązany dzięki ogromnej pomocy kolegi @swits.pl

Może się komuś przyda, więc opiszę problem i rozwiązanie, jakie udało się znaleźć. Wpis pewnie dla mniej zaawansowanych, koledzy z doświadczeniem i wiedzą pewnie nie skorzystają, ale może komuś oszczędzi nerwów.

Nie działały standardowe linki BuddyPress - nie dało się robić nic, poza rejestracją użytkownika. Problem o tyle istotny, że szablon płatny (jeden z najdroższych na Themeforest) ma standardowo instalowane BuddyPress, VooCommerce i kilka innych wtyczek, ale support szablonu nie był w stanie pomóc. Zero dostępu do strony grup, użytkowników, statystyk itp. Po prostu nic. Kompletnie nic nie dały porady, udzielane m.in. na oficjalnym supporcie BuddyPressa, forach stackoverflow, premium.wpmudev.org itp.

Może komuś pomogły, ale mi nie.

Było to dla mnie bardzo ważne, miałem już kilku zarejestrowanych użytkowników, (byli w trakcie kursu online, każdy w innej lekcji, więc nie mogłem ich usunąć i zarejestrować ponownie, w każdym razie nie mogłem ustalić, jak to zrobić, a bałem się utraty zawartości, bardzo dużo stron, wpisów, lekcji, uploadów, dużo modyfikacji w templacie). Do tego nowi klienci dzwonili niemal każdego dnia, musiałem im odmawiać ze względu na problemy techniczne. Sprawę na szczęście udało się szybko załatwić.

Gdyby ktoś chciał szukać pomocy poprzez fora i support, to mogą nie zadziałać standardowe porady:

- ponowne zapisanie permalinków w Ustawienia>Bezpośrednie odnośniki

- jakiekolwiek zmiany w .htaccess

- usunięcie wszystkich wtyczek, oprócz BuddyPress

- ponowna instalacja BuddyPress

- ponowna instalacja szablonu i BuddyPress

- deaktywacja szablonu i ponowna jego aktywacja

- instalacja BuddyPress Template Pack

- aktualizacja szablonów, wtyczek itp.

I Tu z pomocą przyszedł mi kolega @swits.pl, który utworzył dla mnie na swoich serwerach konto developerskie i pomógł mi zainstalować na nich wersję roboczą mojej strony, gdzie mogłem bez obaw metodą prób i błędów pracować na "żywej stronie" (nie znam się na WP i PHP, obawiałem się zepsuć jeszcze bardziej)

Co pomogło, krok po kroku:

- instalacja domyślnego szablonu Twenty eleven i usunięcie szablonu komercyjnego

- usunięcie wszystkich wtyczek

- skopiowanie całej zawartości wp-content na dysk lokalny

- usunięcie z serwera wszystkich ewentualnych dodatkowych plików, pozostawionych przez wtyczki cache-ujące

- instalacja BuddyPress i dodanie randomowego użytkownika (w celu sprawdzenia, czy problem leży w BuddyPress czy w szablonie komercyjnym). U mnie Buddy zadziałał z domyślnym szablonem twenty eleven, więc konflikt był na linii Buddy - szablon komercyjny

- usunięcie BuddyPress i ponowna instalacja szablonu komercyjnego

- Instalacja i aktualizacja BuddyPress, VooCommerce, jetpack i kilku innych wtyczek z repozytorium Wordpress (żadna cache)

- podmiana po kolei - katalog za katalogiem - poprzez FTP - z dysku lokalnego zawartości WP-content (żeby w razie czego sprawdzić, gdzie był błąd i co powoduje, że Buddy Przestaje działać.

Strona zaczęła działać, @swits.pl przerzucił mi ją na mój serwer, na którym cały czas była strona widoczna dla wszystkich (wersja strony z konta developerskiego była widoczna tylko dla mnie, dopiero jak miałem pewność, że działa poprawnie, została przerzucona na serwer docelowy.

Możliwe, że dla kogoś to trywialne problemy, ale może któryś z użytkowników forum podobnie jak ja, ma niewielkie doświadczenie i wiedzę, więc może komuś porady się przydadzą.

Jedyne straty - utrata polskich wersji językowych niektórych wtyczek, ale to moja wina, bo nie pomyślałem o skopiowaniu plików PO i MO (pamiętajcie o tym, mi tłumaczenie zajęło ze dwa tygodnie, było tego trochę, ale część udało się odzyskać, część przepadła, ale to nic w porównaniu do tego, że strona ruszyła i działa poprawnie).

Edit: literówki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności