Skocz do zawartości

Ile płacić za SEO?

roninuzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Każdą reklamę da się śledzić i nie jest to problemem, wystarczy prosty kod śledzący i już masz min. ile kliknięć, wejść z reklamy, gdzie umieszczona, z jakiego IP i wiele więcej informacji.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Przecież to już przerabialiśmy :) Był taki jeden byznesmen co proponował nam wszystkim: wsiądź w tramwaj, jedź do kafejki z netem i kliknij mi w adwordsa, ja już klikam w twojego ;) Dogadamy się, będziesz pan zadowolony.

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Był taki jeden byznesmen co proponował nam wszystkim

Z tego co pamiętam nie było to w tym roku, ale... wiem, wiem, forum czytasz od dawna a dopiero teraz postanowiłeś konto założyć :hahaha:

Chyba, że zapomniałeś się przelogować z konia?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Ok panowie to ja dalej będę dyskutował. Hipotetyczna sytuacja. Tworzę stronę kobiety.pl i wchodzę we współpracę z kobiecą siecią reklamową. Taka sieć ma klientów, którzy kupują u niej pakiety odsłon. I moja mała stronka trafia do pakietu odsłon zamówionego przez klienta, powiedzmy 1 mln odsłon. U mnie ma polecieć 20 tys. odsłon. I jest tylko jedna sytuacja w której moja strona zostaje wycięta – ruch generowany na niej jest sztuczny. Robią go jakieś boty lub coś takiego. Jeżeli właśnie o taki ruch wam chodziło to ok zgadzam się. Taka strona nie ma racji bytu. Jeżeli jednak potraficie wygenerować ruch z realnymi użytkownikami, mimo, że będzie on śmieciowy to właściwie przy tak małym udziale tej strony w całości kampanii reklamowej jest to nie do wykrycia. A czasami nawet sieci reklamowej może nie zależeć na wycięciu takiej strony bo generuje ona jednak dla nich zysk (dowozi odsłony).

Od razu mogę wyjaśnić jak to wygląda po stronie  reklamodawcy. Kupuje dla niego przestrzeń reklamową dom mediowy i w przypadku takiej kampanii jak powyżej liczy się dla niego ilość dowiezionych odsłon. W ogromnej większości przypadków dom mediowy/klient wie na jakich stronach leci ale nie wie która strona wykonuje jaką ilość odsłon. Co więcej klient kierujący swoją stronę do kobiet widząc adres typu kobiety.pl będzie ucieszony J

Czekam na konstruktywną krytykę.

Odpowiem po 19 jak już będę mógł J

ale nie wie która strona wykonuje jaką ilość odsłon

Żartujesz, tak?

Wie nawet co klient na stronie robił, gdzie kliknął i co czytał!

20k odsłon to już jest dobra próba do analizy i wystarczająca. Jeżeli z tych odsłon było wygenerowanych np 10 klików i żadnej sprzedaży to jest od razu do wywalenia. Bardzo łatwo można ROI wyliczyć na tego typu kampaniach.

Jest też coś takiego jak kampanie wizerunkowe..., ale co Ci będę pisał jak widzę, że o reklamie to masz znikome pojęcie, wręcz żadne.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

kobiety.pl

Tego rodzaju "marki" "seuje" sie trochę inaczej od innych serwisów - kładzie się większą uwagę na optymalizację wewnętrzną struktury i treści. Przy serwisach tego rodzaju z taką marką paradoksalnie więcej zapłacisz za audyt i koncepcje SEO niż za wprowadzanie tego w praktyce.

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Ale jemu o coś innego chodziło :D Jemu chodzi o "dymanie" reklamodawców na CPM na swojej stronie. Twierdzi, że można dymać i nikt się nie kapnie.

Kuźwa same niewyżyte som na forum , ino dymać i wydymać, wszyscy tacy niedodupceni czy jak ? Jest tyle pięknych kobitek dookoła, ja sam się nie wyrobię :D

A na poważnie to parę razy już mi się zdarzyło dostawać zapytania od domów mediowych o "nabijanie odsłon" w serwisach ... Z resztą co tu dużo gadać , wystarczy popatrzeć sobie jak nabija odsłony onet czy wp albo wybiórcza ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

20k odsłon to już jest dobra próba do analizy i wystarczająca. Jeżeli z tych odsłon było wygenerowanych np 10 klików i żadnej sprzedaży to jest od razu do wywalenia. Bardzo łatwo można ROI wyliczyć na tego typu kampaniach.

Domy mediowe obsługują często kampanie przetargowe i tam TRZEBA wydać np. 500 000 zł na odsłony, kliki sa nie ważne, skutecznośc kampanii nie ważna, ważne jest ,że hajs się wydał na odsłony. A myślę, że bardzo duża część wydanych pieniędzy na kampanie odsłonowe to przetargi za hajs z UE.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Nie mieszajmy do tego kasy z dotacji i kampanii wizerunkowych :) Pisałem o normalnym reklamodawcy, który wykupuje kampanie reklamową w jakiejś sieci.

Ale ja nie chce dymać reklamodawców! Ta rozmowa jest dla mnie interesująca tylko w kategorii ciekawostka i zdobycie nowej wiedzy. Podejrzewam, że nie jest tak jak piszę ale oczekuje, że mi ktoś to udowodni, a póki co to nie padł argument obalający moją teorie. 

@Konik^Morski no wychodzi niestety, że Ty przeczytałeś bez zrozumienia to co napisałem. Liczę jednak, że konstruktywnie będziesz potrafił mi wyjaśnić gdzie się myle J

@blake skąd klient (reklamodawca) ma wiedzieć co robił ktokolwiek na mojej stronie? On dostaje dwie informacje: o wywołaniu się odsłony oraz możliwym kliknięciu. Właściwie w ogóle go nie interesuje co użytkownik robi na mojej stronie bo jest mu to niepotrzebne. I tak cały czas piszę o kampanii wizerunkowej.

Zmienie może moje pytanie. Czy średniej klasy SEOwiec potrafi wygenerować rzeczywisty, realny ruch na mojej stronie, który nie będzie zrobiony przez boty? Bo kilka postów wcześniej ktoś napisał, że takie rzeczy to się robi kilkoma kliknięciami. Nie wierzę w to. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności