Skocz do zawartości

Ile płacić za SEO?

roninuzi

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie w ogóle go nie interesuje co użytkownik robi na mojej stronie bo jest mu to niepotrzebne

Chyba żartujesz? :D

To co dostaje reklamodawca od pośrednika to jedno a to co widzi w swoich statystykach to drugie. Z nich może wyciągnąć wszystko - z jakiej strony było wejście, jak długo trwało, czy była jakaś akcja itd. Podpinając trackera nagrywającego może nawet widzieć jak taki ktoś z Twojej strony ruszał myszą, czy przechodził na podstrony, czy kliknął gdzieś itd. Więc uwierz mi, Twoje 20k odsłon zostanie zauważone jeżeli kampania będzie dobrze optymalizowana.

Nie wierzę w to

Nie musisz ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Żaden planer pracujący w domu mediowym, kupujący emisję wizerunkową w CPM na pakiecie odsłon w którym jest powiedzmy 20 stron, nie będzie generował oddzielnych kodów śledzących dla każdej ze stron w tym pakiecie. Wygeneruje jeden i nazwie go sobie „pakiet x” i ten kod będzie latał wraz z reklamą po wszystkich stronach z takiego pakietu. Więc owszemm może reklamodawca wiedzieć, że ktoś przyszedł z takiego, a takiego źródła i jak się zachował U NIEGO na stronie, ale nazwą tego źródła w moim przypadku będzie pakiet x, a nie kobiety.pl, jak w moim przykladzie.  

W omawianym przeze mnie przykładzie, niewartościowy ruch może zostać zweryfikowany tylko na poziomie wydawcy, czytaj sieci reklamowej, która wynajmowałaby u mnie przestrzeń reklamową i sprzedawała domom mediowym. I skoro potraficie zrobić tak, że szybko potraficie zrobić ruch na mojej stronie, który będzie wykonany przez różnych użytkowników, z różnych IP to dlaczego miałbym być zablokowany? Podejrzewam, że padnie odpowiedź, że to będzie bezwartościowy ruch bo nie będzie z niego zakupów na stronie reklamodawcy. Od razu odpowiadam, że to kampania wizerunkowa niestawiona na sprzedaż. 

U NIEGO na stronie

No przecież cały czas o tym pisze, co mnie obchodzi co on robi na kobiety.pl? Jeżeli na kobiety.pl mam 20k odsłon i 1 klika to od razu taką domene wypinam z kampanii i tyle. A jak mam 500 wejść z tej domeny to analizuje, czy była sprzedaż i czy opłaca mi się wydać kwotę x  żeby wykupić kolejną kampanię na tej domenie. Proste jak budowa cepa.

to dlaczego miałbym być zablokowany?

to kampania wizerunkowa niestawiona na sprzedaż

Kampanii wizerunkowych jest dość mało a jak już są jakieś większe to lecą u dużych wydawców a nie na płotkach z niewiadomym ruchem. Więc tak czy inaczej kokosów na tym nie zrobisz.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Liczę jednak, że konstruktywnie będziesz potrafił mi wyjaśnić gdzie się myle

Oczywiście, wyjaśnię Tobie ... pomyliłeś się w doborze forum. Słodkim, wyważonym tonem, niczym ksiądz z ambony rozwlekle i uparcie roważasz jak zrobić bliźniego w uja, bez mydła. 

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Więc owszemm może reklamodawca wiedzieć, że ktoś przyszedł z takiego, a takiego źródła i jak się zachował U NIEGO na stronie, ale nazwą tego źródła w moim przypadku będzie pakiet x, a nie kobiety.pl, jak w moim przykladzie.

Tylko że reklamodawca może np. zażądać od sieci raportu stron gdzie jest jego reklama. Skąd wiesz jaką umowę ma reklamodawca z siecią ? Tego nie wiesz i wiedział nie będziesz bo takie umowy są z reguły tworzone indywidualnie.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

U NIEGO na stronie

No przecież cały czas o tym pisze, co mnie obchodzi co on robi na kobiety.pl? Jeżeli na kobiety.pl mam 20k odsłon i 1 klika to od razu taką domene wypinam z kampanii i tyle. A jak mam 500 wejść z tej domeny to analizuje, czy była sprzedaż i czy opłaca mi się wydać kwotę x  żeby wykupić kolejną kampanię na tej domenie. Proste jak budowa cepa.

Taką domenę może wypiąć z kampanii sieć reklamowa ale nie reklamodawca bo on zwyczajnie nie będzie wiedzial, że akurat na tej domenie się nie klika. Opisywałem wcześniej dlaczego nie będzie wiedział. 

to dlaczego miałbym być zablokowany?

to kampania wizerunkowa niestawiona na sprzedaż

Kampanii wizerunkowych jest dość mało a jak już są jakieś większe to lecą u dużych wydawców a nie na płotkach z niewiadomym ruchem. Więc tak czy inaczej kokosów na tym nie zrobisz.

Jest bardzo dużo reklamodawców nastawionych na wizerunek. I dużo wizerunku jest kupowane właśnie w dużych portalach i dużych sieciach reklamowych. Oczywiście wszystko idzie w stronę performancowych wskaźników ale miliony nadal siedzą w wizerunkowych CPM-ach. 

Liczę jednak, że konstruktywnie będziesz potrafił mi wyjaśnić gdzie się myle

Oczywiście, wyjaśnię Tobie ... pomyliłeś się w doborze forum. Słodkim, wyważonym tonem, niczym ksiądz z ambony rozwlekle i uparcie roważasz jak zrobić bliźniego w uja, bez mydła. 

Przepraszam Cię użytkowniku Konik Morski ale chyba włączyłeś się w połowie tego tematu. Cała dyskusja zaczęła się od tego, że ktoś napisał, że jest w stanie wygenerować duży ruch kilkoma klikami myszki. I zacząłem drążyć temat. Prawdę mówiąc jeszcze nikt nie napisał jak taki ruch stworzy a to mnie najbardziej ciekawi. Ja twierdzę, że jak to będzie ruch stworzony przez prawdziwych użytkowników to nie ma podstaw aby banować mi taką domenę w kampaniach w których będzie się liczyła np. liczba odsłon, a nie liczba kliknięć czy tym bardziej jakakolwiek sprzedaż. Podałem konkretny przykład, który nie został obalony bo argumenty tu padające są błędne. 

Więc owszemm może reklamodawca wiedzieć, że ktoś przyszedł z takiego, a takiego źródła i jak się zachował U NIEGO na stronie, ale nazwą tego źródła w moim przypadku będzie pakiet x, a nie kobiety.pl, jak w moim przykladzie.

Tylko że reklamodawca może np. zażądać od sieci raportu stron gdzie jest jego reklama. Skąd wiesz jaką umowę ma reklamodawca z siecią ? Tego nie wiesz i wiedział nie będziesz bo takie umowy są z reguły tworzone indywidualnie.

I tak Finan masz racje! I chyba po raz pierwszy czuje, że ktoś jest w toku rozumowania tam gdzie ja albo przynajmniej zrobił trochę kampanii reklamowych lub miał z nimi styczność. Tak, dom mediowy lub reklamodawca może zażądać od sieci reklamowej raportu z tego gdzie pokazywała się reklama. 

Ale teraz wróćmy do mojego przykładu. Mamy 1 mln odsłon kupione przez reklamodawce w sieci reklamowej. Udział naszej strony to 2% w całości tego tortu. I okazuje się, że kampania na całości daje bardzo dobre efekty. I w takim wypadku reklamodawca nawet nie zastanawia się czy sprawdzać gdzie była emitowana reklama, na której domenie się klikała itd. I mogę sobie co miesiąc zarabiać na frytki.

I nim szanowny Konik Morski naskoczy, że chcę dymać naród polski to odpowiadam ponownie - to tylko hipotetyczna sytuacja, która jest wynikiem konwersacji w tym temacie. 

Taką domenę może wypiąć z kampanii sieć reklamowa ale nie reklamodawca

W 5 min po mailu od reklamodawcy wypinają wszystko co im się napisze.

Prawdę mówiąc jeszcze nikt nie napisał jak taki ruch stworzy a to mnie najbardziej ciekawi

Zenek + prosiaki a reszta zależy już od $ jakie posiadasz i na prosiaki i na sprzęt, bo na 5 wątkach to nie ma co jechać :)

I mogę sobie co miesiąc zarabiać na frytki.

Tak jak wcześniej napisałem - na frytki może zarobisz, ale do soli będziesz musiał chyba dopłacić z własnej kieszeni.

#omg - skąd on się wziął ???

weź człowieku ogarnij onet czy wp i zobacz jak jest robiony cloaking pod CPM :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@up

owszem to jest dział dla początkujących i właśnie dlatego otrzymałeś tak dużo mniej lub bardziej wartościowych odpowiedzi.
Jak wykorzystasz zdobytą wiedzę twój problem, tutaj nikt nie podaje złotego środka na zostanie milionerem ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności