Skocz do zawartości

Dzwne zachowanie obrazków dzielonych na FB

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

To jedyne polskie forum na którym jestem zarejestrowany, więc piszę tutaj.

Otóź, jak wielu na stronach mam opcję "Share" artykułu na Facebooku.

Nie mam problemu z obrazkiem na większości podstron i podkatalogów strony.

Ale jest jeden podkatalog, z którego artykułów nie mogę uzyskać obrazka na FB.

Działam identycznie jak na pozostałych stronach, czyli mam wszystkie niezbędne tagi "og", łąznie z tagiem "og:image". Dostęp do obrazków na stronie nie jest niczym ograniczony, Protokół zwykły "http".

Sprawdzam w debuggerze FB, wszystko jest OK. Tagi rozpoznawane, łącznie z "og:image", obrazek pokazuje się normalnie. Obrazki są nie mniejsze niż 400x400, a największe 700x700.

Kiedy dzielę artykuł, w oknie popup FB widzę obrazek normalnie, ale już po przesłaniu na koncie FB, zamiast obrazka pojawia się dziwny "blue screen" z dużą białą ikoną Google (G). Po przeładowaniu FB obrazek znika już całkiem.

Tylko w tym jednym podkatalogu strony dzieją się takie cuda. W innych wszystko jest OK.

Jak pisalem, dostęp do obrazków jest OK. Nie ograniczony regułkami, nie blokowany w robots.txt.

Czy ktoś tak miał? W sieci nie mogę znaleźć podobnego przypadku.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Sorry jimmi, ale raz już pisałem, obrazek nie jest blokowany w żaden sposób. Gdyby był blokowany, to debugger FB by go nie pokazał. Zresztą mogę go spokojnie hotlinkować na innej domenie, innym serwerze.

fortunately102,

sorry, ale pisałem, że obrazek jest zdefiniowany jako "og:image" i tak go widzi FB debugger.  FB nie weźmie innego obrazka, jeśli został on prawidłowo zdefiniowany. Poza tym obraazek prawidłowo wyskakuje w oknie popup FB przy próbie dzielenia. Ale jak zaakceptowany, na stronie FB dzieją się wspomnaine cuda.

Tak wygląda okno FB przed zaakceptowaniem share:

5g5v4rtg.jpg

A tak wygląda obrazek już na stronie FB:

s4ooovfo.jpg

Z tym, że taki obrazek widać tylko przez kilka sekund, później nie ma już żadnego obrazka.

Obrazek na może być mniejszy niż 500x500.  Piszesz, że nic nie blokuje i wszystko jest ok w/g ciebie to sprawdź jeszcze tym narzędziem 

https://developers.facebook.com/tools/debug

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Obrazek na może być mniejszy niż 500x500.  Piszesz, że nic nie blokuje i wszystko jest ok w/g ciebie to sprawdź jeszcze tym narzędziem 

https://developers.facebook.com/tools/debug

1.

Nie wiem skąd ty wziąłeś te limity.

The minimum image size is 200 x 200 pixels. If you try to use an image smaller than this you will see an error in the URL Debugger

Tyle możesz przeczytać na oficjalnym Facebooku.

2.

Co do narzędzia, to chyba nie czytasz postów, bo pisałem wyraźnie, że używałem  takiego narzędzia. Toż to podstawa.

Mam już swoje podejrzenia, ale póki co nic nie zmieniam na tych podstronach (nie są takie istotne). Zmienię, jak zrobię grubszy update layoutu.

Na pewno nie jest to sprawa blokowania po stronie serwera. Takie rzeczy to akurat ogarniam wystarczająco.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności