Skocz do zawartości

Porównanie AdWords do pozycjonowania na TOP10

Rekomendowane odpowiedzi

Czy znacie jakies badanie/raport/statystyki na temat porownania ilosci klikniec w strony wypozycjonowane na pierwsza strone google, a strony widoczne obok w boksach adwords? Wiadomo, ze boksow jest kilka, czasem wiecej czasem mnie, a wynikow na pierwszej stronie zawsze 10. Czy znacie jakies statystyki porownujace klikniecia na zwykle linki i klikniecia w boksy?

Polecam: Selly: oprogramowanie sklepu internetowego - 99zł netto/mc

Adwords pokazuje wyraźnie przybliżony koszt kliknięc podnaczas kampani.

Wszystko można wyliczyć na oko, top 1 to wiadomo 100% wejść.

Więc należy do tego dodać xxx tego co pokaże nam panel adwords, a najlepiej wstawić stronę na 1 miejscu i się przekonać.

stronę mam 1-3 - obok uruchomiłem boks (przez przypadek słowo kluczowe z rozpędu) - więcej wejść było z boksu - dotyczy 5 dniowego okresu w jakim się wyświetlał

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Wszystko można wyliczyć na oko, top 1 to wiadomo 100% wejść.

raczej <50%

można zrobić takie SERPY żeby pozycja 3 miała 75% wejść - ale to nie dla osiołków co płacą za wynik w TOP5 tylko dla ludzi kótrzy chcą mieć wejścia i zyski a nie tylko wyoskie pozycje w Google :-)

Kałasznikow...

Część osób przegląda zawsze kilka stron. Czy ty jak czegoś szukasz zaglądasz najczęściej tylko na 1 strone?

Ja już się nauczyłem jak odróżniać jakościowe wyniki. Patrze na opis, tytuł i najważniejsze to LINK i bez zaglądania mogę przypuszczać co mniej więcej tam jest, ale ludzie którzy nie korzystają cześto z wyszukiwarek / internetu nie są tak obeznani i dlatego wchodzą na kilka pozycji... Widze to jak przy kompie szuka czegoś moja mama ;)

Dokładnie czyta opis każdej strony, nie patrzy na link i klika nawet na niewartościowe strony, a czasem włazi na nie, bo w opisie zauważyła podkreśloną fraze, jakiej szukała. Po mimo, iż może występować w zupełnie innym znaczeniu.

Case study jak pozyskać więcej leadów

Dobrze w takim skrócie.

Zgodnie ze statystykami w roku 2005 nie wiem jak teraz nie ślędze nie mam na to czasu w tej chwili.

Na 1 miejsce przypada 100% wejść, wszystko oczywiście zależy od tematyki. Jednak biorąc pod uwagę, że w Polsce temat zna mało osób, nie więcej niż 1 może 2 %.

Tak więc osoby szukające w Google wchodzą:

1 - prawie zawsze nie spotkałem się jeszcze z osobami które nie klikają w linka który znajduje się na pierwszym miejscu. (Mówię tutaj o osobach szukających informacji a nie o ludziach znających temat Seo).

Strona na 2 pozycji daje coś koło 80% wejść, na podstawie badań wniosków przytoczynych na konferencji poświęconej Seo. Oczywiście oparte o testy. (Można zrobić własne robimy 3 strony umieszczamy w top 1-3 i patrzymy na efekty czasochłonne ale mamy wtedy mniej więcej wyniki które są prawdziwe).

Na 3 miejsce przypada ok 65% wejść.

Tak więc moje stwierdzenie odnośnie 100% jest takie.

Osoba szukająca zawsze ale to zawsze (są wyjątki jak wszędzie).

Klikną w 1 linka. Co więc daje nam praktycznie 100% klikalności.

Poźniej najwyżej cofną i pójdą oczko niżej czyli pozycja 2 i 3.

Jednak nie każdy już wróci jeżeli znajdzie to czego szuka.

Tak więc 80% i 65% są to odłamki z tych 100% wchodzących w pierwszą stronę.

Teraz mała staystyka dla hasła: nieruchomości białystok

Pozycje które zajmują strony testowe to:

1 i 3 i 8

Tak więc strona 1 odnotowuje w graniach 100 wejść dziennie

Strona 3 odnotowuje 60 wejść dziennie.

Strona na 8 miejscu (tutaj nie mogę stwierdzić w 100% gdyż dopiero kilka dni tam jest po odpaleniu). Ma 10-15 unikalnych wizyt.

Co więc za tym idzie hasło to jest wpisywane tylko i wyłacznie przez użytkowników z Białegostoku tak jak wskazują mi statystyki.

Tak więc stwierdzając fakt, 100% w 1 miejsce jest jak najbardziej na miejscu. Nie sądze aby to się zmieniło w ciągu roku, może za 5-10 lat jak ludzie zrozumieją co to jest Seo, dlaczego w Google na 1 miejscu jest strona Pana X a nie strona Pana Y to wtedy spadnie o te kilkanaście procent.

Jako, że temat był o boksach to również mogę stwierdzić iż, bycie na 1 miejscu pod hasło Nieruchomości Białystok jak pisałem daje 100 unikalnych wizyt.

Natomiast bycie na 1 miejscu w Boksie po Prawej.

Daje aż 30 wizyt dziennie.

Więc wychodzi, że w boksy na 1 miejsu po prawej klika 1/3 osób mniej niż klika w 1 link na 1 pozycji.

Oczywiście jeżeli ktoś robił inne testy to zapraszam do podzielenia się z tym, jest specjalny dział Testy czeka na was :-)

Możesz podać źródło na którym się opierasz ? Jakie to statystyki, jaka konferencja SEO? Konkretnie.

W oparciu o badanie przeprowadzone przez naukowców z Cornell University na pierwszy wynik przypada przeciętnie ok 45% kliknięć, na drugi wynik przypada przeciętnie ok 15% kliknięć, na trzeci wynik ok 10% kliknięć, na czwarty ok 5%. Moje własne obserwacje są bardzo zbliżone.

Natomiast dane które Ty podałeś nawet "na oko" przeczą zdrowemu rozsądkowi.

Rozpoczęcie jest proste!

W październiku zeszłego roku, na konferrencji Cyber Biznesu.

Natmiast nalezy pamiętać iż w USA mamy 3 wyszukiwarki.

A w polsce 1.

Co nie zmienia faktu, że można robić różne testy na tych tematykach co swojego czasu testowałem dane wynikają tak jak napisałem.

Oczywiście zależy od hasła.

Cóż podałem tylko swoje testy a to czy ktoś z tego skorzysta czy też nie, to już nie moja sprawa.

W Seo każdy wie swoje i każdy robi jak chce, dzięki temu mamy różnych specjalistów ;)

Co do reszty staystyki i inne zachowam dla siebie, począwszy od stat google, stat4, stat, onetstats, własne w panelu admina.

Kiedy może skończe już z tym wszystkim to przedstawię swoje testy, jak na razie nie ma takiej potrzeby.

A jeżeli jest to zapraszam do testowania i poświęcenia kilkunastu miesięcy. ;)

Jakby każdy przedstawił różne informacje które wie, to naprawdę nie byłoby z tego pieniędzy.

A zus trzeba płacić.

Na razie więc wybaczcie, zbieram się na urlop który mam zamiar miło spędzić nie myśląc Seo.

Pozdrawiam i miłego weekendu :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności