Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono pozycjonerów!

3 miesiące temu zacząłem pracuję nad projektem, który za główne zadanie ma pomóc pozycjonerom w tworzeniu, zarządzaniu i utrzymywaniu ich farm, jednak z czasem zaczęły pojawiać się pytania w mojej głowie - z tego też powodu otwieram ten temat.

Chciałbym tutaj zaciągnąć waszej porady - chodzi mi głównie o pozycjonerów - co do użyteczności oraz trafności narzędzi, które są w trakcie tworzenia.

1. Co tworzę?

Może zacznę od szczegółów, abyś wiedział czym się zajmuję - pracuję nad systemem, który ma ułatwiać zarządzanie i utrzymywanie "farm". Staram się działać według dwóch dewiz, tj. przydatności i prostoty.

System składa się z dwóch "elementów":

1. Centrum zarządzania ("Matka") - tutaj logujesz się i zarządzasz innymi stronami (farmami), do dyspozycji masz przeróżne narzędzia, które tworzą, rozsyłają i edytują teksty na "stronach dzieciach".

2. Strony z treścią ("Dzieci", katalogi i strony z treścią), farmy, ogólnie strony z tekstem i linkami, którymi zarządzasz przez ich API - jednak możesz się także na nie logować i zarządzać z poziomu panelu administratora każdej pojedynczej strony.

2. Szczegóły

Idea jest taka, że jest jedno Centrum Zarządzania (Matka), które komunikuje się przez API ze stronami z tekstem/linkami (dzieci) i wydaje im polecenia (generowanie treści, akceptacja treści - w przypadku katalogów - itd.).

Główne punkty: Jeśli przykładowo posiadasz farmę składającą się z 5/50/100/1000 stron, to zamiast logować się na każdą stronę, wystarczy że zalogujesz się do Centrum Zarządzania i tam za pomocą  prostego menu obsłużysz wszystkie strony (przez API) - jedno logowanie i działanie na wszystkich stronach (prostota).

I teraz meritum sprawy - system jest w budowie, strony "dzieci" (katalog/CMS) został stworzony przeze mnie, waży bardzo mało, niecałe 3 MB, chciałem utrzymać niską wagę, aby można było go błyskawicznie instalować - wystarczy tylko skopiować pliki i strona działa (domyślnie wykorzystuje bazę danych w pliku, tj. SQLite, także nie musisz tworzyć bazy MySQL - choć możesz)

Wiem, że tworzenie i generowanie tekstów to ważna sprawa, także jednym z podstawowych modułów jest kreator tekstów - tworzymy jeden wzór tekstu, gdzie dla każdego słowa dostarczamy jakieś alternatowy (rozdzielając je domyślnym znakiem), a generator z jednego tekstu potrafi utworzyć setki alternatyw - i przy pomocy API rozesłać je do stron dzieci, dzięki czemu przy jednym kliknięciu można wygenerować setki tekstów i rozesłać je do setek "stron dzieci" w ciągu dosłownie kilku-kilkunastu sekund.

3. Meritum Sprawy

Tylko teraz nurtuje mnie jedna sprawa - czy dalej rozwijać niestandardowy system CMS/katalog (dziecko), czy może lepiej byłoby, gdybym stworzył plugin do np. Wordpressa. Wtedy Centrum Zarządzania mogłoby komunikować się z blogami na Wordpressie i operować na tym systemie CMS.

Nie ma się co oszukiwać, Wordpress jest chyba jednym z najczęściej używanych narzędzi - a do niestandardowego CMS-a/Katalogu ludzie mieliby mniejsze zaufanie.

Proszę o opinie w sprawie "Wordpress vs Niestandardowy CMS/Katalog jako "dziecko" dla Centrum Zarządzania".

Proszę także o opinię w sprawie tego systemu  - Czy skorzystałbyś z takiego systemu i czy widzisz w nim jakiś potencjał?

Pozdrawiam,
- Damian W.

PS 1 Osoby zainteresowane projektem zapraszam do kontaktu - wiadomość na PRIV. Wysłucham wszelkich uwag i podpowiedzi - możesz mieć duży wpływ na wygląd oraz funkcjonalność systemu. Zaoferować mogę wcześniejszy dostęp do wersji Beta dla pierwszych kilku zainteresowanych osób.

PS 2 Co do terminu wydania systemu - na razie jest nieokreślony, nie chcę obiecywać żadnych dat, mogę jedynie zagwarantować, że system zostanie wydany najpóźniej w 2016 roku. Czym większe zainteresowanie, tym wcześniej. Nie ukrywam, że pracuję też nad innymi projektami, także różnie rozkładam swój czas.

To narzędzie online czy instalowane u siebie?
Co to za magiczne narzędzia do automatycznego generowania tekstem? (prócz prostej synonimizacji, którą opisałeś)
"lekki" CMS a już ma 3 MB? - czyli tyle co cały Wordpress.. Można chociaż demko zobaczyć?
Obsługa WP przez specjalny plugin - serio? Są gotowce do obsługi przez XMLPRC czy Curlem

Generalnie chyba przespałeś kolego ostatnie 10 lat, wszystko co opisałeś i co mogłeś opisać już na rynku istnieje i to nie w jednej wersji.

Z opisu nie wyłania się nic więcej ponad panel centralny z synonimizarką tekstu i dedykowanym CMS, który jeszcze nie istnieje.
Taki system można zmajstrować na 20 rożnych sposobów za mniej niż 400 PLN bez abonamentów.

Jak dobrze poszukasz na PiO to były tutaj co najmniej dwa bliźniacze projekty prezentowane publicznie - żaden z nich nie wypalił.
Gotowego przepisu na soft/ biznes nikt Ci za darmo nie poda, szczególnie tutaj.

Ps.Przygotuj się na tęgie baty w komentarzach - o ile takie będą.

Witaj Mamoczy,

Dzięki za opinię - Tak jak napisałem, to pierwsze miesiące budowy sytemu, z biegiem miesięcy będzie się rozwijał. Początki są zawsze trudne i długie - trzeba nabrać odpowiedni kurs (z tego powodu się tutaj odzywam).

Z pewnością jest masa rozwiązań, które spełniają taką funkcję, jednak zawsze warto popracować nad czymś lepszym - system ma być prosty i użyteczny, jednocześnie nie odbiegający od aktualnie dostępnych narzędzi, na tym się skupiam.

To co tutaj przedstawiłem to oczywiście tylko skrawek tego, co będzie możliwe w Centrum Zarządzania - nie mogę w tej chwili zdradzić wszystkich szczegółów, dopóki wersja nie będzie bliska od wydania.

PS Podając "wagę" systemu miałem na myśli nieskompresowaną wagę, Wordpress waży prawie 20 MB (nieskompresowany) - mój system CMS waży 3 MB (nieskompresowany).

Taki system można zmajstrować na 20 rożnych sposobów za mniej niż 400 PLN bez abonamentów.
To majstruj i sprzedaj za te mniej "niż 400 PLN bez abonamentów."

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Co do zadanego pytania, najlepsza była by możliwość wyboru:

- autorski cms LUB

- plugin do wordpressa LUB

- plugin do drupala LUB

- plugin do joomla

mając taki wybór zaplecze będzie różnorodne,

tylko robiąc pluginy, nie zostaw jakichś footprintów w kodzie, bo na dzień dobry spalisz cały projekt :)

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

@Mion

Nie musisz atakować każdego posta z wyrazami "bez abonamentu" (: mam nadzieje, że Ci przynajmniej ulżyło bo nie wiem co post miał więcej zdziałać.

BTW. Bez uszczypliwości z mojej strony. Delikatną hipokryzją wieje - choć to rozwiązanie pod windowsa - Twoim USM do dzisiaj można obskoczyć własne WPki - nie wiem ile teraz kosztuje ja kupiłem za około 100 PLN do tego synonimizer to drugie tyle (albo darmowe odpowiedniki) i proszę zmajstrowane.

@Dawid Wordpressa można ładnie odciążyć, dla masochistów jest nawet wersja na sqlite

Nie musisz atakować każdego posta z wyrazami "bez abonamentu"

Tu nie chodzi o abonament ale, ze nie chce spamowac OT czyjegoś tematu, to nie rozwine swojego komentarza ...

kreator tekstów - tworzymy jeden wzór tekstu, gdzie dla każdego słowa dostarczamy jakieś alternatowy (rozdzielając je domyślnym znakiem), a generator z jednego tekstu potrafi utworzyć setki alternatyw

ty tak na poważnie

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3 miesiące temu zacząłem pracuję nad projektem

Co do terminu wydania systemu - na razie jest nieokreślony, nie chcę obiecywać żadnych dat, mogę jedynie zagwarantować, że system zostanie wydany najpóźniej w 2016 roku

Jedne wakacje zawaliłeś, chcesz sobie schrzanić też przyszłoroczne, żeby stworzyć coś o czym nie masz pojęcia i czego nikt nie potrzebuje ?

Masochista, czy coś ? ;)

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Masochista, czy coś ?
7038877.3.jpg

Co do zadanego pytania, najlepsza była by możliwość wyboru:

- autorski cms LUB

- plugin do wordpressa LUB

- plugin do drupala LUB

- plugin do joomla

mając taki wybór zaplecze będzie różnorodne,

tylko robiąc pluginy, nie zostaw jakichś footprintów w kodzie, bo na dzień dobry spalisz cały projekt :)

Hej, dzięki za odpowiedź - jak na razie to jedyna powiązana z tematem. ; )

Ostatecznie chyba jednak skieruję się w kierunku Wordpressa - popularnością przebija pozostałe. Co prawda super byłoby, gdybym wspierał 3 najpopularniejsze platformy (WP, Drupal i Joomlę), jednak utrzymywanie pluginów ze wszystkimi wersjami tych platform byłoby raczej zbyt czasochłonne.

jednak utrzymywanie pluginów ze wszystkimi wersjami Tychach platform byłoby raczej zbyt czasochłonne.

Chba ktoś pomylił działy z "dowcipy" bo jedynie tam pasuje ten caly pomysł...

Ostatecznie chyba jednak skieruję się w kierunku Wordpressa - popularnością przebija pozostałe

Może i tak ale pamiętaj że trzeba zrobić coś nowego, czego nie ma na rynku. Robisz teraz coś co jest już dawno, zrób projekt wspierający jak najwięcej CMS a to będzie coś wtedy.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Ostatecznie chyba jednak skieruję się w kierunku Wordpressa - popularnością przebija pozostałe

Może i tak ale pamiętaj że trzeba zrobić coś nowego, czego nie ma na rynku. Robisz teraz coś co jest już dawno, zrób projekt wspierający jak najwięcej CMS a to będzie coś wtedy.

Myślę, że to może być następny krok - tj. wsparcie innych systemów CMS. Najpierw jednak światło dziennie musi ujrzeć pierwsza wersja, na choćby jeden system CMS - w tym wypadku dla mnie najlepszym wyborem byłby Wordpress, jest popularny i znam go dość dobrze.

jednak utrzymywanie pluginów ze wszystkimi wersjami Tychach platform byłoby raczej zbyt czasochłonne.

Chba ktoś pomylił działy z "dowcipy" bo jedynie tam pasuje ten caly pomysł...

Dlaczego tak uważasz?

Przypomnę, że głównym założeniem jest stworzenie jednej centrali, która ma oferować masę funkcjonalności, głównie pozwalać na monitorowanie dziesiątek/setek stron, a także pozwalać na różne masowe operacje (od dodawania treści i linków, po zbieranie statystyk, czy zarządzanie reklamami na stronach itp.).

w SEO wszystko oparte jest o treść (content is king), do tego potrzebne są masy stron, którymi trzeba zarządzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności