Skocz do zawartości

Damatorka

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy usiłuję wypozycjonować sklep internetowy - na razie mam 200 wpisów do katalogów. Ponieważ robię to zupełnie po amatorsku ( brak mi wiedzy w tym temacie) mam czasami różne problemy na które sama nie znajduje odpowiedzi. Wiem, że wielu takich amatorów "bawi" się pozycjonowaniem, więc pewnie inni zgłoszą swoje wątpliwości. Jeśli będą odpowiedzi to proszę o zrozumiałe wyjaśnienia , bez używania skomplikowanych wyrażeń i sformułowań od pseudopozycjonerów.

Na początek pierwsze pytanie - większość katalogów prosi lub wymaga linka zwrotnego lub buttona, twierdząc że link ten wzmacnia pozycjonowanie strony. Jak jest naprawdę - czy to mojej stronie pomoże czy zaszkodzi jeśli umieszczę u siebie kilkadziesiąt linków zwrotnych z katalogów.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

najprościej:

olej katalogi które żądaja linka zwrotnego, nic ci to nie da a stronce może zaszkodzić.

po dodaniu do kilkuset katalogów z najpopularniejszych list, spokojnie możesz olać katalogi, zapewne wrzucisz wpis do tych wartościowych, a na inne szkoda czasu.

sklepy internetowe, szczególnie w branżach inne niż niszowe to duże wyzwanie nawet dla trochę bardziej doświadczonych pozycjonerów, popracuj nad unikalnymi opisami, poczytaj o optymalizacji i popraw ją, mozesz się chwilę pobawić w pozycjonera, ale jak poważnie myślisz o tym biznesie raczej będziesz musiała skorzystać z pomocy kogoś kto się tym zajmuje zawodowo.

@Damatorka,

Do tego co powiedział @Arkaszka dodam od siebie jeszcze, że metody, które stosujesz nie dadzą Ci wielkich efektów i ten czas lepiej przeznaczyć na coś innego. W dodatku - Twoja metoda "pozycjonowania" może bardzo zaszkodzić Twojemu sklepowi... Nie dość, że nie wbijesz popularności sklepu - możesz ją dodatkowo zmniejszyć... To troszkę tak, jakbyś zupełnie po amatorsku chciała minę rozbrajać. Fun jest, ale i ryzyko nie małe.

Jeśli będą odpowiedzi to proszę o zrozumiałe wyjaśnienia , bez używania skomplikowanych wyrażeń i sformułowań od pseudopozycjonerów.

1 post, ładnie napisane :D

Ps. ... z ketchupem ?

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

Jeśli będą odpowiedzi to proszę o zrozumiałe wyjaśnienia , bez używania skomplikowanych wyrażeń i sformułowań od pseudopozycjonerów.
To "zawodowcy" mogą używać "skomplikowanych wyrażeń" .... hm, ale jak tu odróżnić jednych od drugich :hmmm:

WIĘC Po co dodajesz takie "klauzule",

To TY pytasz, więc jakim, że tak powiem prawem określasz innych "pseudopozycjonerami". :nie_powiem:

Sorry za OT

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie ma sensu dodawać linków do katalogów, a już na pewno takich, które wymagają linka zwrotnego. Spóźniłeś się jakieś, bo ja wiem, 5 lat? Chociaż wtedy to jeszcze chyba qlweby szalały. I pewnie też wzorujesz się na poradnikach z tamtych lat, patrz na daty postów czy wpisów na blogach, które czytasz. Mamy połowę roku 2015, algorytm wprowadza poprawki jakieś 2x w roku minimum, więc...

Chyba sobie w stopkę to wstawię, bo powtarzam te słowa już po raz kolejny na forum. Internet jest pełen miejsc, gdzie możesz zostawić wartościowy link do swojej strony. Czasem dofollow, czasem nofollow, czasem z anchorem czasem jako url - nie ma to znaczenia przy amatorskim SEO, najważniejsze żeby googlebot odwiedzał Twoją stronę, to niszówki popchniesz, o ile masz stronę zoptymalizowaną. Rozejrzysz się dookoła i linkuj. Dobry rozkład anchorów możesz poznać dzięki majesticseo i ahrefs, nawet za free.

I teraz też podpowiedź: jesteś na forum, na którym można wrzucać link w sygnaturkę, prawda? To nie jest jedyne forum na świecie, ba - IPB nie jest jedynym skryptem forum internetowego na świecie. Poczytaj czym są footprinty, zacznij sobie je dłubać i na miłość boską nie baw się bezpośrednio na swojej stronie. To tak jakbyś próbował naprawić w sobotę auto, którym w poniedziałek musisz gdzieś pojechać, a jedyne co wiesz to gdzie się sprawdza poziom oleju. Kup domenę, postaw stronę i na niej próbuj. Nie wyjdzie, to kup kolejną i kolejną i kolejną, aż cokolwiek uda Ci się ugrać. Możesz też próbować na darmowych platformach.

Albo oszczędzić sobie tego wszystkiego i kupić adwordsy albo zlecić SEO komuś, kto nie będzie eksperymentował i dodawał strony do darmowych katalogów...

Pewnie przez rok czytała PiO i stąd ta opinia.
To by nie zadawała/ał takich pytań ....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Od czegoś trzeba zacząć, więc zaczęłam od katalogów. Co do pozycjonerów - wpisy robiłam na katalogach z wykazów od podobno dobrych pozycjonerów a i tak się okazało, że część tych z PR 4 i 5 albo nie istnieje, albo zgłoszone do sprzedaży, albo wpisów niewiele jeszcze z 2013r. I gdzie tu znaleźć porządnego pozycjonera. Jeśli ktoś mi takiego poda to w najbliższej przyszłości z usług takich skorzystam, bo sama sobie nie poradzę. I pytanie na dziś - po 250 wpisach do katalogów co dalej, czy linki z profili, czy fora czy ...

Czy ktoś zna może jakieś poradniki dla amatorów pozycjonowania, bo wiekszość które czytałam są zbyt profesjonalne

Damatorka,

Nie jestem pozycjonerem, nie zajmuje się SEO, ale siedzę gdzieś tam obok tego zajmując się reklamą w internecie i z racji tego to SEO jest blisko mnie - niestety tylko w teorii. I mogę Ci napisać co mówi teoria - ale pewnie zaraz też tutaj jakiś prawdziwy wyjadacz to podważy :) ale pisze bo często w ich krytyce można znaleźć jakąś podpowiedź :) 

Do czego dąży gugiel :) Otóż chce widzieć serwisy, które są zaangażowane. Takie, które są dobre z technicznego punktu widzenia. HTML na piątke :) Do tego treści na takich stronach muszą być rzetelne, unikatowe i musi być ich dużo. Powinny być dodawane regularnie. 

Jeżeli chodzi o linkowanie do Twojego serwisu to powinno ono wydawać się naturalne. Pewnie słowo content marketing tutaj powinno się pojawiać. Linkowanie do Twojego serwisu powinno pojawiać się na innych "szanowanych" serwisach.

Czyli generalnie idealny scenariusz to prowadzić super serwis i niech ludzie sami do niego linkują. Oczywiście w praktyce jest to bardzo trudne i dlatego jak już uznasz, że uderzasz w ścianę to jednak bedzie trzeba to zlecic profesjonaliscie. Ja już wiem, że z moimi pomysłami to może dałbym sobie rade 10 lat temu, ale teraz odkładam kaskę, aby mocniej ruszyć w przyszłym roku :)

Czyli generalnie idealny scenariusz to prowadzić super serwis i niech ludzie sami do niego linkują.

Pomarzyć dobra rzecz, ale marzenia nie zawsze się spełniają.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Czyli generalnie idealny scenariusz to prowadzić super serwis i niech ludzie sami do niego linkują.
Tylko najpierw trzeba zapewnić tych ludzi, by serwisu - SUPER serwis zobaczyli. Ale to można osiągnąć reklamą w telefizji, radioo, adwords w ostateczności mega szeptami    :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności