Skocz do zawartości

Przekierowanie ponad 60k linków 301 po zmianie linkowania. Jak?

rogalsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam serwis, w którym jest ponad 60tyś linków. Domena się nie zmienia, zmieniły się natomiast wszystkie linki w serwisie do kategorii, subkategorii i produktów.

Chciałem na początku chociaż kategorie/subkategorie przekierować 1:1, napisałem bota, wyciągnąłem sobie stare linki, nowe linki i z samych kategorii wygenerowałem sobie redirecty i wychodzi blisko 600 redirectów. Wrzucenie tego w .htaccess nie wchodzi w grę gdyż zajeżdża serwer, nie ma również możliwości zrobienia tego przez php (header location) czy java script. Nie da się również wykonać tego regexem gdyż linki zmieniły się diametralnie i nie ma możliwości znaleźć części wspólnej. Proszę o pomoc, gdyż nie mam doświadczenia w działaniach zakrojonych na tak ogromną skalę.

Oczywiście nową mapę strony wygenerowałem i wrzuciłem do GWT(Search Console) Moje pytanie brzmi: jak to zrobić w miarę bezboleśnie na tak ogromnym serwisie? Czy przekeirowanie 404ek na stronę główną jest dobrym rozwiązaniem w tej chwili?

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.

mam serwis,
Jeśli masz serwis, to i masz jego kod źródłowy, wiec można ustawić dowolne programowe mapowanie przekierowań;

nie ma również możliwości zrobienia tego przez php (header location)
!=

mam serwis,
:nie_powiem:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

tak, te 60k to te, które są przede wszystkim zaindeksowane i wartościowe, podlinkowane. (sam portal ma w cholere więcej linków ale uznaliśmy tą reszte za nieprzydatne).

mam serwis,
Jeśli masz serwis, to i masz jego kod źródłowy, wiec można ustawić dowolne programowe mapowanie przekierowań;

nie ma również możliwości zrobienia tego przez php (header location)
!=

mam serwis,
:nie_powiem:

skomplikowany, niestandardowy, rozległy kod źródłowy skryptu oraz wiele rozszerzeń, które nie pozwalają w ingerencję w kod.
Moim zdaniem post nie na temat, proszę moderatora o usunięcie.

skomplikowany, niestandardowy, rozległy kod źródłowy skryptu
Nie rozśmiesz mnie i innych co znają PHP :zeby:

Moim zdaniem post nie na temat, proszę moderatora o usunięcie.
Masz rację, bo piszesz nieprawdę!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Musisz być takim niesamowitym koderem php.

Zapewne jest lepszym od Ciebie, Ty nie wiesz jak rozwiązać problem.

Proszę o pomoc, gdyż nie mam doświadczenia w działaniach zakrojonych na tak ogromną skalę.

Daj zlecenie w odpowiednim dziale. Na pewno odezwie się do Ciebie "niesamowity koder php". Niestety, albo stety będziesz musiał za to zapłacić.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Do zdefiniowana przekierowania nawet nie potrzeba mieć dostępu do tego serwera na którym jest domena i jakiś enigmatyczny silnik serwisu ....

Ale niezbędne jest bycie właścicielem domeny i dostęp do nie u jej rejestratora ...

Domenę można przekierować na inny serwer tymczasowy np tani VPS i tam zrobić całą robotę mając do wyboru całkiem spory wachlarz możliwości i nie na znaczenia czy będzie to 100 czy też 10 M URL o ile jest zachowany schemat 1:1 stare > nowe lub jeśli jest podobny ale nadal jakiś schemat, to trzeba mapować URL'e.

eśli nie masz nic mądrego do powiedzenia nie odzywaj się i tyle.
Nie TY decydujesz na tym forum co kto pisze !

skomplikowany, niestandardowy, rozległy kod źródłowy skryptu oraz wiele rozszerzeń, które nie pozwalają w ingerencję w kod

innymi słowy taki burdel w kodzie że nikt nie ma nad tym kontroli i nikt się w tym nie połapie, a jakiejkolwiek dokumentacji /kontroli wersji brak :D

Może być tak po prostu , że kod nie jest jawny i wtedy żadne modyfikacje nie wchodzą w grę
To nie ma znaczenia...

Duża ilość wpisów w .htaccess zwalnia serwer www
Owszem, ale reguły można zastosować do całego serwera HTTP, wiec ich wczytywanie w locie odpada

więc moim zdaniem nie ma "prostego" rozwiązania tego problemu.
Jest i to relatywnie bardzo proste zresztą pisałem o nim wyżej i nawet nie trzeba przenosić delegacji na inny serwer.

innymi słowy taki burdel w kodzie że nikt nie ma nad tym kontroli
Kod do niczego nie jest potrzebny wystarczy przekierować całość na wlasny plik np:

# Rewrite all other URLs to index.php/URL
RewriteRule .* myrouter301.php/$0 [PT]

o w pliku "myrouter301.php" odpowiednio przetwarzać żądania HTTP ....

Ja tam się nie znam na PHP, ale Mion robił już mi wiele rzeczy, więc jestem skłonny twierdzić że ma rację. Bo zawsze po wytłumaczeniu o co chodzi nie było problemu.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Nawet jak jest serwis w domenie stary.com i jest nowy nowy.com  i nowy ma te same artykuły co stary, ale całkiem inne linkowanie URL, to można:
- przetworzyć żądanie do stary.com i wyciągnąć  charakterystyczne dane z bazy np nazwę produktu, cześć opisu itddd ...
- mając takie dane odpytać po http przygotowanego klienta na nowy.com który sprawdzi, co jest w bazie danych i zwróci nowy URL strony na nowy.com który jest odpowiednikiem starego...
- uruchomić na stary.com zwyczajne przekierowanie np w PHP i zapisać dane by przyszłe żądanie tej samej strony na stary.com nie musiało odpytać nowego, ale od razu przekierować.

Jak już pisałem czy to będzie 600 czy 60K nie ma znaczenia jeśli jest to odpowiednio zaimplementowane...

Jednym słowem autorowi tematu pozostaje dać zlecenie osobie która się na tym zna.

Cena powinna odpowiednio wzrosnąć za wcześniejszą arogancję autora.

Daj zlecenie w odpowiednim dziale. Na pewno odezwie się do Ciebie "niesamowity koder php"

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

temat się wyczerpał,  dział ogłoszeń.

faktycznie może być cały kod zakodowany i zmian w kodzie robić nie można. Ale to co @Mion napisał ma  sens i  jest prostym obejściem problemu nie edytowalności kodu.

A OP powinien trzymać nerwy na wodzy lepiej.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności