Skocz do zawartości

Wielojęzykowy sklep a przekierowania 301 przy zamianie języka

Odin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Powiedzmy, że mamy sklep z dwoma językami. Jest produkt o nazwie "fajny produkt" (zaczyna się ciekawie ;)). Język można przełączać sobie w produkcie i ładuje się inna wersja językowa tego samego produktu, linki wyglądają następująco:

domena.com/fajny-produkt-1.html?lang=pl
domena.com/cool-product-1.html?lang=en

I teraz tak, żeby zabezpieczyć się przed dublowanie linków, czy generowanie niepoprawnych linków PHP wykrywa zmiane linku i robi przekierowanie 301 na oryginalny link, czyli link:

domena.com/fajny-produkt-blablabla-zepsuje-ci-pozycjonowanie-hahah-1.html?lang=pl

zostanie przekierowany (301) na

domena.com/fajny-produkt-1.html?lang=pl

Jest OK ale zauważyłem, że będąc w polskiej wersji gdy klikam na zmianę języka żeby przejść do wersji angielskiej (czy w drugą stronę), strona się przeładowuje na angielską ale w tle leci przekierowanie 301.

Oczywiście link się zmenił ale to raczej nie tak powinno wyglądać bo przecież poprzednia treść istnieje i na dodatek jest różna (inny język). Czy obecne zachowanie jest OK? Może być tak, że Google się zapętli i będzie co chwilę myślał że nastąpiło przekierowanie?

Jak to powinno się rozwiązać? Sprawdzać czy wersja językowa nie uległa zmianie a sam link i wtedy robić 301 a w przypadku gdy zmienia się link i wersja językowa to po prostu to olać i zostawić 200?

Nie umiem znaleźć sklepu wielojęzykowego z taką funkcjonalnością żeby sprawdzić jak to inny mają rozwiązane.

Pozdrawiam.

Pytanie jest tak sformułowane że nie wiem o co chodzi. Pamiętaj że wersja po polsku i po angielsku to 2 różne wersje dla googla. Więc nie za bardzo rozumiem co do tego ma 301.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Przekierowanie 301 zajmuje się poprawą linków błędnych lub celowo zmienionych na prawidłowe i to jest jedna część.

Druga część taka, że przy zmianie języka z PL na EN, również wykonuje się 301 czy to jest poprawne? Wydaje mi się, że nie ale chciałem się upewnić. Więc?

Jak zmieniasz język niech zmienia się adres nie parametr - a najlepiej* cała domena odpowiadająca danemu krajowi:

domena.pl/fajny-produkt-1.html
domena.com/cool-product-1.html

Przy okazji poczytaj sobie o canonicalach i hreflangu bo bez tego daleko nie zajedziesz

Nie umiem znaleźć sklepu wielojęzykowego z taką funkcjonalnością żeby sprawdzić jak to inny mają rozwiązane.  

zara.com

trivago.com 

* - moja opinia

88x31_en.png - semrush z trialem

Twoje rozwiązanie tego problemu ogólnie nie jest najlepsze.

Po pierwsze, zlikwiduj te parametry określające język i zrób wersje językowe strony w subdomenach, tak jak napisał @wojtekk albo w katalogach, np. domena.com/pl/produkt-1 i domena.com/en/produkt-1

Po drugie, ustaw tag hreflang na wszystkich podstronach z zawartością odpowiadającą językowi wersji strony.

Po trzecie, tam gdzie przekierowania są niepotrzebne to je zlikwiduj. Nawet jeżeli użytkownik tego nie zauważa to pod Google należy minimalizować ilość przekierować i usuwać je ze ścieżek, w których tak na prawdę nie są potrzebne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności