Skocz do zawartości

Mały sklep = mały content. Blog rozwiązaniem?

TonyM

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@UP nie koniecznie... mały nie oznacza "kiepski", bo może być mały ale "designerski" < za stary jestem na ten termin> lub z innym asortymentem raczej niszowym, więc blog jest jak najbardziej na miejscu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wcale nie pisałem, że mały to kiepski. Blog zrobiony zapewne na WP łatwo przeskoczy w wynikach mały sklep a to nie jest najlepsze rozwiązanie. Należy sprawdzić i/lub poprawić linkowanie wewnętrzne i postarać się o lepsze jakościowo i objętościowo opisy. Postarać się też o komentarze do produktów.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Blog zrobiony zapewne na WP łatwo przeskoczy w wynikach mały sklep a to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Czemu tak uważasz? Jak zrobi blog w podstronie, całe główne menu będzie też widoczne. Jak ktoś zainteresowany tematem wejdzie na blog, nierzadko wejdzie też na sklep. Ponadto z takiego bloga można linkować z arta np. nazwę konkretnego produktu i też to przynosi efekt, oczywiście bloga też trzeba linkować, nic samo się nie dzieje.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Nie znam się, więc chętnie się wypowiem :)

Sam nie czytuję miniblogów jakichkolwiek firm, ale jestem przekonany, że np. jakiś maniak wędkarstwa będzie czytał blog sklepu wędkarskiego, jeśli tylko znajdzie tam coś dla siebie. Więc nie krytykuję idei tworzenia bloga; jednak pisanie pod Googlebota, a nie użytkownika to wg mnie zwykła strata czasu i łudzenie się, że taki content da jakikolwiek wartościowy ruch.

A co do przydatności "blogów", to przyznam, że mi najbardziej przydają się np. takie rzeczy

https://allegro.pl/artykul/kamera-samochodowa-jaka-wybrac-30141

i to ma dla mnie ogromny sens.

Kwestia "URL-i" - jestem za

nazwadomeny.pl/blog

- jeśli chcesz "pozycjonować" sklep a nie presell page

Blog tylko i wyłącznie dla poprawienia contentu i wewnętrznego linkowania. Żadnych większych ambicji nie mam.

Wybacz dosłowność, ale robienie gównianego bloga do niedorobionego sklepu to nieporozumienie.

Jak chcesz zarabiać na poważnie, to musisz dopracować sklep a nie zastanawiać się czym oszukać jego braki.

Jak to już zrobisz, wtedy postawienie bloga (ale takiego prawdziwego np. z poradami do produktu itp) ma jak największy sens i uzasadnienie.

Pozdrawiam,

eM

Ps. Trochę się na tym znam :)

Przy małym sklepie brak odpowiedniej treści i odpowiednio bogatych opisów to zwykłe lenistwo :)

O wszystkim da się coś napisać.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Przy małym sklepie brak odpowiedniej treści i odpowiednio bogatych opisów to zwykłe lenistwo

Trudno się z tym nie zgodzić.. no chyba, że produkty schodzą na pniu, że aż w garażu furczy.. wtedy można powiedzieć o braku czasu.. ale z tego co widać to raczej w tym przypadku mamy do czynienia z biznesem z dotacji..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Blog to dobry pomysł pod warunkiem, że jest przygotowywane na niego treści są związane z działalnością sklepu lub oferowanymi produktami. Treść, która się na nim powinna pojawiać to nie historia wynalezienia koła (w przypadku firmy oponiarskiej) tylko praktyczne zastosowania produktów z asortymentu sklepu, zestawienia produktów, relacje z testów, przykładowe aranżacje (przypadku mebli) itp. Czyli teksty, które mogą interesować Twoich potencjalnych klientów a nie studentów czy uczniów szukających inspiracji do pracy zaliczeniowej?

Co z perspektywy firmy warty jest ruch, który nie przekłada się na klientów?

Napisałem o tym artykuł wczoraj wieczorem: 

https://www.webwise.pl/baza-wiedzy/jak-tworzyc-tresci-na-strone-internetowa-przyjazne-dla-seo/

Skąd się tacy ludzie biorą? Jeszcze nawet adresu nie podałem już wróżą z fusów - że strona ma słabe opisy, że z dotacji, ze w ogóle gó*niana. 

Mój "piętnasty post" więc pędzę z wyjaśnieniami dla moich kochanych frustratów.

Jestem producentem drewnianych zabawek dla dzieci oraz pomocy szkolnych. Prowadzę z tatą mały biznes, można powiedzieć dwuosobowy. Każdy z nas jest "człowiekiem orkiestrą". Ja np. jestem logistykiem, webmasterem, fotografem, filmowcem, grafikiem, SEOwcem, copywriterem, marketingowcem, PRowcem, panią na telefonie itd. Takimi prawami rządzi się rynek, że albo jesteś mały i obrotny, albo masz wielką firmę i różnych ludzi od różnych rzeczy. Wiadomo, że nie jestem "super" w każdej dziedzinie, to chyba oczywiste. Proszę ładnie o pomoc starszych, mądrzejszych w tej dziedzinie kolegów. Plucie jadem zostawcie Niesiołowskiemu i innym politykom.

Co do bloga to oczywiście, że będzie ciekawy i PRZEDE WSZYSTKIM dla ludzi (ale dla robotów także ;)). Będą na nim wpisy/filmiki z produkcji zabawek w naszej firmie, będą artykuło-recenzjo-testy naszych produktów. A opisy robi się dla ludzi czy dla robotów? Bo jeżeli mam "dobrze" opisywać produkt wyglądałoby to jak recenzja, a nie opis produktu. Opisy są optymalne dla klienta i posiadają 800-1000 znaków i są raczej dopieszczone. Dlatego też wpadłem na pomysł bloga, by Ci którym nie starcza informacji o produkcje mogli zaspokoić głód wiedzy oraz Ci którzy chcą wiedzieć "jak to jest zrobione" mogli to zobaczyć.

Adres, bo już chyba mogę :P

https://zpaleko.pl/

jSQbrX6.jpg

A opisy robi się dla ludzi czy dla robotów?
I takie i takie.

Przykład strony

https://zpaleko.pl/sklep/puzzle-geometryczne/

Jest, to zabawka dla dzieci ... liczba wystąpię słowa kluczowego dosyć ważnego jeśli ktoś będzie szukał "drewniane zabawki dla dzieci"

"drewniane" > 0

"dla dzieci" > 0

W tym opisie występuje słowo klucze "Klocki" ... i szukałem w asortymencie klocków - drewnianych klocków ... ale co mnie zdziwiło nie znalazłem, więc nie ma czego wewnętrznie linkować. 

Trochę mały ten asortyment macie, ale to już inna beczka.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mała firma, mały asortyment. Dostajemy zamówienie na 100 liczydeł robimy 100 liczydeł. 

To co radzisz robić przy tak patowej sytuacji? Chcemy się otworzyć na klientów indywidualnych stąd forma sklepu. Frazy ze słowem "producent" nie są jakieś wybitnie ciężkie (w tej kategorii) do podboju, więc może i z takim asortymentem dam rade?

jSQbrX6.jpg

To co radzisz robić przy tak patowej sytuacji?
Na pewno zwiększyć asortyment, ale to nie nie tyczy SEO.

Pozmieniać treści tak by wycisnąć je do maksimum na kombinacje wyszukiwanych produktów.

Zoptymalizować title:

<title>Puzzle geometryczne - Producent pomocy dydaktycznych i zabawek - ZP Aleko</title>

Lepiej wykorzystać potencjał nagłówków:

<h2>Recenzje</h2>
<h2>Pokrewne produkty</h2>

Stosować formatowanie tekstu <p></p> nie cały blok tekstu jako jedno zdanie. Listy wypunktowane <ul> <li>

Opis jak chodzi o SEO dla produktu jest raczej słaby:

Magnetyczne puzzle geometryczne na metalowej tablicy to wypróbowana od lat pomoc dydaktyczna do rozwijania zdolności twórczych małego dziecka.  Zestaw zawiera trójkąty, romby, prostokąty, kwadraty i kółka w pięciu kolorach, podklejone folią magnetyczną. Klocki można łączyć w różne wzory, wykorzystywać całość lub część zestawu, tworzyć obrazy przedstawiające otaczające dziecko przedmioty np. choinkę lub łódkę. Metalowa tablica o wymiarach: 30 x 38 x 1,8cm umożliwia tworzenie trwałych układów. Do puzzli dołączony jest przykładowy zestaw obrazków jakie można stworzyć przy ich pomocy. Ta zabawka edukacyjna może okazać się pomocna przy nauce działań na zbiorach  Obrazki można układać nie tylko na tablicy, ale na każdej stalowej powierzchni np. na lodówce lub samochodzie.

Jakieś linkowanie wewnętrzne z opisów do innych produktów, co prawda macie ich bardzoooo mało, ale coś tam się da podlinkować. 

1. W najbliższym czasie dojdą jeszcze 2 produkty.

2. Optymalizacja title - jakieś propozycje? Wszystkie tytuły w produktach mają tę samą budowę i wykorzystują zasadę, że pierwsze słowa w title mają największą moc (czyli nazwa produkty + producent). Można skrócić, ale czy to na pewno dobry pomysł?

3. Co do linkowania pomysł był taki, by linkować artykuły na blogu i w drugą stronę ;) No i jeszcze opis w łóżeczku już jest przygotowany na podlinkowanie kołyski. Tylko kołyska jeszcze w przygotowaniu, hehe.

Z innej beczki. Z profili web 2.0 linkować sklep, produkty, wpisy na blogu, wpisy katalogowe/profile społecznościowe czy wszystko po trochu?

jSQbrX6.jpg

jakieś propozycje?
(*) Odpowiem w stylu Finana > Nie prowadzisz sklepu charytatywnie, więc nie oczekuj tacy z gotowymi rozwiązaniami. Wskazałem, co moim zdaniem należało by poprawić, ale nie pytaj o szczegóły jak to zrobić  ...

----

* Od razu zaznaczam , że zleceniem optymalizacji nie jestem zainteresowany i nie w tym celu to piszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności