Skocz do zawartości

Płatność kartą w sklepie internetowym i certyfikat PCI DSS

yavaho

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli sklep internetowy posiada integrację z jednym z pośredników płatności oraz jedną z metod płatności w sklepie  jest: płatność kartą, to czy z tego względu sklep internetowy musi przechodzić jakieś weryfikacje aby posiadać  certyfikat: Payment Card Industray (PCI-DSS) ? Czy ktoś może wymagać od sklepu aby posiadał ten certyfikat?

.

Czy ktoś może wymagać od sklepu aby posiadał ten certyfikat?

Przecież za bezpieczeństwo płatności/transakcji odpowiada operator, a nie właściciel sklepu. Więc nie.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Też mi się tak wydaje. Ale spotkałem się właśnie z taką sytuacją (pierwszy raz w życiu) gdzie to właśnie operator płatności konkretnie Braintree wymaga aby to sklep który jest z nimi zintegrowany przeszedł jakieś weryfikacje (co rok) aby spełnić jakieś tam standardy PCI-DSS.

Mam podejrzenie że jest to po prostu próba wyciagnięcia dodatkowej kasy.

Więc chciałem się upewnić czy ktoś o tym słyszał, czy mogło by to dotyczyć sklepu internetowego?

.

Nie odpowiem Ci teraz dokładnie bo nie mam w tej chwili płatności online nigdzie. Ale jeszcze nie tak dawno miałem i z tego co się orientuję nadal jest tak że operator odpowiada.

Prosta rzeczywistość: Mam sklep, zamawiasz towar zwany abc, przy płatności jesteś kierowany do integratora/operatora płatności, to co u nich się dzieje nie masz na to wpływu.

Tak szybko zerknąłem i ten certyfikat mogą ale nie muszą mieć agenci rozliczeniowi, czyli np. Polcard ma, może Ci to coś pomoże:

https://www.polcard.pl/content/polcard/strona-glowna/produkty-i-terminale/uslugi-dodatkowe/pci-dss.html

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności