Skocz do zawartości

Pozyskanie środków z PUP na rozpoczęcie działalności

PilotPirx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki plan. Obecnie pracuję w instytucji publicznej na 1/2 etatu. Chciałbym się zwolnić i założyć DG pozyskując środki z PUPy na jej rozpoczęcie.

Tylko zastanawiam się czy jak się zwolnię to PUP powie, że zrobiłem to specjalnie i żadnych środków nie będzie. Tzn nie będzie pracy i środków na rozpoczęcie DG?

A zbawi Cię te 15k ? Nie wydaje mnie się :D

Wolał bym dalej pracować na pół etatu i mieć ZUS praktycznie opłacony niż kombinować z pup'em

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Tak jak piszą inni. Pozyskanie tych środków jest ciężkie. Jeżeli nie masz solidnego doświadczenia w branży w której chcesz działać i/lub dużego wkładu własnego - praktycznie niewykonalne.

Edit: Poza tym jak to już bywa - państwowe czyli niczyje, układy, układziki itp ;)

Miasto nie jest duże, bo około 60 tys mieszkańców, we wschodniej PL - większość przedsiębiorczych i tak wyjechała. Do zgarnięcia jest 20 k zł.

Zarabiam obecnie na 1/2 1k zł/miesięcznie brutto. Generalnie na państwowym wiadomo jak jest. Problem jest taki, że nie mam czasu na łączenie pracy tam i na swoim (a ze swojego spokojnie bym się utrzymał). Jestem tam właściwie dla ubezpieczenia. Sam nie wiem.

Rozwiąż umowę za porozumieniem stron, wtedy będziesz bezrobotnym itd.. Jeśli masz pewność, że się utrzymasz, to dziwię się, że nadal wolisz pracę za 1k zł brutto.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

to może ja się wypowiem z doświadczenia ;-)
1. Pozyskanie tych środków jest banalnie proste (bo UP musi wydać te kase chce czy nie, a jak nie wyda to ma obcięty budżet na przyszły rok), biznes plan pisałem nie całą godzinę podczas gdy byłem na kursach (dwutygodniowy kurs było trzeba przejść) i gość coś tam wykładał.

2. Żeby ubiegać się o te środki to należy: 
- zostać zwolniony z pracy (redukcja miejsc pracy w firmie, a nie dyscyplinarka :P ), zwolnienie za porozumieniem stron też jest pod znakiem zapytania, zależy jaka Pani/Pan będzie Cię obsługiwać :)

- zostać zwolniony bo skończył się okres umowy i nie został przedłużony (ja miałem taką sytuacje przy czym klepnąłem się u jakiegoś doradcy, że szefo chciał dalej umowę podpisać ale ja nie widziałem rozwoju w tej firmie i Pani przymknęła oko).

Rozumiem, że SEO chcesz otworzyć, jak nie masz klientów to sobie odpuść lub przeczekaj aż pozyskasz tylu żeby ZUS i siebie utrzymać, u mnie w mieście (miasteczko nie za wielkie) już któraś firma seo się zamyka bo myślała, że będzie fajnie z dofinansowaniem z DG bez klientów ..

Jak się zarejestrujesz jako bezrobotny to automatycznie jesteś ubezpieczony, więc zwolnij się i zarejestruj. Żeby dostać te 15-20k musisz chyba być pół roku na bezrobociu, ale nie mam pewności.

Ogólnie bierz dotacje, ja żałuje ,że nie brałem, bo wtedy nie miałem zbyt wielu środków, a te 15 czy 20k, od razu bym przeznaczyłbym na mase softu, serwery, komputery etc.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

musisz chyba być pół roku na bezrobociu,

równy miesiąc wystarczy, co nie oznacza, że czas oczekiwania na tel to jakiś miesiąc, czas oczekiwania na kurs kolejny, od oddania wniosku masz z 2 miesiące zanim się odezwą, zanim otworzysz prawnie firmę to masz prawie rok czekania (około 8-9 miesięcy musisz liczyć) ;-)

Ogólnie bierz dotacje, ja żałuje ,że nie brałem

po to są żeby brać.. 
Tylko gł*pi się unosi i nie bierze.. też nie chciałem ale mnie środowisko wokół przekonało żebym wziął i nie żałuje, zawsze jakaś moneta w kieszeni więcej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności