Skocz do zawartości

Turystyka - czy content na pewno potrzebny?

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat turystyka jest tą kategorią gdzie treści na witrynie mają wpływ zarówno na rankowanie jak i na konwersję a największy wpływ mają na budowę marki. 

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Beerbant - dlaczego zatem największe portale turystyczne, które zapewne wiedzą o tym, co napisałeś, nie publikują treści w głównych zakładkach, na których się pozycjonują (wspomniane wakacje pl, travelplanet, tui, ale i kilka innych z topów na większość turystycznych fraz). Same ze sobą konkurują, więc powinny wykorzystywać każdy czynnik rankujący, żeby być wyżej.

Ano dlatego, że w turystyce robi sie to inaczej, nie moim problemem jest to, że 95 % sełowców uważa, że treść to tylko na stronie docelowej czy w głównych zakładkach i to jeszcze minimum 2K znaków a najlepiej jeszcze z takim a takim % nasycenia frazami słowami kluczowymi.

Zwróce uwagę tylko na jeden tylko aspekt (wpływający na rankowanie) - rozbudowana treść serwisu sprzyja optymalizacji wewnętrznej serwisu . 

Są jeszcze inne aspekty pozytywne ale sorry wiedza kosztuje.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

A które serwisy są w topach w/g Ciebie i generują największy ruch ? 

wczasy egipt -> wakacje pl top1 (zakładka praktycznie bez contentu)

wczasy hiszpania -> wakacje pl top1 (zakładka praktycznie bez contentu)

hiszpania last minute -> wakacje pl top1 (zakładka praktycznie bez contentu)

wczasy grecja -> wakacje pl top1  (zakładka praktycznie bez contentu)

traveplanet, tui na powyższe frazy są zazwyczaj w top5 (zakładki praktycznie bez contentu jw)

Akurat wakacje.pl optymalizowałem i prowadziłem chyba ok 5 lat ;) i założenia optymalizacynie praktycznie nie zmieniły się od tamtych czasów. Jakbyś dogłębnie przeanalizował ten przypadek to dowiedział byś się jak tam się operuje "contentem" :P

Jadą na fejmie :D Obserwuje pewną stronę którą jest "zoptymalizowana" całkiem inaczej (w sensie inaczej niż tuzy turystyki bo dla mnie to wszystkie strony są do wyebania) i konsekwentnie pnie się w górę. No ale napisałem wcześniej skoro ta metoda przynosi efekty to jest dobra.

Jadą na fejmie

Za tym (a raczej przed poszły) idą konkretne działania , to się samo nie robi :P

Jakbyś dogłębnie przeanalizował ten przypadek to dowiedział byś się jak tam się operuje "contentem" :P

Patrzyłem na tyle na ile umiem (i stąd moje pytania na forum). Bogaty content znajduje się w zakładkach Przewodniki, z których np. przewodnik o Egipcie (content) linkuje do strony pozycjonowanej bez contentu, czyli w tym przypadku /wczasy/egipt/. Co nie zmienia faktu, że strona pozycjonowana (i ta co rzeczywiście jest w topach), jest bez contentu.

No widzisz, zaczynasz "czaić baze" :D

linkuje do strony pozycjonowanej bez contentu

Tym całym "contentem" są oferty .... Z resztą to jest przykład na to co do wielu nie dociera:

1. linkowanie tematyczne daje lepsze efekty

2. algo coraz lepiej radzi sobie z powiązaniami semantyczno/kontekstowymi

Amen

:D

Tak, przewodniki zauważyłem już wcześniej i wiedziałem, że nimi na pewno budują sobie mocne linki wewnętrzne. Nie musisz odpowiadać, na to pytanie, ale może zechcesz: czy uważasz to za lepsze rozwiązanie niż content bezpośrednio na stronie pozycjonowanej? Dodam, że nie buduję portalu z wycieczkami w egipcie, tunezji i innych takich, ale próbuję się uczyć na ciekawych przykładach.

Takie rozwiązanie jakie ma wakacje.pl może być stosowane tylko w dużych zaufanych serwisach które dodatkowo posiadają trochę zaplecza tematycznego jak na przykład egipt.pl :P w mniejszych serwisach nie dysponujących takim potencjałem trzeba jednak trochę tej treści w ciekawy sposób upchać. 

Nie ma co porównywać gigantów typu wakacje.pl co mają taki kapitał, że mogą sobie pozwolić na reklamę w TV i sponsoring programów na TVN z zwykłą stroną, nie oszkujmy się linki były, są i będą decydującym czynnikiem rankującym w Google. Chociaż by strona miała po 10k wartościowego zoptymalizowanego contentu na każdej podstronie nie zapewni jej to wysokich pozycji w Google bez linków

Nie ma co porównywać gigantów typu wakacje.pl co mają taki kapitał, że mogą sobie pozwolić na reklamę w TV i sponsoring programów na TVN z zwykłą stroną,

Jasne, ze tak. Kontent wspomaga ale nie jest decydującym czynnikiem. Dobrze zrobiona kampania reklamowa daje większy efekt niż najlepszy kontent.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności