Skocz do zawartości

Tysiące chińskich URL na stronach

MrBungle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ogromny problem, a mianowicie: Prowadzę specjalistycznego bloga o instrumentach i sprzęcie audio. W SERPach stoję dosyć wysoko jak na hobbystyczny niegdyś projekt. Strona jednak po jakimś czasie zaczęła zarabiać i całkiem nieźle to wszystko wyglądało - liczba czytelników rosła, reklamy miałem dopasowane pod content itp. 

Pech chciał że paręnaście dni temu miałem włamanie (nie wiem czy po FTP czy przez WP'ka) i jakimś cudem, Chińczycy dograli własne komendy do pliku robots.txt i wgrali tysiące plików HTML na serwer do których linkowali ze swoich stron i wewnątrz mojej strony. W ciągu 2 tygodni Referring Domains wzrosło z 400 do 8000 a liczba BL z 20 000 do blisko 1 000 000. 

Serwer wyczyściłem, wgrałem wszystkie skrypty i backupy na nowo. Linki jednak do strony pozostały, a zaindeksowane URL'e bardzo powoli znikają z indeksu (da się to jakoś przyśpieszyć?).

Prosiłbym o pomoc bo nie dotyczy to tylko jednej mojej strony i naprawdę nie wiem już co robić.

Nie doczytałem żeby Ci te linki zaszkodziły (backlinki) :)

Jeśli nie zaszkodziły teraz olej.. ale bądź przygotowany, że kiedyś będziesz musiał je usunąć :)

To że na razie nie zaszkodziły to chyba nie powód żeby je olać. Nadal rośnie liczba BLów dla nieistniejących już stron (musi to robić jakiś automat). Czy przed tym w ogóle można się obronić?

jak już chcesz to masz DT i tam możesz te  feralne linki zgłosić. Dodatkowo sprawdź  czy nie masz dodanych  adminów do strony w search console,

A gdzie można sprawdzić te linki (tzn. skąd wziąć np. listę linków z ostatniego tygodnia (chodzi o prawie 1 000 000 BLów więc chyba jakoś to z automatu musi się dać zrobić).

A w search consol gdzie takie coś z tymi adminami można sprawdzić?

A jak już wyexportujesz to podeślij mi je na maila. Mogą się przydać ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Spamowałeś chińczykom discuz to się odwdzięczyli :)

A tak na poważnie przykład z życia:

Klient pozycje miał top 20 na dość konkurencyjne frazy, nagle na wszystko top 3, zdziwiony bo nowych linków nie dawałem mu, patrze w majestic, a tu ładny przyrost, chińczyki włamali się i podlinkowali mu serwis, że dostał kopa, do tej pory ma te pozycje. Także skąd masz pewność, że to nie za sprawą ich linków byłeś w topie?

Pytanie na jak długo i z jakimi konsekwencjami później :)

Do kolejnej zmiany algorytmu lub ręcznego czyszczenia dochodowych branż. Jeżeli na dzisiaj są topy to znaczy, że na dzisiaj SEO jest zrobione perfekcyjnie, zgodnie z aktualnym algorytmem. Co będzie jutro czy za miesiąc to może wiedzieć tylko jedna osoba!

43730_wrozbita-maciej.jpg

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności