Skocz do zawartości

Nofollow dla iframe youtube

ArekkerA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na swojej stronie opartej o wordpressa chciałbym zamieścić kilka filmów z YT. Zastanawiam się tylko jaki ma to wpływ na pozycjonowanie:

1. Czy taki link przekazuje moc do youtube i moja strona przez to może tracić pozycje?

2. Jeśli tak to czy można w jakiś sposób zablokować przekazywanie mocy poprzez nofollow lub w inny sposób? Z tego co się orientuję to atrybut rel="nofollow" nie ma wpływu w przypadku iframe.

• 4 lata później...
On 9/18/2015 at 5:19 PM, wojtekk said:

A jaką to moc tracisz linkując do youtube? Ludzie co Wy ćpacie...? Ja też to chce!

Tu rok 2020, i nie wiem jak i dlaczego ale dostałem i zweryfikowałem zgłoszenie na którym faktycznie tak się dzieje. Case, sklep w Holandii ma zagnieżdzony iframe

<iframe id="ytplayer" type="text/html" width="560px" height="315px" src="https://www.youtube.com/embed/aLjd7HZYQfA?rel=0&showinfo=0&color=white&iv_load_policy=3" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

W listingu Google wyświetlane są tagi rich snippets pochodzące nie ze strony, a filmu. Dla przykładu, autor filmu (Calvin Koo) pojawia się wyłącznie na stronie YT,. Nie ma go gdziekolwiek w html-u strony, w której zagnieżdzony został ten iframe.
spacer.png

spacer.png

Nie wiem dlaczego ani od kiedy. Firma zauważyła to dopiero niedawno i mają teraz straszne ciśnienie, twierdząc że obniżyło im to rating SEO. Pozdrawiam i lecę szukać dalej.

https://www.searchlaboratory.com/2017/09/iframes-and-seo/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności