Skocz do zawartości

Materiały edukacyjne dla copywriterów

ryszardk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są na tym forum jacyś copywriterzy?! Póki co ta odnoga forum to zaledwie zalążek, kikucik taki. Mam nadzieję, że znajdą się chętni do wymiany myśli. Na próbę wrzucam taki temat:

Wrodzony talent do operowania słowem to jedno, ale każdy warsztat trzeba doskonalić. W związku z powyższym, czy możecie polecić dobre książki lub materiały w internecie, które pomagają w ćwiczeniu copywriterskich umiejętności? 

• 2 lata później...

Listy Gary Halbert. 
Polecam również poczytać Pamiętnik rzemieślnika. S. King. - nie jest to książka o copywritingu, ale o zmaganiach pisarza. Mimo tego, można znaleźć wiele wspólnych mianowników i wyciągnąć coś wartościowego dla siebie. 
Bardzo ciekawy jest również blog 

https://kopywritingkourse.com/blog/

- facet mówi dużo o warsztacie, inspirujących postaciach z branży. Polecam. 

Potrzebujesz dobrych tekstów, które zaczarują, chwycą i nie puszczą? Dawaj do mnie!

baner - małybezlink.png

Ja polecam "Tajniki z warsztatu legendarnego copywritera"  ` Claude Hopkins. Żywa legenda marketingu. Dał początek znanym markom, jak na przykład Overland czy Palmolive. Co prawda stawiał na direct marketing. Ale z tej książki wyciągniesz wiele informacji na temat budowania reklamy i  marki.

Opisał chyba swoje wszystkie, najważniejsze przedsięwzięcia reklamowe. Zawsze stosował takie oferty, na których potencjalny klient po prostu nie mógł wyjść źle. Dobrym przykładem jest reklama mydła palmolive, gdzie dołączał kupony do czasopism na darmowe próbki mydeł. Albo reklama piwa, gdzie jako pierwszy opisał prace związane z jego pasteryzacją, czyli to samo, co robił każdy producent. Dlatego teraz masz reklamy w telewizji, gdzie piwowary głaszczą zboże :)

Facet działał bardzo dawno i nie miał dostępu do takiej technologii, jaką my dysponujemy. Ale wydawał grosze, żeby móc się dowiedzieć tego, czego pożąda grupa docelowa. Dzisiaj jest to o wiele prostsze. Wystarczy przetrzepać dyskusje na forach, grupach i blogach. No i przekonać zleceniodawcę do tego, że jest to gra warta świeczki ;)

• 3 tygodnie później...

Tak. Warto pamiętać, że najprostszym sposobem, aby dowiedzieć się, na co reagują kliencki jest zapytanie się ich. Domyślanie się jest hazardem. Zrobienie ankiety lub kampanii reklamowej przy niskim nakładzie jest dobrym krokiem. Tak sprzedał się płyn do golenia Palmolive.

-Ankieta;

-mężczyźni chcą, żeby pianka była sztywna;

-Wykazać, że pieni się 3 razy bardziej;

-profit.

• 5 miesięcy temu...

Ja polecam dla wszystkich copy Ebooka (darmowego zresztą) wydanego przez Seostation przez Martę Gryszko i Karolinę Gudecką, we współpracy z porządnymi polskimi copy - dużo przydatnej wiedzy. Wygooglać pewnie starczy "Seo Content Marketing czyli jak zwiększyć ruch dobrymi słowami".

Szukasz copywritera anglojęzycznego? Zapoznaj się z moją ofertą na Copymark - copywriter angielski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności