Skocz do zawartości

301 czy nie?

xavi1984

Rekomendowane odpowiedzi

MaxPan napisał(a):

Nowa strona, na starej dać noindex, ze starej 302 na nową.

Ale takie coś nic mu nie pomoże...

Po pierwsze trzeba wiedzieć za co jest filtr, po drugie jest szansa i to dość duża, że 301 go nie przeniesie na nową, ale jak wiadomo zawsze jest to loteria. Zawsze można z tym zaryzykować a jak tak czy inaczej domena jest nowa to można kupić drugą domenę i tam postawić wizytówkę i od początku ją pozycjonować.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• 1 miesiąc temu...

Nie umiem inaczej wyrazić jak Gugiel traktuje 301 dla domeny jak 2-ma obcymi słowami: "It sucks!"

Zwykle koledzy dyskutują i podają możliwe rozwiązania dla domen zaspamowanych, zafiltrowanych, niewielkich stron, wizytówek itd. I jak większość też uważam, że 301 dla takich stron nie ma większego sensu. Nowa strona i już.

Ale co jeśli strona ma np. 15K podstron, długą historię (8 lat), grube tysiące użytkowników, nigdy nie linkowana żadnym spamem, bez "Manual Actions" i widocznych filtrów?

Ja właśnie z kilku powodów (na pewno nie chodzi o filtry), rzuciłem 301 na nową domenę. Długo się do tego przygotowywałem, bo strona nie taka mała, i łatwo namieszać w przekierowaniach. Od strony technicznej wygląda wszystko pięknie. Google indeksuje szybko, łyknął praktycznie wszystko, praktycznie żadnych błędów. Wskazania w Webmaster Tools wzorcowe. Zero problemów z przekierowaniami, żadnych soft 404, kilka zamierzonych zwykłych 404, zero duplikatów w meta title i description. wszystkie meta wzorcowej długości, mobile usability 100/100 dla wszystkich stron. Te linki, które mogłem sam edytować (niewiele) edytowałem. Większość linków to naturalne linki z całego świata z najróźniejszych stron, któych nawet nie znam, więc nie mam możliwści ich zmiany. Są tez z takich źródeł ja Wikipedia, about.com i kilka podobnych.

Niestety po 301 ruch na stronie spadł o 50% i spada coraz bardziej. Ja to po części rozumiem, i kalkulowałem jakąś tam utratę ruchu, ale trudno się pogodzić, żeby to powoli szło na dno, a tak właśnie to wygląda, z dnia na dzień gorzej. Stron w indeksie systematycznie przybywa, a ruch w dół.

Teraz, zanim zainwestuję w nowy adres, zastanawiam się czy warto. Czy może zrobić przekierowanie powrotne?

Raczej nie spotkałem się z taką sytuacją, bynajmniej nic na ten temat znaleźć nie mogę w sieci, choć czytałem, ze nijeaki Matt Cutts właśnie tak zrobił, z jakich powodów nie wiem.

Co wy sądzicie.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Sądzę, że nie za bardzo masz pojęcie o samym pozycjonowaniu. To, że teraz 301 nie przenosi całej mocy to wiadoma sprawa, pytanie tylko jedno - podlinkowałeś te domeny?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Będę grzeczny, choć Panowie chyba uprzejmością akurat nie bardzo błysnęli.

Z linkami to dziwna sprawa. Stara domena wskazywała ich ok. 9000 sztuk.

Nowa domena ok 20.000 sztuk + nie wiem po jaką cholerę 70.000 sztuk z domeny przekierowującej, chociaż to nie linki tylko przekierowania 301.

Większość moich linków jest praktycznie poza kontrolą jak już wspomniałem. Wiele wartościowych, linkowanych bez mojego udziału. Ze stron, z for, bardzo różnie i naturalnie. Te nad którymi mam kontrolę zostały zmienione. Nie jest ich dużo, ale trochę jest. Follow kilkadziesiąt z mocnych stron developerskich, Nofollow z jakichś youtube like, itp. pewnie kilka tysięcy. 

Nie mam zamiaru bawić się w jakieś sztuczne linkowanie, albo inne niż oficjalnie opisane metody transferu domeny.

Szkoda mi czasu, niezbędnego na prowdzenie interesu. To tak jak z izbą skarbową i ZUS, człowiek zamiast produkować w firmię produkty połowę czasu traci na papierki. To już wolę "zasłużoną" emeryturę. W życiu dość się już naszarpałem i wyszarpałem ile się da.

Panowie, czy ja się pytałem o pozycjonowanie? Pytanie jest o przkierowanie, więc jak nie macie w tej sprawie nic konkretnego do powiedzenia, to nie ma co strzępić sobie "paznokci" na klawiaturze, a żółć też trzeba szanować na lepsze okazje.

dargre` napisał(a):

Pytanie jest o przkierowanie
  dargre` napisał(a):

Od strony technicznej wygląda wszystko pięknie. Google indeksuje szybko, łyknął praktycznie wszystko, praktycznie żadnych błędów. Wskazania w Webmaster Tools wzorcowe. Zero problemów z przekierowaniami

Sam sobie już na nie odpowiedziałeś, więc w takim razie jeżeli o nic innego nie pytasz to jest to zwykłe zawracanie gitary.

W dniu 4.11.2015 o 10:39, Mariusz napisał(a):

@dargre`,

Ile czasu minęło od przekierowania?

Ja wiem, powiesz niewiele.  2 tygodnie.

Próbuję uzbroić się w cierpliwość, ale naprawdę to idzie w złym kierunku.

Chętnie posłucham doświadczeń innych osób, ale nie doświadczeń z zafiltrowanymi spamami.

Praktycznie już wszystko zostało zaindeksowane w Google. W Bing idzie wolniej, ale też już większość poszło.

Jedną rzecz zauważyłem. Na starej domenie kiedyś posłałem mały disavow na kilka domen, gdzie strony jakby z automatu waliły na oślep linkami sitewide. Oczywiście nie moja robota.Te linki po czasie zniknęły w WT, za to pojawiły się po 301 dla nowej domeny. Właśnie posłałem nowy disawov dla tych domen. Widać 301 i zgłoszenie w Google nie obejmuje takich rzeczy.

dargre` napisał(a):

ale naprawdę to idzie w złym kierunku

Nie, to normalne. Zazwyczaj tak się dzieje.

Jeszcze z 2-3 tygodnie i powinno się podnosić. Oczywiście nie ma tu ścisłych reguł czasowych ale to nie jest kwestia dni a niestety tygodni.

Po 2-3 miesiącach domena powinna mieć docelową "moc". Wtedy tak naprawdę będziesz wstanie ocenić czy i ile straciłeś.

Można to trochę podgonić delikatnie linkując, ale nie chcesz tego robić.

Pomysłem jaki mi się tu nasuwa jest zebranie linków prowadzących do Twojej strony i wrzucenie ich do indeksera z ustawieniem na 30 dni.

Z tym disralow to bym uważał, robisz to bez powodu (bo są linki) i być może odcinasz się od "mocy".

Ponadto, odcinanie linków nie pozwoli na wiarygodną analizę wyników przekierowania.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności