Skocz do zawartości

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.06.2021 o 09:19, okazwłoka napisał:

Obecnie system ma bardzo słabą skuteczność, dzisiaj wszystkie zasoby zostaną podmienione i skuteczność indeksowania powinna wrócić do normy.

Linki z ostatnich dwóch tygodni zostaną ponownie przetworzone.

Sprawdzałeś może jak wygląda indeksowanie obecnie?

Mamy dopiero czwarty dzień od przetworzenia linków po restarcie usługi. Musimy ze sprawdzeniem poczekać jeszcze 1-2 dni.

Ogólnie widzę już coś poindeksowało, ale nie wiem czy to samo się poindeksowało czy sposób działa. To się okaże za 2 dni.

Edytowane przez okazwłoka

Dzisiaj weryfikowałem zindeksowanie i wstępnie mogę napisać, że jest dobrze. Sprawdzam paczki "ręcznie" i niektóre sięgają nawet 60% zindeksowania. Ale z drugiej strony są też takie, które mają 10-12%.

Także jeszcze będę sprawdzał po weekendzie poziom zindeksowania, żeby się upewnić co do skuteczności.

• 2 tygodnie później...

Robię wszystko co się da. Szukam też nowych sposobów na masowe indeksowanie. 

Na razie zdjęte zostały duże pakiety, bo to przez nie mamy zapchany system (cały czas system pracuje i przerabia linki, niestety nie w takiej prędkości jaką wszyscy oczekują).

Skuteczność jest naprawdę różna, nie tylko nędzna, bo dochodzi też do 60%.

Z indeksowaniem jest problem ale nie tylko z narzędziem ale i samym Google. Nowe posty na zgredku indeksują się po 2-3 dniach a normalnie było to max godzina. U wielu klientów podstrony mają cache z kwietnia/maja. Wymuszanie indekserami czy nawet z poziomu GSC niewiele daje. Wygląda to już na celowe działanie Google aby nie tyle nie indeksowac stron co ogranicznych ich szybkie pokazywanie bo coraz więcej linków/url i ma statys wykryto ale nie zaindeksowano.

• Like 3

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Przed chwilą sobie z ciekawości sprawdziłem ostatnio wrzucone w indexer linki i sporo zależy też od tego co chcesz indeksować. Górna paczka to głównie PBNy i NAPy, dolna paczka to dodatkowo profile, web 2.0 i inne "śmieci". Widać dość wyraźnie co gorzej wchodzi w index i to nie wina narzędzia.

image.thumb.png.f6e44b5346a9b9bea612efecc18ce402.png

33 minuty temu, zgred napisał:

U wielu klientów podstrony mają cache z kwietnia/maja.

Dokładnie. Mam na przykład stronkę ze statystykami według ahrefs: DR: 30, BL: 20 438, Referring Domains: 269, strona ma półtorej roku, a od kwietnia/maja nie wskakują do indeksu unikalne artykuły po 1000 słów i więcej. Nic nie daje podlinkowanie, indeksery, sygnały z social mediów - po prostu strona przestała się indeksować i od dwóch miesięcy liczba zaindeksowanych stron stoi w miejscu.

• Like 1

Pozdrawiam :)

13 minut temu, marcin777 napisał:

Ja bym się PBN nie sugerował bo dobre PBN-y same wchodzą w indeks.

same to nawet pryszcze nie wychodzą ;) mam pod opieką ogromne ekomersy i tam problem z indeksownaiem strony głównej jest tez problem 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

to nic nie da bo problem jest po stronie Gugla.

Wrzucając link do indeksera jest pewność, że Googlebot zobaczy link, a co z nim zrobi to już nie leży w mocy indeksera niestety.

Problem jest globalny, indeksery w sumie dziennie na chama pchały grube miliony linków (głównie spamowych) i stąd Google zaczął się buntować.