Skocz do zawartości

[pomysł] Nowy nowoczesny skrypt katalogu stron

seomaster

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pomysł stworzenia nowoczesnego katalogu stron. Dlaczego nowczesny? Byłby zbudowany na php frameworku (laravel), html na bootstrapie, zdarzenia odbywające bez przeładowywania stron (AJAX), layout stworzony zgodnie z dzisiejszymi standardami itp.

Mój pomysł polega na tym, że skrypt katalogu był by darmowy, z tym, że ja miałbym zarezerwowaną możliwość dodania wpisu do katalogów użytkowników (nie spam - poprawną sprawdzaną treśc, pewnie kilka wpisów w miesiącu).

Stworzyłbym oprogramowanie, udostępniał je za darmo a ja bym prowadził consulting, pomoc w pozycjonowaniu jako usługę i miałbym możliwość katalogowania stron klientów w zainstalowanych katalogach.

Skrypt był by udostępniany do samodzielnej instalacji na serwerze zainteresowanej osoby (zrobiłbym prosty instalator).

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Jeżeli katalogbył by wart świeczki, porządnie zrobiony to zdecydowalibyście się na postawienie takiego katalogu?

Dlaczego nowczesny? Byłby zbudowany na php frameworku (laravel),
Jaki jest napisany silnik aplikacji nie ma znaczenie, bo liczy się, to co stanowi OUT, więc równie dobrze mógł by być napisany w "czystym PHP".

zdarzenia odbywające bez przeładowywania stron (AJAX),
Czyli nieprzyjazny w pozycjonowaniu.

Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Zrób, a rynek sam zweryfikuje czy będą chętni... Jak wydasz za darmo, to pewno chętni się znajdą.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ja miałbym zarezerwowaną możliwość dodania wpisu do katalogów użytkowników (nie spam - poprawną sprawdzaną treśc, pewnie kilka wpisów w miesiącu).

Przez takie rozwiązanie google nie miałoby na talerzu całej listy katalogów i możliwości wykoszenia ich za jednym zamachem?

NIE...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przez takie rozwiązanie google nie miałoby na talerzu całej listy katalogów

Nie miałoby bo on dodawałby jakiś tam wpis jak każdy inny użytkownik, tyle że z automatu jak się domyślam.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

IMHO katalog stron jest jak wizytówka, więc wpisy mogą się powtarzać tak samo jak opisy produktów w sklepach internetowych. Autorowi chodziło o to by mógł takie wpisy sobie dodać zapewne automatycznie do wielu instancji "jego katalogu" w zamian za darmowy skrypt.

Nie ma czegoś takiego jak "nowoczesny" katalog stron gdyż sama forma "katalogu" nie pozostawia zbył dużego pola do jakiś innowacji, bo zawsze będzie, to zbiór adresów stron www uszeregowany według jakiś kategorii. 

zależy jak rozumieć to słowo nowoczesny. :)

Jeśli przyjąc za wyznacznik, że nowoczesny, to estetyczny, responsywny, prosty i w pewnym sensie "ładny", to wg mnie i z katalogu da się coś tam wypocić w tym zakresie.

Ostatnio przerabiałem 2 katalogi z własnych na responsywne i... wcale do tego nie trzeba nowego skryptu, jak to @mion zauważył, a dwa, wykorzystałem podobnie do tego bootstrapa.

Znaczy seokatalog + bootstrap

I muszę powiedzieć, że w mojej ocenie jest znacznie lepiej niż było :D Tak subiektywnie oceniając.

Co też fajne w bootstrapie, opracowanie jednego szablonu daje nam w rezultacie kilkanaście różnych templatek, bo wystarczy skorzystać z gotowej bazy różnych styli bootstrapowych i mamy kilkanaście różnych katalogów za jednym zamachem (no trzeba trochę pozmieniać oczywiście, ale dla kolejnych znacznie mniej niż dla pierwszego).

Co do samej myśli o pisaniu skryptu "katalog stron" - wg mnie, porzuć kolego złudne nadzieje. W tej materii, co było do zrobienia, zaoferował już rynek. Manewrować można teraz tylko zgrabnymi szablonami, najlepiej responsywnymi, bo takich nadal jak na lekarstwo - dlatego też sam kleciłem, żeby odnowić swoje staruszki. :)

Pozdrawiam.

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

W tej materii, co było do zrobienia, zaoferował już rynek.
Eeee przesadzasz. Jest jak najbardziej "miejsce" na taki skrypt, a właściwie silnik katalogu który ma:

- prawidłowo zaprojektowany układ MVC czyli tak by można sobie "widok" - szablony samemu tworzyć,

- definiować własna strukturę URL tak jak w WordPress,

- odpowiedni układ kategorii wielopoziomowy subkategorii  itd...

Jednak wykonanie takiego katalogu nie jest wcale takie proste by IMHO ktoś na to poświecił parę miesięcy kodowania i rozdawał za free.

Ale za free powiniu sie znaleźć z tym że to ma wadę bo za free będą padać jak muchy lub będą krzakami no chyba ze będą w pełni automatycznie autonomicznie antyspamowe ;)

@seomaster a może inaczej podejść do tematu, skoro chcesz kodzić katalogi. ;)

Może korzystniej byłoby robić coś na zasadzie "Wtyczek" do już istniejących skryptów, albo pojechać dalej i robić coś uniwersalnego, co wspierałoby pracę moderatorów.

Np komponent sprawdzający dodane już adresy do bazy pod kątem dostępności/jakości/zachowania tematyczności, czy samouczące się filtry ;)

Dla mnie zasadniczy problem katalogów, to nie nowe adresy, tylko te, które są już w bazie, a tego znane mi skrypty nie obsługują dobrze i tu może Twoja nisza ;)

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności