Skocz do zawartości

Jak rozliczać usługę pozycjonowania?

Market Smart

Rekomendowane odpowiedzi

Istnieje jakiś złoty środek na rozliczanie usługi pozycjonowania?

W artykule

https://www.marketsmart.pl/pozycjonowanie-za-efekt-czy-abonament/ 

rozliczenie za efekty i abonament, budzący wątpliwości.

Rozliczanie za efekty wydaje się uczciwe dla klientów, natomiast rozliczenie abonamentowe daje większe mozliwości dla osób oferujących pozycjonowanie. Co zrobić, na widok "krzywej miny" klienta, któremu właśnie zaproponowaliśmy rozliczenie abonamentowe?

Co zrobić, na widok "krzywej miny" klienta, któremu właśnie zaproponowaliśmy rozliczenie abonamentowe?

Olać go?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Z klientem trzeba rozliczać tak jak pasuje w konkretnej sytuacji  i strony na to świadomie zgadzają się, nie rozumiem czemu to jest ciągle wałkowane na wszystkich blogach, grupach, forum. Przecież mogą rozliczać się nawet ziemniakami czy sianem, co komu do tego.

To zależy od branży, miałem kiedyś klienta w USA który sprzedawał ( produkował i instalował) towar w cenie od 10 000 USD/szt . Dla niego ruch z wyszukiwarki na frazy konwersujące  nawet rzędu x00 użytkowników miesięcznie dawał niezłe zyski i on był bardzo zadowolony kiedy 10 klientów to kupi.

A na sklep z ogólnie dostępnym tanim towarem i dużą konkurencją taki ruch nawet dienie "nie robi pogody". Po trzecie ruch ruchu nie równy. Obecnie śmie stwierdzić z ruch z serwisów społecznościowych można bardziej sprecyzować a co za tym idzie zapewnić większa konwersje. Po prostu takie serwisy maja więcej narządzi do kierowania oferty do konkretnej grupy odbiorców.

a co za tym idzie zapewnić większa konwersje

Jasne, tylko konwersja nie zawsze przekada się na zysk w formie gotówki. Dlatego do każdego klienta trzeba podejść indywidualnie.

takie serwisy maja więcej narządzi do kierowania oferty do konkretnej grupy odbiorców.

Zgada się. Można dotrzeć do większej grupy klientów i do tego można spersonalizować dokładnie grupę. Pokuszę sie o stwierdzenie, że działania w socialach sa bardziej efektywne niz pozycjonowanie. Oczywiście nie wszystkie branże.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W każdej metodzie rozliczenia są firmy które "wałkują" klientów i tyle w temacie ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

A znasz może jakieś serwisy które generują "naturalny" ruch?

No w kontekście tematu czyżby szykował sie wałek dla klienta ? :P

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Up 

W kontekście rozliczenia za ruch to miała być ironia całkiem poroniony pomysł. Jeśli mowa o klientach to ich nie mam pozycjonuję sam dla siebie, nie potrzebuję nudziarzy na karku.

może zaproponujcie rozliczenie abonament z premią za pozycje według mnie to najlepszy sposób rozliczania

A nie lepiej byłoby płacić za każde top10 zaczynając od 100? Czyli za top100 - 20pln za 90 -40 pln za 80-60 pln itp? Oczywiście zależnie od trudności frazy Za top 5-4-3-2-1 już zupełnie inne stawki.

@Up 

W kontekście rozliczenia za ruch to miała być ironia całkiem poroniony pomysł. Jeśli mowa o klientach to ich nie mam pozycjonuję sam dla siebie, nie potrzebuję nudziarzy na karku.

może zaproponujcie rozliczenie abonament z premią za pozycje według mnie to najlepszy sposób rozliczania

A nie lepiej byłoby płacić za każde top10 zaczynając od 100? Czyli za top100 - 20pln za 90 -40 pln za 80-60 pln itp? Oczywiście zależnie od trudności frazy Za top 5-4-3-2-1 już zupełnie inne stawki.

Dla pozycjonera taki model rozliczenia to bajka, ale jaką korzyść z top50 miałby klient? Według tego modelu, za top50 pozycjoner zarobiłby np. 100pln, a klient miałby z tego 0 konwersję

Ostatnio spotkałem się z ciekawym wałkiem "za pozycje", klienta kasowali za frazy typu:

"wypas owiec w Bieszczadach dolnych"

"w Bieszczadach dolnych wypas owiec"

"wypas owiec w dolnych Bieszczadach"

"w dolnych Bieszczadach wypas owiec"

średnia ilość wyświetleń fraz w granicach 60-100 / mies 

Dla pozycjonera taki model rozliczenia to bajka, ale jaką korzyść z top50 miałby klient? Według tego modelu, za top50 pozycjoner zarobiłby np. 100pln, a klient miałby z tego 0 konwersję

W abonamencie płaci się nawet za top 500 :) W Modelu który przedstawiłem chodzi głównie o wyniki im wyżej tym więcej płacisz, zresztą:

Z klientem trzeba rozliczać tak jak pasuje w konkretnej sytuacji  i strony na to świadomie zgadzają się,

Jak dla mnie najlepszą metodę stosuje @Beerbant czyli za pozyskanie klienta tylko mam wrażenie że drobnicy nie stać na takie usługi :)

czyli za pozyskanie klienta

Dokładnie za wykonanie określonych działań które skutkują wzrostem odwiedzin witryny dla danej grupy docelowej a poza tym to :

2s1154o.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności