Skocz do zawartości

Jak rozliczać usługę pozycjonowania?

Market Smart

Rekomendowane odpowiedzi

Można rozliczać się za efekt, za abonament, za ruch, za sprzedaż, za leady, za telefony, za lajki na facebooku, za komentarze, za retwitty, za współczynnik odrzuceń, za długość sesji z google i pewnie za 100 innych czynników. Pozycjonowanie ma być środkiem do celu, a nie celem samym w sobie, a ten cel ustala się z klientem i na tej podstawie dokonuje się wyceny i oferty.

Skąd wiedza w przypadku nowego klienta i branży, jakie będzie przełożenie np. ilość wejść do konwersji. Chodzi mi konkretnie o ścieżkę np.: blog czy cokolwiek innego -> strona docelowa -> zakup? Skąd mam wiedzieć jaki procent z punktu "a" dotrze do punktu zakup. Oczywiście można wyliczyć średnią np. na podstawie Analyticsa i założyć równomierny wzrost czyli 10 wejść = 1 telefon to 100 wejść 10 telefonów ale... nie każdy go ma i wydaje się to trochę wróżenie z fusów.

To samo z fb przykładowo jest sobie średnioznany polityk z małego miasta i zleca Ci kampanię na FB. Jak określisz ile polubień strony jesteś w stanie zebrać?

To mnie właśnie zastanawia w takim rozliczeniu.

W miarę względnie pomierzyć konwersję można dzieląc wejścia na źródła , konwersji z fraz z serpów już niestety nie określisz .

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

No widzicie chyba nadal sie nierozumiemy :) Jestem sprzedawcą snopowiązałki która generalnie dobrze idzie (jakieś 5 miesięcznie sprzedaje) wczoraj skończyli mi robić stronę więc chce zaistnieć w internetach ale moim warunkiem jest rozliczenie za sprzedaż tzn. zalezy mi na jej zwiększeniu. Ile sprzedaży przyniosą wasze działania? Ewentualnie mogę się umówić na ilośc telefonów teraz trochę ludzi dzwoni, a ile będzie dzwoniło jak się tym zajmiecie?

To z telefonami dobry pomysł.

Telefony mogą być z innych źródeł reklamowych. Także nie jest to dobry pomysł, oczywiście dla zleceniodawcy.

Wręcz nieskończenie wiele jest metod na rozliczenie za pozycjonowanie. To tylko kwestia dogadania z zleceniodawcą. Większość pozycjonerów uparło się i trenuje dwie, abonament i za efekt.

Jak zmierzyć i oszacować konwersję/cel, to już każdy pozycjoner wiedzieć powinien. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności