Skocz do zawartości

Częściowy anchor text (fragmenty linkowanego tekstu)

jack90

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taka sprawa, która nurtuje mnie od dawna. W jaki sposób Google rozpatruje linkowane w anchorze teksty? Czy całościowo czy też częściowo i jakie mają wagi taki fragmenty?

1) Sytuacja pierwsza - końcówka/początek frazy

Podam przykład - czy np. gdy w anchor text mam:

"gra komputerowa"

i

"gra komputerowa PC"

To czy w tym drugim przypadku link na "gra komputerowa" będzie tak samo mocny jak w pierwszym - czyli czy Google "pominie" sobie końcówkę - "PC", czy może wtedy wzrośnie tylko i wyłącznie pozycja na całą frazę "gra komputerowa PC"?

2) Sytuacja druga - wyrazy skrajne

"gra komputerowa"

i

"gra komputerowa PC"

Co z "gra PC"? w drugim przypadku. To dwa wyrazy z trzech, ale nie bezpośrednia fraza. Czy dla Google taka fraza wyłoni się z tego tekstu i jak dużą moc będzie miał ten link?

Decyduję teraz co linkować - czy dodać taki jeden wyraz typu "na PC" / "PC" czy tylko sobie tym zaszkodzę - zmniejszając "siłę" frazy. Oczywiście to tylko przykład z tymi grami, ale mam bardzo podobną sytuację.

Czy posiada ktoś wiedzę na ten temat? Z góry dziękuję za pomoc.

Zawsze mnie to zastanawiało, a nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na ten temat.

1. Im większa liczba słów kluczowych w anchorze, tym potencjalnie mniejsza moc każdego z nich. Natomiast w Twoim przykładzie są to na tyle podobne frazy, że linkowanie jednej będzie wpływało na pozycję drugiej.

2. Dla różnicowania anchorów możesz tak linkować, ale nie spodziewaj się, że linkując tylko te dwa pierwsze anchory, będziesz miał spektakularne efekty na "gra PC" (to są jednak różne frazy, co dostrzeżesz przeglądając sobie wyniki: gra komputerowa, gra komputerowa PC, gra PC).

czy tylko sobie tym zaszkodzę - zmniejszając "siłę" frazy. Oczywiście to tylko przykład z tymi grami, ale mam bardzo podobną sytuację.

Pamiętaj tylko, żeby nie optymalizować tych anchorów do bólu. Zadałeś techniczne pytanie, dostałeś odpowiedź, ale jeśli będziesz walił tylko kilkoma exact matchami ("bo przecież w ten sposób najmniej mocy mi uleci bokiem") to licz się, że utrzymanie dobrych wyników w dłuższej perspektywie takie proste nie będzie.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• 2 miesiące temu...

Jak będziesz jechał tylko na gra komputerowa i gra komputerowa PC, to rychło dostaniesz BANA właśnie na te keywords.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@UP - a ile według Ciebie tych linów o ścisłym anchorze jak to ująłeś "dostaje" taki weterynarz ?

Sebastian nie sądzisz, że brak wyników w SERP na lukratywne dla danej branży zapytania jest swoistym BANEM ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tylko co ma zrobić ktoś kto ma ścisłą profesję i nawet sam się nie pozycjonując dostaje same linki z anchorem

Gorzej jeżeli idziesz w stronę EM "weterynarz warszawa".
A co ty na to jak to właśnie jest weterynarz z Warszawy i takie linki dostaje ?

Tak jak napisałem 80-90% i luz, nikt nikogo nie banuje
80- 90 tylko jakiej ich ogólnej liczby się tyczy 5. Poza tym na podstawie czego określasz ten stosunek procentowy skoro taki podajesz ?  Sugerujesz też, że jak będzie powiedzmy 1000 linków z anchorem z czego 850 będzie ze ścisłym anchorem np "grzejniki łazienkowe", to linkowanej stronie nie grozi za to filtr na ten keywords  ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności