Skocz do zawartości

Wersje językowe witryny - jak najlepiej dla Google

mirekm

Rekomendowane odpowiedzi

Robię nowy serwis, który będzie posiadać 5 wersji językowych. Mam domenę nazwafirmy.pl i nazwafirmy.eu. Dla wersji pl będzie domena pl, natomiast dla wersji językowych chcę zrobić subdomeny w domenie eu. Nie wiem tylko jak rozegrać wersje EN strony tzn czy robić subdomenę en.nazwafirmy.eu czy postawić na nazwafirmy.eu? Jeśli subdomena, to co zrobić z nazwafirmy.eu? Przekierowanie (301?) na wersję PL czy na EN czy co? Czy w ogóle olać domenę eu i wszystko robić na domenie pl i subdomenach?

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

alternate z hreflang teraz to już obowiązkowo

Zgadza się obowiązkowo, ale wiem z doświadczenia że domeny TLD lepiej się spisują. Obecnie jakbym miał wybierać zarejestrowałbym kilka domen TLD.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Osobne domeny odpadają, z czasem może ich być za dużo itp itd, waham się jeszcze czy nie postawić wszystkiego (poza PL) na domenie głównej com (dla wersji EN) i subdomenach w com dla pozostałych języków. Firma działa tylko w obrębie kilku krajów niedaleko Polski, a taki com jest bardziej globalny.

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Możesz zrobić com, a wersje językowe w katalogach np. www.domena.com/en  oczywiście pamiętaj o hreflang.

Oczywiście w takim wypadku subdomena np. www.en.domena.com też nie będzie złym rozwiązaniem, ale pierwsze rozwiązanie mi się wydaje lepsze.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

alternate z hreflang teraz to już obowiązkowo

Zgadza się obowiązkowo, ale wiem z doświadczenia że domeny TLD lepiej się spisują. Obecnie jakbym miał wybierać zarejestrowałbym kilka domen TLD.

Ja mam zupełnie inne doświadczenie :) Ale wydaje mi się, że na tym poziomie, cokolwiek by wybrał byłoby ok :)

Czas na testy.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności