Skocz do zawartości

Przeniesieniu serwisu pod nową domenę, inny serwis pod starą.

elmaciaso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W internecie jest dużo przykładów przenosin strony pod nową domenę, jednak nie znalazłem żadnych informacji co zrobić jeśli pod starą domeną ma być inny serwis. 

Jest strona pod adresem np. domena.com. Znajduje się pod nią teraz polska wersja serwisu wraz z zagranicznymi w podkatalogach (domena.com/en/).

Docelowo polska wersja ma zostać przeniesiona na domena.pl. Pod starą domeną domena.com ma się znajdować angielska wersja strony. Dodatkowo pod domena.it wersja włoska itd.

Na pewno dla wszystkich podstron serwisu będzie trzeba ustawić przekierowania 301 na nową domenę (domena.com/podstrona -> domena.pl/podstrona, domena.com/uslugi/usluga1 -> domena.pl/uslugi/usluga-1 itd). W ten sposób cała moc tych adresów zostanie przeniesiona na nową domenę, jak również odwiedzając stary link, trafi się na nową stronę. Wszystko jasne i przyjemne. Moje pytanie brzmi jednak: "jak zachować pozycjonowanie strony głównej?" Przekierowanie 301 z domena.com na domena.pl nie wchodzi w grę bo pod domena.com ma się znajdować wersja angielska, dla której będzie trzeba ustawić odpowiednie przekierowania (domena.com/en -> domena.com, domena.com/en/subpage -> domena.com/subpage). Pozostałe wersje językowe nie będą raczej problemem (domena.com/it -> domena.it itd.)

W innym temacie wyczytałem też, że nawet gdy wszystkie linki będą miały odpowiednie 301 to strona może na 2-3 miesiące stracić pozycję zanim Google się przestawi na nowy adres. Można mu w tym pomóc, informując Google o zmianie adresu w Google Search Console, wysyłając nową sitemapę itd. Tylko czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na pozycjonowanie domeny domena.com czyli w nowym porządku - wersji angielskiej?

Będę wdzięczny za podpowiedź gdyż naprawdę ciężko znaleźć podobny przykład w internecie.

Pytanie z serii jak zjeść ciastko i mieć ciastko ;-)

Jeżeli chodzi o przekierowanie polskiej wersji, to jedyne co przychodzi mi do głowy to z obecnego adresu (nie wiem jak masz ustawione 301, czy promujesz wersję z www czy bez) np. www.domen.com (tworzysz subdomenę "www" i tam wrzucasz .htacess) robisz 301 na www.domena.pl, a nowy serwis en stawiasz pod adresem bez www - domena.com

Obawiałem się właśnie, że będzie to niewykonalne, choć rzeczywiście Twój pomysł z zabawą przedrostkiem www może mieć sens, musiałbym zobaczyć jak to jest teraz ustawione.

Pozostaje zatem przeniesienie polskiej wersji na .pl i liczenie na to że dzięki polskiej domenie strona na nowo wypozycjonuje się z czasem na domena.pl?

A co z Google Serach Console? Jakie działania proponujecie tam przeprowadzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności