Skocz do zawartości

html5 znacznik <base> jak używać?

siemaziom

Rekomendowane odpowiedzi

witam chciałbym zapytać w jaki sposób używa sie znacznika base. spróbuje wzglednie zrozumiale opisać jak to rozumiem. proszę o wskazanie błędów. i rozwiazanie zagadki

mam strone pod adresem powiedzmy www.adres.pl. na stronie glownej dodaje znacznik base uzupełniony o www.adres.pl  dzieki temu, jak bede dodawal obrazek, ktory mam w katalogu obrazki. wystarczy ze wpisze /obrazki/obrazek1.jpg i bedzie działac. Ale jak się to odnosi do zbudowania menu? bo o ile link do pierwszej podstrony móglby wygladac tak /podstrona1.html to jak bedzie wygladał link strony głównej czyli pliku index.html. czy bedzie to /index.html

czy tylko / bądz też po prostu www.adres.pl

druga sprawa czy znacznik base umieszczam tylko na stronie głównej? czy na wszystkich stronach? i czy na przykład na stronie podstrona1.html mam tak samo wpisac base www.adres.pl? czy może www.adres.pl/podstrona1? bo jeśli na podstronie1 miałbym umieścić www.adres.pl/podstrona1 to komplikują mi się dwie sprawy. znów kwestia menu, w którym adres do strony głównej musiałby wygladać juz www.adres.pl. ale co wtedy np ze stroną podstrona2. oraz takimi sprawami jak np. to że obrazki do każdej ze stron musiałbym umieszczać w podfolderze razem z nią  samą.

gdzie jest błąd. byłbym wdzieczny za ewentualne przykłądy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności