Skocz do zawartości

pozycjowanie - teraz już nic nie wiem

shpyo

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma różnicy czy szukasz .com czy .pl .

A różnca w index to dlatego ze wyniki pochodza z róznych DC.

Zmiana DC jest dla mnie zrozumiała, zauważyłem jednak na wiele fraz różnice w zajmowanych pozycjach, w .pl a .com, zwłaszcza od drugiej dziesiątki.

Z tego co wiem, moge się mylić, wpisując .pl łączysz się do pewnej określonej/przypisanej dla .pl grupy DC a wpisując .com do innej grupy DC. Nigdy nie testowałem na ile DC się zazębia i czy wogóle następuje takie zjawisko.

Jest to dla mnie fakt oczywisty, że by móc zapanować nad tą ilością DC musi być określona liczba przypisanych pod adres DC, w wielkim uproszczeniu powiedzmy dla .pl 50szt. dla .de 100szt. dla .com 1000szt.

Jeśli jednak nie zazębiają się numerki DC, tzn jeśli nie zdarza się by łącząc się z .pl możesz korzystać z DC z jakiego korzysta się w .com, to może nastąpić przekłamanie wyników spowodowane różnymi wynikami na różnych DC.

Idąc tym moim tokiem rozumowania, jeśli chcę sprawdzić pozycję frazy angielskiej sprawdzam ją na .com by być jak najbliżej tego co widzą inni.

Żeby było śmieszniej, by zrozumieć te DC, pozostają jeszcze niewiadome zmienne przypisania DC do domeny hosta z jakiego się szuka, geolokalizacji oraz trasy/rutingu/AS`a.

p.s.

Ktoś ma gdzieś adresik pod jakim można poczytać 100% rzetelne informacje w jaki sposób google rozdziela DC ?

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności