Skocz do zawartości

WP multi install subdomeny na różnych IP

droopy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, na stronie linuxpl com jest coś takiego jak hosting SEO.

Szukam hostingu na którym będzie można uruchomić multiinstalację WP dla kilku domen/subdomen i każdej z nich przypisać inny adres IP. Ktoś coś takiego testował może? Jeśli na tym hostingu to nie działa to może ktoś zna jakiś na którym to zadziała?

Chcę uniknąć instalacji osobnych WP dla każdej z domen, optymalnie trzymać np wszystkie subdomeny na jednym WP, ale na różnych IP.

Będę wdzięczny za pomoc, podpowiedź jakąś.

Polecam gry dla dzieci na Androida i iOS: Puzzle dla dzieci, kolorowanki dla dorosłych iTunes, i coś dla miłośników szybkich gier - The Square puzzles

multiinstalację WP

Zasadniczo WordPress MU opiera się na vildcardzie czyli wirtualnych domenach tj takim ustawieniu virtaulhosta np dla apacha gdzie wszystkie wywołania (dowolny-ciag).mydomena.com > kierowane są na jeden określony katalog. Sądzę, że podobny efekty z tym, że subdomeny na określonych IP mógł byś uzyskać na wskazując katalog do ich obsługi.

---

Dodam, że na pewno możesz tak ustawić jak chcesz mając VPS'a i dostęp do plików wirtualhost serwera http.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Właśnie z wildcardem to fakt, pewnie nie zadziała bo wszystko kierujemy na jeden IP. Ale zastanawiam się czy jeśli np w DNS dodam wpis na konkretny IP to powinno zadziałać, tylko nie wiem czy ta usługa hostingu pozwala mi przyjąc taki ruch na konkretny IP. Admin też zastrzegł, że na pewno działa w ramach jednego IP I wildcarda, ale mój pomysł proponuje sprawdzić, przyznam, że nie chcę tracić dnia na sprawdzaniu czegoś co pewnie ktoś już robił, stąd to pytanie. Ale dziękuję za odpowiedź, utwierdzasz mnie na razie jak wygląda standardowa instalacja WP MU.

Może jeszcze ktoś się wypowie, kto ma tam czy gdzieś indziej konto.

Polecam gry dla dzieci na Androida i iOS: Puzzle dla dzieci, kolorowanki dla dorosłych iTunes, i coś dla miłośników szybkich gier - The Square puzzles

Tworzysz VirtualHosty dla konkretnej subdomeny na konkretnym IP ustawione na katalog i to wszystko. Z pubktu widzenia wordpressa nie ma różnycy czy jest to wildcard ważne, że wskazuje na konkretny katalog.

Więc w praktyce musisz mieć możliwość trochę bardziej elastycznej konfiguracji VirtaulHostow lub poprosić admina o indywidualną konfiguracje.

---

Jeśli szukasz hostingu z "elastycznym" = pomocnym adminem, to zainteresuj się ofertą firmy:

https://swits.pl/ user https://www.forum.optymalizacja.com/user/41504-switspl/ na PIO raczej na pewno Ci ustawią jak potrzebujesz. :pisze:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Teoretycznie jest tez plagin WordPress MU Domain Mapping - musiałbyś poszukać instrukcji czy da się takie coś jak chcesz zrobić.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Chyba faktycznie, będę musiał poświęcić na testy trochę czasu. Aż dziwne w sumie, że nikt tego nie testował, w sumie wygląda dość klasycznie. Jeden WP dla kilku domen na kilku IP. Dość typowa łatwa w obsłudze konfiguracja. Hmm

To nie jest kwestia konfiguracji WordPress Multusite, bo ten działać będzie tak jak był by ustawiny dla widlcarda

<VirtualHost *:80>

https://codex.wordpress.org/Multisite_Network_Administration

To jest tylko i wyłącznie kwestia usatawienia dla subdomen i rożnych IP by wskazywały ten sam katalog z WP

<Directory /var/www/vhosts/wordpress>

Samą subdomenę możesz utworzyć nie klasycznie dodaj jako subdomenę np w panelu DA, ale w drodze edycji strefy DNS dodając odpowiedni rekord typu A  z odpowiednim IP

https://nazwij.pl/pomoc/direct_admin/dns.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności