Skocz do zawartości

Jak to w końcu jest z unikalną treścią, a pozycją w Google?

kair4

Rekomendowane odpowiedzi

o tyle resztę (wejścia z palca, PV / wizytę) można wsadzić w buty... już to było poruszane. Jak Ci to zmierzą...?

też mnie to zastanawia, ale w innym temacie o turystyce wspomniany był wpływ reklamy TV na wzrost pozycji

wzrost pozycji był zaobserwowany przy małej ilości powstałych przy okazji linków (czynnik marginalny) natomiast była b. duża ilość wejść bezpośrednich "z klawisza"

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
wpływ reklamy TV na wzrost pozycji

Typowy kowalski zamiast wchodzić z palca wbija nazwę firmy lub adres w Google więc strzelam, że sporo takich było wejść. "Picuś Glancuś" Rand F. też kiedyś skrzyknął się na akcje by ludzie masowo wchodzili z google na jakiś tam tekst i niby zanotował wzrost... 

Znam firmy, które sporo kasy ładują w AdWords i wcale dobrze nie rankują. Skończmy już z tym bełkotem, że algo pozycjonuje strony w zależności od ich budżetów PPC :P

Jeśli chodzi o zarzut do Beerbant, że jego blog nie rankuje wysoko pomimo interesujących treści to aż się nie chce tłumaczyć... Content jest jednym z wielu czynników. Jest jeszcze tematyka całego serwisu, wiek domeny, linki (ich liczba, dywersyfikacja, anchory, wiek, unikalność, huby etc.), jest linkowanie wewnętrzne. Obalanie istotności unikalnych treści poprzez wykazanie, że jakaś strona z unikalnym contentem nie rankuje jest brutalnym gwałtem na logice.

algo jeszcze nie umie ocenić co jest  interesujące a co nie

Algo sam raczej nie, ale z "pomocą" użyszkodników i owszem.

To powiedz dlaczego Twój blog jest w dooopie maryni na frazy pozycjonowanie stron

Bo tą frazą nie jestem zainteresowany, na inne frazy na których mi zależy jest wysoko pomimo braku działań na zewnątrz z mojej strony. Teraz sobie odpowiedz dlaczego jest wysoko ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 2 miesiące temu...

No właśnie mam wrażenie że troche ludzie przesadzają z tym orginalnym tekstem. Tylko tyle że nie może być skopiowany z innej strony. Często iduje strony które mają totatnie beznadziejne teksty spamowe a są bardzo wysoko w wynikach.

Autoholowanie Police - pomocdrogowaszczecin24h.pl

Marcin, wal śmiało - w czym chcesz nam pomóc?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

totatnie beznadziejne teksty spamowe a są bardzo wysoko w wynikach

tak jak np PIO :)

Ma wpisy od takich ludzi jak Ty, którzy czekają na link w stopce, a cały czas jest wysoko na większość fraz :D CUD  :D

Internety są cierpliwe, zniosą każde treści nawet najdebilniejsze , byłe były "unikalne" :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Od 1,5 roku na lokalną frazę w topie, jeden z portali ma identyczną treść na dwóch stronach (jedna to podstrona dużego serwisu, a druga to nowa domena na której postawiono kopię podstrony z innego serwisu). Obydwie są w top 3, także unikalna/z duplikowana treść nie we wszystkich przypadkach jest traktowana jednakowo.

Strzelam że mają także dużo wejść bezpośrednich i brandu. Dorzuć jeszcze czas spędzony na stronie oraz ilość przeglądanych stron przez użytkowników to wyjdzie Ci dlaczego są wysoko.

(wejścia z palca, PV / wizytę) można wsadzić w buty... już to było poruszane. Jak Ci to zmierzą...?

Przez adsense'y/adwords'y. Na stronie jest reklama, a więc Google wie, że ktoś wszedł, mimo tego, że wpisał url w przeglądarkę.

• 2 tygodnie później...

Od 1,5 roku na lokalną frazę w topie, jeden z portali ma identyczną treść na dwóch stronach (jedna to podstrona dużego serwisu, a druga to nowa domena na której postawiono kopię podstrony z innego serwisu). Obydwie są w top 3, także unikalna/z duplikowana treść nie we wszystkich przypadkach jest traktowana jednakowo.

Google daje narzędzia by takie drzazgi z tyłka wyciągnąć :) 

https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?pli=1&

Pytanie kto komu tekst  podpier....

Narzędzie testowałem działa nawet szybko, ktoś zarąbał tekst ze strony klienta, o dziwo  strona z zarąbanym tekstem i to kropka w kropkę wypłynęła wyżej niż strona klienta,  telefon do "nowego właściciela treści" nic nie wskórał.

Na prośbę klienta zgłosiłem sprawę , po 4 dniach podstrony z zarąbanym tekstem nie było w indeksie, sama domena w indeksie została, ale Google zrobiło swoje.

Od 1,5 roku na lokalną frazę w topie,

Może tutaj leży przyczyna ? Fraza lokalna z niską konkurencyjnością ...

I obydwie o dziwo z identyczną treścią są na 2 i 3 miejscu w wynikach.

A jaki % ogólnej treści stanowi duplikacja ? Treści są 1:1 , silnik strony też taki sam ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności