Skocz do zawartości

Domeny .EU - data uwolnienia

CyklOP

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może jak działa uwolnienie domen .eu, względem których nie powiodło się postępowanie przed ich udostępnieniem dla każdego chętnego? Tzn. w momencie, gdy każda osoba prywatna mogła kupować domeny (czyli o ile dobrze pamiętam po okresie Sunrise) domena była zawieszona z powodu tego postepowania, ale zostało one odrzucone i na stronie whois.eu jest podana data jej uwolnienia (konkretny dzień sierpnia).

Czy tego dnia mam czychać od pierwszych sekund po 12tej żeby zdążyć zamówić tę domenę np. na nazwa.pl, czy można ją zamówić wcześniej, a tego dnia przypadek zadecyduje, kto był pierwszy, czy też w ogóle nie mogę jej tradycyjnie zamówić, tylko w jakiejś specjalnej firmie oferującej zamawianie "uwolnionych domen"? Może działa to jeszcze inaczej (na stronie whois.eu jest tylko informacja, że jest uwolniona do zakupu, ale czy np. będzie natychmiast widoczna dla polskich firm - tego nie wiem, a głupio byłoby utracić szansę przez niedoinformowanie).

Posiadam już parę domen .eu, ale ta była najważniejsza i nie dostałem jej z powodu tego (jak sie okazalo nieuzasadnionego) postepowania, nie chcę jej zająć dla zysku na domenie tylko dla postawienia na niej planowanego od dawna serwisu :(

Nie znalazłem dyskusji na ten temat, jeśli jednak takowa gdzieś się toczy (choć to chyba mimo wszystko nowy problem) proszę o skierowanie mnie do niej.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

/ Edit: obecnie jak sprawdzam tę domenę na nazwa.pl / home.pl itp. pisze, że domena jest zajęta (podaję dla informacji)

Replays.PL Warcraft III - dla wszystkich fanów Warcrafta ;-]

Czy tego dnia mam czychać od pierwszych sekund po 12tej żeby zdążyć zamówić tę domenę np. na nazwa.pl, czy można ją zamówić wcześniej, a tego dnia przypadek zadecyduje, kto był pierwszy, czy też w ogóle nie mogę jej tradycyjnie zamówić, tylko w jakiejś specjalnej firmie oferującej

Nie wiem co masz zrobić, jedynie podpowiem Ci, że dla domen globalnych i eu dostaje ją ten kto pierszy fizycznie zapłaci a nie "zamówi".

Zamawianie/blokowanie domen działa w polsce tylko dla domen krajowych i tak się jest z czego cieszyć bo w niektórych krajach tego nie ma.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie telefon do home lub nazwa.pl (którą firmę bardziej lubisz :( ) i pogadanie z kimś kompetentnym, na pewno pomogą.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Rozmawiałem z obsługą home.pl i nazwa.pl (przez e-mail i chat), ale niestety nie byli w stanie mi pomóc - po prostu nie zajmują się w żaden sposób tą fazą rejestracji.

Jesli nikt z Was nie interesuje się fazą Landrush II, być może ktoś za to wie, gdzie (u jakiego rejestratora) można dokonać przedpłaty, tzn. najpierw wpłacić pieniądze, a później zamówić (i w efekcie niemalże natychmiast zająć domenę). Coś nie mogę znaleźć tego w google (jak znajdę to dokleję do posta)

Chodzi o to, że jak o godzinie 24 wejdę na stronę rejestratora i zamówię domenę, to nie będzie ona zarejestrowana (jak to ktoś wspomniał) do momentu dotarcia pieniędzy. Jak wiadomo banki przeleją takowe dopiero o 9-12 rano (w najlepszej sytuacji). Dlatego może ktoś zna takiego rejestratora?

Edit: zdaje się, że az.pl umożliwia rejestrację taką, jak bym chciał. spróbuję zasilić konto i wstępnie się temu przyjrzeć, być może jest to rozwiązanie mojego problemu

Replays.PL Warcraft III - dla wszystkich fanów Warcrafta ;-]

Nie masz co liczyć, że zarejestrujesz domenę w dniu uwolnienia po odrzuconym wniosku sunrise. Demeny uwalniają się przwdopodobnie o 11:00 godz. i wszystko jest już ustawione w automacie szanownych akredytowanych 500 rejestratorów i zazwyczaj są już zarejestrowane o 11:00.000, cos mi sie wydaje, że zamiast rejestracji domen .EU bedzie ich wielka odsprzedaż przez rejestratorów i inne firmy handlujące domenkami...

Nie masz co liczyć, że zarejestrujesz domenę w dniu uwolnienia po odrzuconym wniosku sunrise.

[...]

cos mi sie wydaje, że zamiast rejestracji domen .EU bedzie ich wielka odsprzedaż przez rejestratorów i inne firmy handlujące domenkami...

no własnie - wydaje Ci się...

naprawdę sądzisz, że rejestratorzy próbują zaklepać wszystkie domeny dla siebie?

a nie pomyślałeś, że część firm udostępnia możliwość kolejkowania tych domen swoim klientom np. 48 godzin przed datą uwolnienia i w dniu uwolnienia o 11:00 wysyła wnioski w imieniu swoich klientów?

@CyklOP jeśli interesuje Cie takie rozwiązanie jak opisałem to odezwij się do mnie na priv

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności