Skocz do zawartości

Dodawanie do katalogów

tomson85

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jedno pytanko.

Jestem użytkownikiem już od około 2 miesięcy, często czytam forum i często wyczytuje, iż dodając w zły sposób do katalogów można czasem więcej zaszkodzić niż zrobic dobrego. Nie chodzi mi już o nienaturalny przyrost linków itp, ale o tytuł i opis podawany w katalogach...

Dla przykładu chcę wypozycjonować stronę dla słów : kartki elektroniczne, kartki, kartki wirtualne

Czy lepiej będzie dodawać stronę do katalogów tak :

tytuł: Kartki elektroniczne :: Najlepsze Wirtualne Kartki w sieci

opis: Najlepsze Wirtualne Kartki w sieci - Elektroniczne Kartki w sieci. Kartki dla Ciebie. Zapraszamy.

slowa kluczowe: kartki elektroniczne, kartki, kartki wirtualne

(tak dodawac do wszystkich katalogów) czy lepiej byłoby np :

do 1 katalogu dodać :

tytuł: Kartki elektroniczne

opis: Najlepsze Wirtualne Kartki w sieci - Elektroniczne Kartki w sieci. Kartki dla Ciebie. Zapraszamy.

do 2 katalogu dodać :

tytuł: Kartki

do 3 katalogu dodać :

tytuł: Kartki wirtualne

itp, itd...

Jak będzie lepiej, chodzi mi żeby wszystkie 3 słowa były jednakowo pozycjonowane ????

Jeśli chcesz być widoczny na kilka różnych fraz, musisz różnicować anchory, z jakimi dodajesz się do katalogów. Czyli sposób nr 2.

Hmm... ale przeciez w sposobie 1 tj :

tytuł: Kartki elektroniczne :: Najlepsze Wirtualne Kartki w sieci

Znajdują się wszystkie słowa kluczowe.

Spróbuje wytłumaczyć w prosty sposób jak widzi google tekst w anchorze linku.

Upraszczamy mocno algorytm, olewamy PR, relatywność itd

Przykład 1

anchor: Kartki elektroniczne :: Najlepsze Wirtualne Kartki w sieci

zostaną wyłonione słowa: kartki, elektroniczne, najlepsze wirtualne, sieci

Robimy taki prymitywny indeks

słów było 6 wiec waga słów będzie:

kartki=0.34

elektroniczne=0.17

najlepsze=0.17

wirtualne=0.17

sieci=0.17

Przykład 2

anchor: Kartki elektroniczne

Index:

kartki=0.5

elektroniczne=0.5

Załóżmy że pozycjonujesz frazę "kartki elektroniczne", sprawdzamy w naszym miniindekse

Przykład 1

kartki=0.34

+

elektroniczne=0.17

=

0.51

Przykład 2

kartki=0.5

+

elektroniczne=0.5

=

1

Porównujemy: Przykład 1 < Przykład 2 wiec w SERP Przykład 2 będzie na pozycji 1 a Przykład 1 na drugiej

Oczywiście wszystko jest dużo bardziej skomplikowane ale...

Możemy dodatkowo wprowadzić PR :)

Niech Przykład 1 ma PR1 a Przykład 2 PR0

Pomnożymy wszystko prze PR i...

Przykład 1

kartki=0.34

+

elektroniczne=0.17

*

1

=

0.51

Przykład 2

kartki=0.5

+

elektroniczne=0.5

*

0

=

0

Pozycje w SERP zamieniają sie miejscami

imho te obliczenia (założenia do nich) nie są poprawne,

tzw. testów nie robiłem, jak Ty to doświadczalnie potwierdziłeś to plus dla Ciebie,

1. z tego wynika, że anchor 'Świąteczne Najlepsze Kartki Kartki Kartki Kartki Kartki Kartki Kartki Kartki' będzie miał wartość dla 'Kartki' 0,8, czyli niewiele mniej niż samo 'Kartki' (1,0) - łatwo to sprawdzić, 10 linków Kartki powinno być rówe 12,5 linkom z dłuższym anchorem, zrób teścik na 10 taki i 13 takich... (chyba, że robiłeś już)

2. nie wziąłeś pod uwagę kolejności słów w anchorze

Przecież uprościłem to wszystko aż nad to. Algorytm w Google jest tysiąc razy bardziej skomplikowany, ten algorytm co podałem nie nadaje sie nawet na wyszukiwanie w katalogu stron.

Co do powtarzania słów to łatwo jest wprowadzić filtr na spam (również prymitywny). Na przykład przeprowadzać obliczenia wag na unikalnych słowach, lub po prostu zerować znaczenia powtarzających się.

viras

przemyśl więc to:

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=kartki...aj+w+Google&lr=

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=elektr...btnG=Szukaj&lr=

tomson85

Jeśli chcesz być widoczny na frezę 'kartki elektronieczne' dodawaj wpis tak by anchor tekst był 'kartki elektronieczne' jeśli chcesz być wyidoczny na ' maryny' tak właśnie dodawaj do katalogów.

Tyle.

Erbit ty tez mnie nie zrozumiałeś.

Chciałem tak uprościć algorytm Google by było jak najbardziej widoczne, że chcąc pozycjonować ' maryny' trzeba dawać anchor możliwie najbardziej podobny, więc najlepiej ' maryny' a nie 'mam maryne w du**e, maryny, '.

edit: Tak czy inaczej, Google oblicza wartość pojedynczych słów a nie całe frazy, to jest po prostu ogromna ilość kombinacji, szkoda mocy.

edit: Tak czy inaczej, Google oblicza wartość pojedynczych słów a nie całe frazy,

Znasz algorytm google ?

Robiłeś testy na potwierdzenie swej teorii ?

Erbit ty tez mnie nie zrozumiałeś.

Obawiam się, że to Ty mnie nie zrozumiałeś.

Mój przykład dowodzi właśnie, że nie pojedyncze słowa mają znaczenie a fraza.

Oczywistą rzeczą jest, że odnalezienie wszystkich fraz w anchor tekst (czy też w title) jest skomplikowane - dlatego przyjęliśmy iż także kolejność występowania wyrazów w anchor tekst ma swoje znaczenie - należy przyjąć, że pierwszy wyraz występujące w anchor tekst ma największą wagę a ostatni - najmniejszą.

To chciałem Tobie pokazać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności