Skocz do zawartości

Problem przy Qlweb -ie - brak polskich znakow w tytulach

mwic

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie stawiania swojego katalogu (qlweb). Zaladowalem do niego baze z wpisami i kategoriami. Wszysatko dziala ok poza tym, że w tytulach stron (a jednoczesnie w anchorach linkow do nich) w miejscu polskich znakow pojawia mi sie znak zapytania. Wiecie moze czym to jest spowodowane?

Dodam, ze w katalogu mam iso2 i taka tez baze zaladowalem. Przegladajc baze w phpmyadmin polskie znaki w tytulach stron sa zachowane.

[poprawka2]

Problem lezal w bazie danych. I tak, zmienilem skrypt.

• 3 tygodnie później...

A ja nie mam znaków PL w kategoriach :|

???

bielizna.ovh.org

ktoś zna przyczynę, ew. co można z tym zrobić?

W podglądzie w TC znaki PL brak, podczas edycji SĄ(!!), po załadowaniu bazy na serwer już nie ma...

System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2)

System porównań dla połączenia MySQL: utf8

w bazie sql : ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2

opisy jakoś inaczej zakodowane, i PL znaczki są :D

Witam.

Podepnę się pod temat bo mam kłopot z qlwebem.

Po przenosinach na inny serwer nie działają niektóre opcje moderatotara, np usuwanie podkategorii albo zakaz dodawania podkategorii przez gości, próbowałem opróżnić cache ale nie pomogło to, jaka może być przyczyna ??

• 3 tygodnie później...

Ten:

https://bielizna.ovh.org/index.php

i ten:

https://www.bagros.home.pl/katalog_i-katalog/index.php

używa tej samej bazy SQL, kodowanie niby też, dlaczego więc w jednym są PL normalnie a w drugim nie ma??!!

EDIT:

dobra nie ważne, skasowałem bazę importuje inną i kiszka, zawsze brak w jakimś miejscu PL znaków :/

Lecz nadal na home w kategoriach są PL

a na bielizna.ovh NIE MA!!

• 2 miesiące temu...

U mnie również występuje problem z ogonkami - w nazwach kat. głównych, podkategorii a także w opisach dodanych stron

oczywiście kodowanie ustawione mam na <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> w index.php mimo to zamiast ogonków są robaczki

Czy któryś z webmasterów qlweba mógłby rzucić okiem na phpMyAdmin swojej bazy i powiedzieć jakie kodowanie ma ustawione dla poszczególnych tabel ?

u mnie domyślnie było latin1_swedish_ci, jednak mimo zamiany na inne rezultat jest ten sam

prawdę mówiąc nie wiem za co jeszcze się chwycić przy rozwiązaniu tej zagadki...

Jeśli interesujesz się Premiership, nie możesz odpuścić Chelsea Londyn to polski serwis o Chelsea. Fan sportu chętnie usłyszy coś o Formule 1 gdzie jeździ nasz Robert Kubica . Dodatkowo warto pobawić się tematyką Praca w internecie - to akurat największy z serwisów o zarabianiu. Zerknij i podlicz nasze dowody wypłat - nadal sądzisz że nie warto ? :-)

Ustawiłem tak samo - bez rezultatu

zastanawia mnie że już w panelu admina qlweba przy Zarządzaj kategoriami głównymi już są robaczki - wszelkie zmiany na ogonki nie przynoszą powodzenia

Jeśli interesujesz się Premiership, nie możesz odpuścić Chelsea Londyn to polski serwis o Chelsea. Fan sportu chętnie usłyszy coś o Formule 1 gdzie jeździ nasz Robert Kubica . Dodatkowo warto pobawić się tematyką Praca w internecie - to akurat największy z serwisów o zarabianiu. Zerknij i podlicz nasze dowody wypłat - nadal sądzisz że nie warto ? :-)

No kurcze ja mam tak:

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

Metoda porównywania napisów: latin1_swedish_ci

I mi zle wyswietla pokategorie (https://wina-katalog.ovh.org)

tzn. polskie literki (ź,ś,ł ...) śa wytswietlane jako pierwsze ;/

Co moge zmienic aby bylo dobrze? A moze da sie jakos zapamietane ustawienia z phpMA (bez danych) zapisac i wyslac komus ? Jezsli tak to bylbym wdzieczny bo probuj probuje i nie wychodzi mi to ;/

Pozdrawiam

holee małepczka interia kropeczka pl

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

kategorie mieliscie w pliku tekstowym ? Jakie kodowanie mial ten plik ?moze windows-1250 ? sprubojcie przekonwertowac do utf-8 i dodac , jak nie to do iso. cos musi zadzialac :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Mam taki sam problem - pojawił mi się dzisiaj nad ranem, tuż po update skryptu do 2.9.1

Jeszcze wczoraj wszystko grało doskonale, a dzisiaj wpisy oczekujące maja krzaczki. W edycji poprawiam, zapisuję i bieda. Dalej krzaczki na stronie.

Dramat.

Pytanie co do latin1_swedish_ci - mam takie defaultowe kodowanie na jednym serwerze - Polfonic, najgorszy hosting w sieci... Nigdzie indziej, tylko tutaj tyle problemów z bazą. Nawet na nieszczęśliwym forall mam lepiej. Też miałem problem z przeniesieniem bazy z normalnego serwera na polfonicowy. Poradziłem sobie troszkę na okrętkę: najpierw utworzyłem bazę i od razu wszedłem do phpMyAdmina by poprawić to kodowanie z latin1_swedish_ci na utf8_general_ci. Potem dopiero zainstalowałem qlweba, lub (w kolejnym przypadku) podstawiłem bazę ze starego serwera.

I wyświetlają sie polskie znaki prawidłowo. Znaczy - wyświetlały, do wczoraj. Mój katalog - wszystkie wpisy są normalne, ale już dzisiejsze nie przykład dzisiejszego wpisu.

Ktoś ma pomysły co z tym zrobić?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

kategorie mieliscie w pliku tekstowym ? Jakie kodowanie mial ten plik ?moze windows-1250 ? sprubojcie przekonwertowac do utf-8 i dodac , jak nie to do iso. cos musi zadzialac :rotfl:

kategorie dodałem z ręki, katalog stawiany był od początku bez żadnego przenoszenia bazy

Ja przywróciłęm poprzednią wersję na swoich katalogach, zostawięłm tylk łatkę bezpieczeństwa. Na normalnych serwerach problem zniknął, ale tam, gdzie domyślnym kodowaniem jest latin1_swedish_ci mam dalej problem. Przykład kodowania ś ą itp

Nie mam pojęcia co mam z tym zrobić - w opisach polskie literki są, a w nagłówkach i kategoriach - nie ma. Próbowałem to z palca poprawiać, nic nie daje.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności