Skocz do zawartości

Portrer polskiego pozycjonera 2015

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

nie chodziło mi o stochastyczny model graniczny krótkookresowej funkcji kosztu zmiennego, a ogólnie o ekonometrię jako empiryczny kierunek poznawczy na dowolnie wybranej uczelni o ww. specjalizacji, dlatego też niniejsza ankieta nie opiera się ani na prawidłowym modelu statystycznym, ani nie przedstawia żadnej wartości analitycznej, a jest conajwyżej dość dobrze wykonanym tekstem preclowym o wartości - estymuję 2zł / 1000zzs.

Oj, to żeś wytłumaczył. W sumie racja.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

@up W pierwszym zdaniu mówisz o mikroekonomii. To zupełnie co innego.

Ekonometria to przede wszystkim modele, ich testy oraz różniąca je od modeli statystycznych składniki losowe. Warunkiem dobrego składnika losowego jest właśnie stochastyczność. Trochę pomyliłeś pojęcia.

Z każdego badania statystycznego, można coś tam wyciągnąć. Myślę, że powodem tak nieciekawych wyników była niska próba. Do konstrukcji technicznej nie będę się czepiał. W sumie też doceniam polskich blogerów seo, że próbują coś  rzeźbić a nie robią jak Nowy Marketing, Sprawny Marketing i tłumaczą żywcem wyrwane z kontekstu hamerykańskie  artykuły SEŁO.

Myślę, że powodem tak nieciekawych wyników była niska próba.

Tak na wykładach mówili, że najlepsze są próby na 1000 badanych ? Zauważ, że na uczelniach pracują TEORETYCY w większości nie mający poparcia empirycznego w świecie rzeczywistym, a swoją wiedzę i "doświadczenie" opierają na książkach opisujących konkretne studia przypadków (sztampowe: H.Ford, Crysler) nie uwzględniając częstokroć takich niuansów jak to, że poszczególne przypadki są sprzed 100lat, dotyczą np. rynku amerykańskiego. Książki z których ja się uczyłem dwadzieśia lat temu są nadal obowiązującymi na uczelniach (w nowszym wydaniu, ale ciągle te same pozycje). Dobrze, że na uczelniach nie uczą pozycjonowania, bo to by była komedia. Mnie na studiach uczyli języków programowania: fortran, cobol, języki, które już wtedy były na wymarciu, a potem wszedł hit: VBA - rzecz, z którą nigdy później się nie spotkałem, a wg teoretyków uczelnianych miał to być w niedługim czasie jedyny język programowania, który zawładnie światem programowania. Wracając do ankiety -  Przy założeniu odpowiedniego błędu statystycznego (co w tym przypadku zostało pominięte) próba jest do przyjęcia (pod warunkiem odpowiedniego sposobu doboru próby), natomiast klasyfikacja danych i spodób interpretacji już niekoniecznie. Wg mnie równie dobrze można by było napisać o tej ankiecie, że statystyczny polski pozycjoner jest:

- mężczyzną lub kobietą w wieku 18-65 lat, mieszka w Polsce w dużym mieście lub pobliżu dużych miast, pracuje zarobkowo, ma dostep do internetu, ma iloraz inteligencji powyżej 70pkt., pozycjonuje przynajmniej jednego klienta.

A co do tego, że mylę pojęcia... może i tak, ale ja już stary jestem i dawno na studiach byłem (jak ja studiowałem, to niektórzy forumowicze jeszcze byli tylko w planach). A to, że nie odróżniam teorii gier od badań operacyjnych, jakoś w życiu mi nie przeszkadza.

Czas do fabryki się udać.

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Ci co nie mogą pozycjonować zajmują się szkoleniami lub robią ankiety...

Nie widzisz związku pomiędzy dostarczaniem różnego rodzaju materiałów a pozycjonowaniem? ;>

Myślę, że powodem tak nieciekawych wyników była niska próba.

Na pewno nie mogliśmy liczyć na takie ilości odpowiedzi, jakich można uzyskać w przypadku ankiet kierowanych do bardziej ogólnych grup docelowych. Z tym musieliśmy się liczyć już od początku. Teraz odszukałam jeden z zeszłorocznych raportów od PIO i widzę, że mimo wyjątkowo dużej bazy użytkowników zaproszonych do ankiety mailingiem, udało się zebrać 200 odpowiedzi, więc te 200 należało uważać za sukces jak na naszą branżę ;-) U nas było to 350 osób i wręcz niektórzy pół-żartem pół-serio pytali, skąd tak dużo ;-) więc ja osobiście jestem zadowolona z wyniku.

Mimo wszystko mogę już teraz powiedzieć, że kolejny raport będzie w zupełnie innym stylu i będzie się opierał na dużo większej próbie ;-)

Uuua.  Wypunktuję:

1. Proszę nie rozmawiajmy o dobieraniu próby, bo to temat na 10 prac doktoranckich. Z resztą o tym potem sam wspominasz.

2. Można narzekać na edukację. Ja tam co chciałem to się nauczyłem. Kończąc Uniwersytet powiedziałem dla Pani profesor w korytarzu - pracowała wtedy w RPP - że jest słabo. Skwitowała, że to Uniwersytet jak chcecie to się uczcie i rozwijajcie. Chcecie mieć przedszkole to na Politechnikę. Tam są zajęcia jak w szkole. - nie ujmując, chodzi o siatkę zajęć i podejście.

3. Biblia też jest stara ale nadal ciekawa. Stare książki czytałem, a o tym co mnie zainteresowało dowiadywałem się w najnowszych wydaniach. Opierałem swoją prace o książke z 2015 roku pisaną przez praktyków, więc chyba nie jest źle. Bodajże E-Marketing 3.0.. Rozwijając, jak zainteresowało mnie teorie sprawiedliwości to sobie najnowsze wykłady z Harvardu na YT oglądałem nie było przeszkód. To samo ze wszystkim innym. Z perspektywy czasu - za mój brak zainteresowania i głupotę nie mogę nikogo winić. Kto mi bronił iść na EPFL do Zurichu i teraz grzebać w zderzaczu Hodronów. NIKT :D Się  piwo w krzakach wolało pić w technikum to niestety :) -Do tego niech każdy się osobiście odniesie.

4. Tu Cię zaskoczę. Na mojej specjalizacji miałem - audyt stron WWW - więc można powiedzieć, że uczyli on-site SEO. Kwestie głównie UXowe, UI, standardy WCAG 2.0, (stąd te nieszczęsne alt tagi ;) był nawet wstęp do linków, anchory, follow, nofollow, trochę content marketing. Nic mądrego nie powiedzieli a nawet jakby chcieli, to by nie mogli :) Taki wykład SprawnegoMarketingu za 600 ziko :P

5. Tu też Cię zaskoczę. Język VBA jest stosowany we wszystkich największych korpach w Polsce. Moją znajoma z P&G mówi, że tam są takie rzeczy w Excelach porobionę, że szukają po Polsce ludzi. W Unlivierze podobnie. W sumie to niezła ciekawostka ale jednak :P

Podsumowując... Podniosłem temat ponieważ był hejt. Szczególnie nie lubie negowania czyjejś aktywności. Widzę, że na statystyce się znasz to może pomóż dla koleżanki to da Ci linka lub rekomendacje do strony ofertowej ? Nie wiem :) Pozdrawiam !

VBA - rzecz, z którą nigdy później się nie spotkałem

2 miesiące temu robiłem kalkulator leasingu dla jednego z banków a jakiś rok temu rozległy, pracujący w sieci wewnętrznej "rozdzielacz zadań dla poszczególnych pracowników" dla jednej z korpo wydawniczych :)

Jakby co to ja mogę zrobić akty pań polskiego SEO (portrety przy okazji) :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

A to "na dominika" już nie pozujesz?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Roślinki padły ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności